Klumme

Techgiganterne må stoppe med at bukke og skrabe for Kina

Markedspotentialet betyder mere end Beijings dybt forkastelige adfærd, når vestlige firmaer overgår hinanden i deres underdanighed over for Xi Jinpings styre, skriver journalist John McNaughton i dette debatindlæg
Onsdag i sidste uge fjernede Apple appen HKmap.live fra sin appstore efter klager fra Hongkongs myndigheder over, at demonstranterne kunne bruge den til at angribe politiet. Kort forinden havde Apple også fjernet nyhedsmediet Quartz’ app efter klager fra Kinas regering.

Onsdag i sidste uge fjernede Apple appen HKmap.live fra sin appstore efter klager fra Hongkongs myndigheder over, at demonstranterne kunne bruge den til at angribe politiet. Kort forinden havde Apple også fjernet nyhedsmediet Quartz’ app efter klager fra Kinas regering.

Aidan Marzo

15. oktober 2019

Det kan få drastiske konsekvenser, hvis man udtrykker sympati med Hongkongs prodemokratiske demonstranter på nettet. Også i Vesten.

For nogle dage siden blev en e-sportspiller udelukket fra onlinespillet Hearthstone for et år: Spillets ejer, softwarefirmaet Blizzard, kunne ikke tolerere, at han havde iført sig samme maske, som bæres af mange demonstranter, og taget til orde imod Hongkongs regering og politiets brutalitet.

Da Daryl Morey, sportsdirektør for basketballholdet Houston Rockets, på Twitter tilkendegav støtte til Hongkongs protestbevægelse, afstedkom det så voldsom furore i Kina – hvor amerikansk basketball har en stor fanskare – at Morey følte sig presset til at slette sit tweet.

Det amerikanske basketballforbund NBA’s kinesiske partnere har nu suspenderet alt samarbejde, og i USA lyder der krav om, at Morey skal trække sig for ikke at bringe NBA’s kinesiske investeringer, milliardindtægter og goodwill i fare.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Alvin Jensen
  • Niels-Simon Larsen
  • Anne-Marie Krogsbøll
Alvin Jensen, Niels-Simon Larsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne artikel

Kommentarer

Anne-Marie Krogsbøll

Det er håbløst at appellere til samvittigheden hos tech-giganter - de har ingen. Zuboff har dissekeret branchen, og ikke fundet noget, der kunne tyde på samvittighed, tvært imod. Og læs dette interview med Peter McNamee, tidligere storinvestor i facebook:
https://www.weekendavisen.dk/2019-41/samfund/alle-tiders-monster

Nu udtaler han - ud af mange skræmmende udtalelser om disse giganter, bl.a. følgende:
"Jeg forstår ikke, hvorfor regeringer ikke er gået sammen og har sagt til virksomheder som Google og Facebook: ’Nej, I må ikke lave jeres egen valuta, selvkørende biler, smart cities og kunstig intelligens, fordi I lader til at være en trussel mod demokratiet, folkesundheden, privatlivets fred og den fri konkurrence. Og før vi har fundet ud af, hvad vi skal stille op med alt det, lukker vi ned for jer."

Hvornår vågner vore magthavere op og følger McNamees råd? Eller er de ligeså skruppel- og samvittighedsløse? Det kunne jeg godt frygte - de lukkede partistøtte-regnskaber og Mørklægningsloven er jo ikke opfundet for sjov.

Tue Romanow, birgitte andersen, Torben Bruhn Andersen, Alvin Jensen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Hvorfor? De er da kapitalistiske og markedsorienterede og skal bare skabe maks. profit at-all-costs. Skide værd med mennesker og miljø. Kun profit og grådighed tjerner et formål i den moderne verden. Det har Den-Lille-Svindler da forsøgt at få den danskerne til at fatte i flere år nu. Ik. Eller hvordan er det nu lige det er med den der kapitalisme og aktier helt uden ansvar?

birgitte andersen, Torben Bruhn Andersen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Politikerne må i alle henseende til at vågne op. Det er landenes borgere og repræsentative palamenter, som står øverst på skammelen med retten til at definere den førte politik i et demokrati. Ikke koncerner, virksomheder og lobbyister, hverken nationale eller internationale. Det er jo det som er essensen i et demokrati.

Tue Romanow, birgitte andersen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar