Læserbrev

Uhørt at Bæredygtigt Landbrug trækker en forsker i retten for sine udtalelser om kvælstof

Aarhus Universitet står bag forsker Stiig Markager, efter Bæredygtigt Landbrug har besluttet at lægge sag an i den omstridte sag om kvælstofudledning, skriver Peter Henriksen, institutleder på Institut for Bioscience, Lars Henrik Andersen, dekan på Science and Techology og rektor Brian Bech Nielsen alle fra Aarhus Universitet
Debat
11. oktober 2019

Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug har lagt sag an mod professor Stiig Markager for udtalelser om kvælstofudledning fra landbruget. Det er ganske enkelt uhørt, at en interesseorganisation således forsøger at skræmme en forsker fra at deltage i den offentlige debat ved at anlægge en sag mod ham for injurier.

Aarhus Universitet tilskynder, at forskere ved universitetet bidrager aktivt til og deltager i den offentlige debat inden for deres faglige felt. Og derudover har forskerne som os alle ret til at udtale sig offentligt – uanset emne inden for ytringsfrihedens meget vide rammer.

Ifølge foreningen Bæredygtigt Landbrug er professor Stiig Markager kommet med urigtige oplysninger i Berlingske Tidende den 31. marts 2019 om landbrugets kvælstofudledning.

I stedet for at fremlægge sin kritik offentligt valgte foreningen at sende Stiig Markager en skriftlig henvendelse fra en advokat, som bad Stiig Markager om enten at dokumentere udtalelserne eller trække dem tilbage.

Det blev i henvendelsen gjort meget klart, at foreningen ville lægge sag an mod ham, hvis han ikke efterkom dette. Stiig Markager valgte ikke at handle på denne henvendelse. Dels havde han allerede i indlægget henvist til, hvilke kilder der lå til grund for udtalelserne, dels opfattede han henvendelsen som en form for trussel.

Kvælstofudledning er et meget omdiskuteret emne, og det kan belyses fra forskellige vinkler. Det er ikke et problem i universitetsverdenen. Tværtimod.

Faglige uenigheder er hverdag – en del af forskningens dna og med til at sikre fremdrift. Vi vil til enhver tid tilskynde, at forskere åbent fremlægger deres resultater og ræsonnementer og indgår i den offentlige demokratiske debat.

Stik imod dette forsøger Bæredygtigt Landbrug med dette søgsmål at trække en diskussion væk fra offentligheden og ind i en retssal.

Aarhus Universitet står 100 procent bag Stiig Markagers ret til at ytre sig frit som forsker. Vi står således bag ham i dette søgsmål.

Peter Henriksen, institutleder på Institut for Bioscience, Lars Henrik Andersen, dekan på Science and Techology og rektor Brian Bech Nielsen alle fra Aarhus Universitet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ete Forchhammer

Ja, uhørt! Og dog sker det.. Hvorfor er der medborgere der ikke kan eller vil "høre", men som selvfølgeligt handler "uhørt"? Må håbe at retsvæsnet kan trænge igennem til dem.

René Arestrup, søren ploug, Helene Kristensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det er selvfølgelig godt, at I støtter op om en af jeres ansatte, men hvad med at fortælle ham, at han skal holde sig til at deltage i debatten på områder, som han rent faktisk ved noget om? Jørgen E. Olesen har meget tydeligt sagt, at Markager er forkert på den og om noget er det da problematisk, at en forsker hænger et erhverv ud, uden at have den fornødne viden på området. Olesens kritik kan se i dette link. https://twitter.com/lasseege/status/1142699391423266816?s=19