Kommentar

Det offentlige bruger ikketestet velfærdsmedicin, som kan gøre mere skade end gavn

Når Københavns Kommune vil bruge 220 mio. kr. på at ’velfærdsmedicinere’ skolebørn, bør vi kræve, at vi enten ved, at det virker, eller at forskere senere kan undersøge, om det virkede. Man skal ikke bare behandle mennesker med tiltag, der lyder godt, skriver specialkonsulent i Cepos Jonas Herby i dette debatindlæg
26. oktober 2019

I 1959 begyndte man i Danmark at behandle gravide kvinder med Thalidomid. Bare to år senere stoppede man igen, da man opdagede, at Thalidomid havde nogle forfærdelige bivirkninger i form af blandt andet kraftigt deformerede lemmer hos børnene.

Historien viser med frygtelig tydelighed, hvorfor man i medicinalindustrien har meget klare standarder for, hvordan man tester medicin, inden man giver det til patienterne. Man skal jo nødig skade mere, end man gavner.

Helt så galt som med Thalidomid går det heldigvis ikke, når det offentlige laver sociale programmer. Men man bruger for ofte tiltag, der lyder godt, men hvor evidens mangler. For eksempel har Københavns Kommune valgt at bruge 220 millioner kroner på at øge folkeskoleelevernes motivation.

Medicinen, man anvender, har positivt klingende navne som »samarbejdspuljer«, »styrket forældresamarbejde«, »stærkere brobygning« osv.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steen K Petersen
  • Klaus Lundahl Engelholt
  • Anne-Marie Krogsbøll
  • Jens Flø
Steen K Petersen, Klaus Lundahl Engelholt, Anne-Marie Krogsbøll og Jens Flø anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvordan med skattelettelser, der sælges som velfærdsfremmende og velfærdssikrende medicin til Danmark? Vi har hverken solid dokumentation for effekten af skattelettelser eller solid evaluering af deres virkninger, derimod har vi masser af ideologisk spekulation - fundstændigt som i Københavns kommunes lappeløsninger på vores komplekse systemkrise, der bl.a. viser symptomer iht. børns trivsel og skolegang.

Lars F. Jensen, Flemming Berger, Rolf Andersen, Steen K Petersen, Susanne Kaspersen, birgitte andersen, Lise Lotte Rahbek, Lillian Larsen, Alvin Jensen, Ib Christensen, Poul Erik Pedersen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Vil hermed foreslå CEPOS i at melde sig bag fanerne for mere agt indsigt. Det har aldrig skadet dokumentationen.

Rolf Andersen, Steen K Petersen, Lise Lotte Rahbek, birgitte andersen, Lillian Larsen, Poul Erik Pedersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Der sammenlignes æbler og pærer. Måske kan cepos-cheferne ikke se forskel på medicinsk/kemisk behandling af patienter og sociale tiltag. For cepos handler det hele om penge.

Karsten Aaen, Susanne Kaspersen, birgitte andersen, Marie Jensen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Jeg ved ikke helt om sammenligningen imellem Thaladomid og flere penge til skolerne er det mest grinagtige eller det mest upassende, jeg længe har læst. Men ved nærmere eftertanke er det selvfølgelig ofte kendetegnende for god komik - klovnekollektivet Cepos slår til igen.

uffe hellum, Anders Lund, Karsten Aaen, Steen K Petersen, Susanne Kaspersen, Rosa Maluna Dahl, birgitte andersen, Ib Christensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

@Cepos - Jeg er ikke bekendt med, at Københavns Kommune er begyndt at masse-medicinere skolebørn? Eller er det vaccinationsprogrammerne, I henviser til? Men vaccinationsprogrammerne har da en ganske veldokumenteret gavnlig effekt.