Læserbrev

SOSU-assistenter og socialrådgivere bliver afgørende, hvis den nære sundhedsindsats skal lykkes

Hvis vi skal i mål med ambitionerne om nærhed og sammenhæng i sundhedsvæsnet, kræver det de rette faglige kompetencer, skriver Torben Klitmøller Hollmann, formand for Social- og sundhedssektoren i FOA og Ditte Brøndum, næstformand i Dansk Socialrådgiverforening i dette debatindlæg
25. oktober 2019

For mange mennesker kan sundhedsvæsnet føles fjernt og uoverskueligt. For mennesker med komplekse og sammensatte sociale problemer, herunder sindslidelser, misbrugsproblemer, dårlig økonomi og mangelfulde sociale netværk, kan det være svært at få overblik over tilværelsen.

De mennesker har brug for en særlig, håndholdt indsats, der kan sikre den rette behandling og skabe netop det overblik. Derfor er det en god idé med nære tilbud i kommunerne som sundhedshuse, nærhospitaler og lignende. Men det er afgørende, at sundhedstilbuddene har de rette hænder til de rette opgaver.

Sundhedshusene skal indeholde de faggrupper, der kan sikre borgeren både den første og den opfølgende behandling tæt på hjemmet. Ud over læger og sygeplejersker skal faggrupper med andre kompetencer også tænkes ind.

Social- og sundhedsassistenten, der både bidrager med sundhedsfaglige kompetencer som for eksempel grundlæggende sygepleje, medicinhåndtering, koordination af borger- eller patientforløb og evnen til at se det levede liv uden for sygdommen.

Socialrådgiverne skal også tænkes ind, fordi de har indsigt i både sundheds-, social- og beskæftigelsesområdet. De kender borgernes rettigheder, sundhedsvæsnet og kommunens organisation. Derfor kan de oversætte sundhedspersonalets sprog i kommunen.

Fælles for SOSU-assistenten og socialrådgiveren er, at de bidrager med kompetencer, som ellers ikke findes i sundhedsvæsnet – herunder ikke mindst blikket for det hele menneske udover sygdommen.

Der var mange gode elementer i den tidligere regerings udspil til en sundhedsreform. Særligt i forhold til tankerne om den nære sundhed i kommunerne.

Men det er helt afgørende, at både de regionale sygehuse og de kommunale sundhedstilbud har de rette faglige kompetencer, herunder social- og sundhedsassistenter og socialrådgivere.

Vi ser frem til regeringens udspil til en ny sundhedsaftale og en plan for psykiatrien. Og vi bidrager gerne med vores erfaringer fra virkeligheden.

Af Torben Klitmøller Hollmann, formand for Social- og sundhedssektoren i FOA og Ditte Brøndum, næstformand i Dansk Socialrådgiverforening

Psykiatrisk overlæge Julie Nordgaard har arbejdet i psykiatrien i over 20 år. I den periode er antallet af hjemløse psykisk syge steget, og ofte bliver de udskrevet direkte til gaden.
Læs også
Socialdemokratiet præsenterede i forårets valgkamp en tiårsplan, der skulle sætte psykiatrien på finansloven. Men da Socialdemokraternes bud på en finanslov blev fremlagt i onsdags, var der ikke en eneste ekstra krone afsat til psykiatrien. 
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jens Peder Nielsen
Jens Peder Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu