Kommentar

Jo, vegansk kost kan også være sund for spædbørn

Det er ikke noget overgreb at give sine børn en grøn kost uden kød, æg og komælk – uanset at Sundhedsstyrelsen ikke anbefaler det. Tværtimod kan en vegansk kost, der er sammensat rigtigt, være et sundt alternativ, skriver klinisk diætist Maria Felding i dette debatindlæg.
Debat
30. oktober 2019

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke, at små børn mellem nul og to år får en vegansk kost. Men skyldes det, at kød og komælk er nødvendigt for børns vækst? Eller er det et spørgsmål om, at man som sundhedsmyndighed også må tage hensyn til landets madkultur, når man laver anbefalinger?

Ville danske børn mon i virkeligheden have godt af en grønnere kost?

Der er ikke megen diskussion om, hvorvidt danske børn såvel som voksne ville have godt af sundere kostvaner. 90 procent af de voksne og 77 procent af børnene spiser mindre frugt og grønt, end Fødevarestyrelsen anbefaler

Allerede fra etårsalderen er indtaget af salt og mættet fedt for højt, mens indtaget af jern er for lavt. Mest alvorligt er dog, at 10-25 procent af danske børn er overvægtige, hvoraf 70 procent forbliver overvægtige som voksne.

Ifølge den seneste rapport om børns madvaner fra Vidensråd for Forebyggelse bør vi sætte ind allerede i barndommen og få ændret de uhensigtsmæssige kostvaner, hvis vi skal komme overvægten blandt de unge til livs. En tidlig indsats vil også kunne mindske risikoen for alvorlige følgevirkninger.

Animalske produkter unødvendige

Sundhedsmæssigt er det altså vigtigt, at vi ændrer madkurs – og særligt at vi spiser mere grønt. Men betyder det, at det er sundt at spise en vegansk kost? Ikke nødvendigvis.

At gå uden om de animalske produkter gør ikke i sig selv kosten sund. Veganere skal præcis som ikkeveganere huske at spise nok frugt, grønt, fuldkorn, spare på salt og sukker og slukke tørsten i vand.

Blandt voksne viser forskningen dog, at der kan være flere vigtige sundhedsfordele ved at spise vegansk. Veganere har generelt både lavere vægt, kolesteroltal, blodtryk og blodsukker.

Sundhedsmyndighederne i blandt andet Norge, Sverige og USA gør det klart, at spæd- og småbørn også godt kan spise en vegansk kost, såfremt kosten er veltilrettelagt og suppleres med de rette tilskud. Nogle fremhæver det endda som et sundt alternativ

Tager man disse forbehold, er Sundhedsstyrelsen også enig med de øvrige sundhedsinstanser i, at veganske børn kan vokse og udvikle sig normalt.

Kød, æg og mælkeprodukter er altså ikke nødvendige.

Nye madvaner

Men hvis Sundhedsstyrelsen ikke anbefaler, at de helt små får en vegansk kost, så kan det vel ikke være særlig sundt? Jo, det kan det godt.

Myndighedernes forbehold handler særligt om, at en fyldestgørende vegansk børnekost ligger langt fra den gængse danske madkultur. Derfor kræver det nye madvaner, og særligt at forældrene sætter sig godt ind i vegansk børneernæring.

Når man udelukker kød, æg og komælk, er det nemlig vigtigt, at man ikke blot begrænser kosten til, hvad der nu er tilbage af tilbehør. I stedet bør man erstatte det animalske med de næringsrige plantefødevarer, som mangler i en dansk kost: bønner, linser, sojaprodukter, nødder, kerner og frø.

Hvad så med de historier om veganske børn, der er blevet fejlernærede? I disse meget ekstreme tilfælde har barnet af ukendte årsager fået æblejuice i stedet for modermælk, aldrig fået B12-tilskud eller lignende. Dette er langtfra en veltilrettelagt vegansk kost. Sætter forældrene sig derimod ind i emnet, kan også spædbørn trives på vegansk kost.

Hummus eller leverpostej?

Det er forståeligt, hvis det lyder lidt ekstremt for nogen. Særligt fordi kød er en så forankret del af vores madkultur, at vi nærmest anser det for et overgreb, når forældre vælger ikke at give deres børn det.

Leverpostej, frikadeller og spegepølse anses for ’normal børnemad’ i modsætning til hummus, linsedeller og bønnepostej. Men at noget er ’normalt’, gør det ikke ernæringsrigtigt.

En bønnepostej er på mange måder et bedre valg end leverpostej og andet forarbejdet kød. Især fordi børnene kan vokse op med grønnere og sundere kostvaner fra start. Spørgsmålet bliver derfor, om man berøver sit barn leverpostej ved at give det hummus, eller om man berøver det hummus ved at give det leverpostej?

Der er mange ting at være opmærksom på i en børnekost – vegansk eller ej. Sammensætningen bør være fornuftig, og den skal suppleres med de rette tilskud. Den danske gennemsnitskost er hverken en fornuftig kost for børn eller voksne og kræver – modsat den gængse opfattelse – stor opmærksomhed for at være passende – særligt for børn.

Vores kulturelle opfattelse af, hvad en normal kost er, bør ikke holde os tilbage fra at spise eller give vores børn flere grønne fødevarer. De største sundhedsorganisationer såsom WHO anbefaler direkte, at vi spiser bønner, linser, fuldkorn, frugt og grøntsager, fordi det reducerer vores sygdomsrisiko.

Uanset om vores børn får en vegansk kost eller ej, bør disse plantefødevarer få førsteprioritet i kosten. Det gælder i øvrigt også for voksne.

Maria Felding, klinisk diætist, cand.scient. i klinisk ernæring og forfatter til bogen 'Grønne spirer – alt om vegansk ernæring til børn'

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maria Feldning roder med begrebet “overgreb” for at nedprioritere Subdhedsstyrelsens anbefalinger.

Forespørgsel: Mere journalistik. Færre debatindlæg. Ét velovervejet debatindlæg om ugen rækker. Ét. Velovervejet. Debatindlæg. Om. Ugen. Tak.

Christian de Thurah

En kost er vel næppe ideel, hvis den skal "suppleres med de rette tilskud", som der står to gange i teksten?

Palle Jensen, Tom Finkel, Carsten Svendsen, Bjarne Bisgaard Jensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Af hvad og under hvilke forhold er de nødvendige kosttilskud fabrikeret?

Rune-Christoffer Dragsdahl

Kære Christian

Der er tale om to tilskud: B12-vitamin og D-vitamin.

Den vigtigste kilde til D-vitamin er solen. I vinterhalvåret har alle danskere derfor risiko for mangel på D-vitamin. Det er ikke kun veganere.

B12-vitamin dannes af bakterier. De fleste landbrugsdyr får tilsat B12-vitamin til deres foder, fordi de opdrættes på måder, der ikke giver nok naturlig B12. Dvs når man spiser animalske fødevarer, har du også taget et vitamintilskud - det er blot sket gennem dyret.

Verdens største diætistforening, Academy of Nutrition of Dietetics, skriver:
"It is the position of the Academy of Nutrition and Dietetics that appropriately planned vegetarian, including vegan, diets are healthful, nutritionally adequate, and may provide health benefits for the prevention and treatment of certain diseases. These diets are appropriate for all stages of the life cycle, including pregnancy, lactation, infancy, childhood, adolescence, older adulthood, and for athletes."
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27886704

De bedste hilsener
Rune-Christoffer Dragsdahl
Generalsekretær
Dansk Vegetarisk Forening

H. Ørnstrup, Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Christine Lind og Britta Hansen anbefalede denne kommentar
Rune-Christoffer Dragsdahl

Kære Tom

Om de danske sundhedsmyndigheders anbefalinger om kost til små børn skriver Sundhedsstyrelsen selv:
"Anbefalingerne baserer sig på given evidens og best practice, som er tilpasset danske traditioner, vaner og kultur".

De sidste tre ord om traditioner, vaner og kultur er årsagen til, at de danske myndigheder er mere forbeholdne end andre lande. For hvis man baserer sig alene på evidensen, når man den samme konklusion, som verdens største diætistforening:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27886704
(foruden de norske, svenske og britiske myndigheder m.fl.)

De bedste hilsener
Rune-Christoffer Dragsdahl
Generalsekretær
Dansk Vegetarisk Forening

H. Ørnstrup, Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com og Christine Lind anbefalede denne kommentar
Christian de Thurah

Kære Rune-Christoffer Dragsdahl

Tak for dit svar.
Min lille bemærkning skal ikke opfattes som fjendtlig over for vegetarisme, kun som en skepsis over for dens mere outrerede varianter.

Med venlig hilsen

Carsten Svendsen

Her er så lige lidt mere end:"... danske traditioner, vaner og kultur".
https://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/saerlige-grupper/vegetarer-og-...
Jeg ville ikke selv løbe risikoen, hvis jeg havde børn. I hvert tilfælde ikke før de selv kunne redegøre for hvilke forholdsregler de skal tage - med hensyn til div. kosttilskud, for at undgå fejlernæring.

Rune Draghsdal. At der skrives "Anbefalingerne baserer sig på given evidens og best practice, som er tilpasset danske traditioner, vaner og kultur" kan vel ikke oversættes til “vi anbefaler animalsk protein udelukkende på baggrund af kultur og traditioner”?