Læserbrev

Tidens hærværk mod den yderste højrefløj på Nørrebro kan ikke sammenlignes med Krystalnatten

Det er trist, når Information på lederplads sammenligner antifascistisk hærværk mod den ekstreme højrefløj med Krystalnatten, for det understreger den yderste højrefløjs stigende legitimitet, skriver Oliver Birk Jessing i dette debatindlæg
Debat
11. oktober 2019

I Informations leder fra den 9. oktober sammenligner David Rehling aktioner imod en ekstrem højrefløjspolitiker med Krystalnatten i 1938.

I år er det snart 81 år siden, at Krystalnatten fandt sted. Som en del af det jødiske mindretal i Danmark er det mildest sagt underligt at opleve Information sammenligne Krystalnatten med konflikten omkring den forhenværende bestyrer af burgercafé Anahita Malakians (Nye Borgerlige).

Rehling tager fejl, og det må betragtes som en eklatant mangel på historisk kundskab, hvis ikke historieforvanskning, når han beskriver Krystalnatten som foretaget af »nazipøblen«.

Det var en statsorganiseret pogrom planlagt af NSPAD’s militante organer SS og SA. På det tidspunkt havde NSPAD været ved magten i Tyskland, siden Hitler blev valgt som Rigskansler i 1933.

Min mormor oplevede selv Krystalnatten, som hun har skrevet om flere gange i Information. Den nat kom SA hjem til hende og truede både hende og hendes mor; hendes far undslap kun lige fra at blive arresteret.

Et af formålene med Krystalnatten var at skræmme de tyske jøder til at forlade landet. I Danmark i dag er det muslimske mindretal, der bliver truet fra flere sider med deportationer og særlovgivning. En politik, som Anahita Malakians bidrager til.

Det er værd at huske på, at Nye Borgerlige – hvis de havde magt, som de har agt – ville trække Danmark ud af FN og sende alle »kriminelle udlændinge« ud af Danmark. En politik, der klart er i strid med menneskerettighedskonventionen og den politiske arv, som Krystalnatten og forbrydelserne under Anden Verdenskrig netop var med til at forme.

Sammenligningen er derfor endnu et eksempel på den legitimitet, den ekstreme højrefløj har opnået i Danmark. Det svarer lidt til at sammenligne de overgreb, der var mod nazisympatisører efter krigen med jødeforfølgelsen i Tyskland. Overgrebene kan selvsagt kritiseres, men ikke sammenlignes, når sidstnævnte førte til udryddelsen af seks millioner jøder – heriblandt mine egne oldeforældre – samt en million romaer.

Det er meget trist, at Information endnu en gang tager den ekstreme højrefløj i forsvar og ureflekteret går med på devisen om repræsentanter fra den yderste højrefløj som et undertrykt offer i Danmark.

Oliver Birk Jessing, studerende.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ete Forchhammer

- en god kommentar! Forbavsende at den er på sin plads i denne avis.

Niels Duus Nielsen, Thomas Tanghus, Anina Weber, Mogens Holme, Frede Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Johnny Christiansen, Hans Larsen, Henning Kjær og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Ib Gram-Jensen

Det er rigtigt, at sammeligningen mellem kampagnen mod Anahita Malakian på den ene side og Krystalnatten 1938 på den anden er urimelig. Men kampagnen kan godt sammenlignes med et nyere tysk fænomen, som i 1970erne vakte stor og helt igennem berettiget forargelse, nemlig Berufsverbot. Denne gang er det ikke en stat, der er på færde, men privatpersoner, der med negative anmeldelser forsøgte at ødelægge en forretning (det kan også sammenlignes med arbejdsgiveres fyring og eventuelt sortlistning af fagligt aktive).

At personer har meninger, man finder horrible, berettiger ikke til at bruge chikane som den, der her er tale om, endsige vold, imod dem. Jeg kan ikke komme på noget som helst positivt at ytre om Nye Borgerlige, men deres politiske virksomhed er fuldkommen lovlig og mig bekendt i hvert fald hidtil uvoldelig. Så hverken vold eller som i Malakians tilfælde personforfølgelse er legitime midler her. Og hvad fornuftigt er der så forresten i at forære dem offerrollen?

Agnete La Cour

Jeg synes forfatteren har ret i at sammenligningen med Krystalnatten er forfejlet. Men jeg synes ikke om, at højrefløjens repræsentanter får deres vinduer smadret, eller at de forulempes på anden vis. Kun kritik og debat kan være acceptable metoder i et demokrati.

Jeg synes ikke at sammenligning med krystalnatten er helt skæv, men tilsyneladende af den modsatte grund end Rehling.
Selvfølgelig skal folk fra Nye Borgerlige eller andre højre-rabiate grupperinger, aldrig have fred.
De skal altid føle sig udsat og truet. De skal altid kigge sig over skulderen og frygte mørket og skyggerne.
Civilisationens fjender skal aldrig kunne påråbe sig civilisationens beskyttelse.

Nazisternes fremvækst og magtovertagelse, der kulminerede i jøde-udrensning og brutal krig med ufattelig ødelæggelse, var netop produkt af et forfærdeligt civilt og statsligt svigt.

Tyskere der burde have vidst bedre og sat ind hårdt og uforsonligt mod det totalt uacceptable, valgte i stedet at hytte eget skind, kigge den anden vej og håbe at det gik over eller at psykopaterne besindede sig.

Selvtilfreds, konfrontationsky naivitet med forfærdelige konsekvenser. Det synes fortsat at være intelligentsiaens foretrukne metode. Det skal nok gå godt!

Niels Duus Nielsen, Mogens Holme og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ingen ved reelt hvem der står bag smadringen af vinduet i burger-jointen, mig bekendt. Der kunne stå andre bag end aktivister.
Og man har da også hørt om 'false-flag' operationer før.

Uanset hvem der udførte handlingen er det selvfølgelig ikke i orden på nogen måde.
Hvis det var venstrefløjsaktivister, burde de skamme sig. Desuden tænke over det martyrium de overleverer til Malakian. Sådanne 'happenings' er vand på Nye Borgerliges mølle.

Men sammenligningen med Krystalnatten er totalt ude af proportioner. Og så er den også respektløs overfor nazisternes mange ofre, samt det faktum at højrefløjens aktivister står bag et stort antal drab i nyere tid, i modsætning til venstrefløjsaktivister som fx ANTIFA.

Denne relativering af den yderste højrefløjs handlinger så vi også da Trump udtalte : "There are good people on both sides", efter en højrefløjsekstremist havde kørt en kvindelig demonstrant ned med vilje i Charlottesville.

Niels Duus Nielsen, Ete Forchhammer , Thomas Tanghus, Marie Jensen, Christian Mondrup, Dorte Sørensen og Anina Weber anbefalede denne kommentar