Læserbrev

Vegansk kost til spædbørn kan ikke anbefales på grund af risiko for fejlernæring

Børn, der ernæres vegansk, kan vokse og udvikle sig normalt, men det er komplekst og risikabelt at begive sig ud i at sammensætte kosten med de rette kosttilskud, skriver Else Molander fra Fødevarestyrelsen og Christine Brot fra Sundhedsstyrelsen i dette debatindlæg
Arkivfoto.

Arkivfoto.

Mathias Løvgreen Bojesen

Debat
1. november 2019

Maria Felding skriver i Information den 30. oktober, at myndighederne ikke anbefaler vegansk kost til børn, fordi kostrådene bygger på »den gængse danske madkultur«.

Desværre udtaler hun sig mod bedre vidende. Kostrådene er lavet på baggrund af den forskning, som findes om vores ernæringsmæssige behov og kendskabet til, hvilke fødevarer næringsstofferne findes i.

Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen kan ikke anbefale vegansk kost til små børn, fordi den mangler vigtige næringsstoffer, der simpelthen ikke kan fås ved en udelukkende plantebaseret kost. Det er her især B12, der er problemet, men også calcium, D-vitamin, jern og jod skal man være opmærksom på.

Vi er enige i, at både voksne og børn ville have gavn af at spise flere grøntsager og mere fuldkorn og frugt. Der er heller ingen tvivl om, at vi godt kunne blive bedre til tænke i mere plantebaserede pålægsvarianter. En vegetarisk kost, som indeholder mælkeprodukter, fisk og æg, kan også være udmærket for både børn og voksne.

De første to leveår er dog den mest sårbare periode i et barns liv, og fejlernæring kan have store konsekvenser for barnets vækst og kognitive udvikling. Når myndighederne ikke kan anbefale vegansk kost, er det, fordi vegansk kost er forbundet med en risiko for, at barnet ikke får tilstrækkeligt med vigtige næringsstoffer og energi.

Det kan lade sig gøre at sammensætte kosten med kosttilskud, og i de første to leveår med amning eller modermælkserstatning, så børn, der ernæres vegansk, kan vokse og udvikle sig normalt. Men det er komplekst og kræver en meget detaljeret viden om kost og ernæring, for at barnet får den rette kost med hensyn til både tilstrækkeligt energiindhold, fedtsyrer, protein, vitaminer og mineraler.

Hvis forældre vil give deres nul- til toårige barn vegansk kost, anbefaler Sundhedsstyrelsen derfor, at de indhenter rådgivning hos en diætist, og at barnet bliver fulgt af en læge med hensyn til, om det vokser og udvikler sig, som det skal.

Else Molander, enhedschef i Fødevarestyrelsen og Christine Brot, overlæge i Sundhedsstyrelsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tommy Gundestrup Schou

Ja de må vel ikke engang blive ammet de små puds. Så er det sq en hård start på livet at være veganer.

Anders Sørensen

Der er vel ret beset ingen, der tager veganere alvorligt?

Når jeg læser et indlæg skrevet af en veganer, tager jeg det med præcis samme forbehold, som havde jeg læst noget skrevet af en scientolog. Den alvorstunge, argumentresistente argumentation og flokmentalitet er den samme. Veganere har ingen humor. Det eneste, de har, er den stålsatte kødfjendskhed og det desperate tilhørsforhold til kulten.

Palle Jensen, Carl Chr Søndergård, Malik Hansen og ulrik mortensen anbefalede denne kommentar

Er vi ikke snart der, hvor vi kan stoppe med at tale ernæring for spædbørn og kræftpatienter i kemoterapi - eller befolkningen i Etiopien?
Kan vi få noget ledelse på befolkningens sundhed?
Sundhedsstyrelsen må stoppe den elendige kommunikation der er omkring kost og tage ansvar for den brede befolknings helbred. Dette debat indlæg illustrerer problemet med styrelsen og dens måde at håndtere det på.
Danskerne dør af overvægt, hjertekarsygdomme, diabtetes og kræft.
Det er ikke mangel på B12, jern og jod, som er risikoen, men en for energirig kost. Tallene viser ikke andet.
Når der skrives "Vi er enige i, at både voksne og børn ville have gavn af at spise flere grøntsager og mere fuldkorn og frugt." så er det årtiets underdrivelse, og rystende at en enhedschef og overlæge kan skrive sådan om danmarks største problem. Danskerne dør af at spise kød og mælk, alene af den grund at kosten er for energitung til det energiforbrug en typisk dansker har i 2019. Så simpelt er det. Der er måske andre årsager til at kød og mælkeprodukter er kræftfremkaldende - vi ved det ikke, og det er kommunikationsmæssigt også ligegyldigt. Pointen er, så nytter det ikke noget at blive ved med at tale om b12, jod or jern.
Hvis yderst få forældre vælger at diktere at lade deres spædbarn skal spise vegansk er det deres valg og ansvar. Så kan de bruge en masse tid med at gå op i, om der er leverpostejsmadder eller bønnemadder i vuggestuen og måle og veje alt mad. Det er inderligt ligegyldigt og deres problem. Børnene skal nok få deres b12, jern og jod, da der vil blive checket for det.
Og børnene vil vokse op i en kultur som sikrer de fedes op som kalve. Det er vi gode til. Se i skolegården. Allerede tidligt giver vi dem mulighed for en solid karriere ind i eksempelvis diabetes 2 sporet. De bliver gode kunder og patienter. For Arla, Novo og ½ million offentligt ansatte.

Hvor det er interessant at se på Sundhedsstyrelsens anbefalinger for spædbørn, så er det fx. at interessere sig for hvordan og hvorfor amme anbefalingerne har ændret sig gennem tiden - hvilken forskning var grundlag for det sidste skift? Var det forskning ny? (hint: nej) - men hvad er så grundlaget til at det har trukket ud?
Når sundhedstyrelsen ikke kan anbefale en vegansk kost til spædbørn så klinger det hult. I årtier har mødre i det her land ammet deres børn alt for lidt. Mod bedre viden i styrelsen. Det er en regulær skandale. Jeg håber den dag kommer, hvor det bliver rullet op, og nogen kommer til at stå til ansvar for det svigt.
Hvis enhedschefen og overlægen ser en befolkning som synes svag og uden rygrad for at tage ansvar for deres egen "livsstil" som det så herligt upræcist benævnes når kød og mælk ikke må nævnes, og ser befolkningen for dum til ikke bare at udskifte mælken med Cola, så burde de i stedet se på egen praksis og politik.

Ole Frank, Johnny Højfeldt, Birte Lambjerggaard, Britta Hansen, Klaus Lundahl Engelholt, Søs Dalgaard Jensen, Agnes Marie Geleff, olivier goulin og Niels Borre anbefalede denne kommentar

I en svensk sag faldt der faktisk dom over forældrene for misrøgt af et barn, der var blevet indlagt med alvorlig mangelsygdomme som følge af ensidig vegansk kost.

Børn dr skal vokse har et andre kostbehov end voksne, der helt uden problemer kan leve på alsidig vegansk kost.

Klaus Brusgaard

Hvor er kommentarene her dog utrolige- jah, hvad skal man sige; Dansk konservative! Man kan da ikke leve uden frikadeller, hamburgryg og medister og stadigvæk blive taget alvorlige eller hvordan? Selv om mange indere også spiser lidt kød er befolkningen der i store dele vegetarisk (ca. 30%) og specielt den gruppe der tilhører Jain ca. 5 mill er veganere. Med Jains omk. 3000 år på bagen må dokumentation for overlevelsesmuligheden på vegansk kost vel dermed være uddebateret. Og nej, jeg er ikke veganer men blot vegetar gennem de sidste 40 år - og ret træt af underlige underlødige kommentarer om hvordan "man" bør leve.
Og Anders Sørensen hvem er det lige præcist der er fjendtlig?

Johnny Højfeldt, Birte Lambjerggaard, Britta Hansen, Klaus Lundahl Engelholt, Søs Dalgaard Jensen og Ole Frank anbefalede denne kommentar

Der var også et tysk hippipar som fornnogle år siden fodrede deres spædbarn op på grønsagsjuice. Det døde.

Imens har vi 1100 der dør årligt af prostatakræft. En sygdom der samvarierer tæt med indtagelsen af mælkeprodukter. Sådan er det hele vejen rundt.

Det nytter ikke noget at lade sundhedspolitikken styre af frygt for hverken industri, politiske landbrugsinteresser eller misvisende enkelttilfælde.

Johnny Højfeldt, Birte Lambjerggaard og Klaus Lundahl Engelholt anbefalede denne kommentar

Veganere er jo folk der er ubevidste om deres egen barbarisme. Fordi at en broccoli ikke kan skrige og vride sig betyder det ikke at den ikke er levende. Træer og planter kan kommunikere på forskellige måder så der er skam også tegn på en form for bevisthed.

Hvad skal veganerne spise den dag det går op for dem at en stikkelsbærbusk er lige så nuttet som en kalv? Godt det ikke er mig der har spinatmord på samvittigheden i aften.

Jeg har svært ved at tro, at B-12, og andre vitale vitaminer og mineraler ikke skulle kunne gives som tilskud til en vegansk spædbarnskost.

Jeg er selv veganer, og tager B-12 og D/kalk tilskud dagligt for netop at forebygge den mangel.
Hvor svært kan det være at sikre at barnet får disse tabletter dagligt?

Søren Kramer har helt ret i sin perspektivering: Dette er et ikke-issue. Det helt overvejende kost- og sundhedsproblem i den vestlige verden er, at der spises alt for meget kød og mælkeprodukter - og indtages for meget alkohol. Det er de store dræbere.

Lægernes generelt ringe viden om kost og ernæring er ubegribelig - i forhold til hvor lang deres uddannelse er, og hvor indlysende betydning kosten har for vores sundhed og helbred. Det fylder meget lidt på medicinstudiet, så vidt jeg er orienteret.

Men problemet er også, at kost og ernæring ikke er nogen eksakt videnskab. Derfor ser vi også kostrådene ændre sig løbende over tid - ikke mindst skyldende skift i holdninger, mode og vaner. Man skal derfor være meget varsom med kostråd i den offentlige debat - selv om de kommer fra myndigheder. Disse er også befolket af mennesker med deres kulturelle fordomme og dagsordener.
Jeg erindrer som eksempel herpå, tidligere drektør for Landbrug og Fødevarer, Karen Hækkerup - og hendes gentagne og ynkelige forsøg på, i denne avis, at promovere kødets lyksaligheder.

Og korrekt - der er mange århundredes præedens for vegansk kost i Østen, som ikke har kostet spædbørn livet - så disse ernæringsråd er ikke saglige: det er nærmere fordomme.

/O

Dorte Nielsen, Johnny Højfeldt, Birte Lambjerggaard, Britta Hansen, Klaus Lundahl Engelholt, Jacob O, Søs Dalgaard Jensen, Ole Frank og Agnes Marie Geleff anbefalede denne kommentar

Hvis sundhedsstyrelsen ikke havde været så fodslæbende i forhold til at få ammetiden op, så havde det ikke været så kritisk ift ernæring af spædbørn. Spædbørnsnkost er en vanskelig og vigtig sag der kræver opmærksomhed uanset hvad og en plantebasseret kost gør det en hel del mere kompliceret. Personligt fatter jeg ikke vuggestuer gider døje med det og ikke bare stiller en makrel i tomat på bordet og koncentrerer sig om noget andet.

Problemet skifter dog radikalt når børnene starter i skole og bevægelsen ryger ned. Flere børn er overvægtige, den er meget svært at slippe når den først er der, og de er allerede på en march mod en for tidlig død. Det er alvorligt men det er som om denne udvikling fejes ind under gulvtæppet.

De essentielle aminosyrer, tilstrækkeligt og rigtigt fedt er vigtigt at få ned i -alle- spædbørn, og man skal om jeg ser det holde sig fra plantebasseret kost i vuggestuerne men det ændrer ikke ved, at det de selvsamme børn sandsynligvis skal dø for tidligt af, er kød og mælkeprodukt relaterede sygdomme.
Det er med at holde fokus på det vigtigste og det er kødet og mæleprodukterne der tager livet af os, det er bare tabu at sige det. Uha, hvad kunne der ikke ske, folk ville bare give sig til at spise pomfritter og drikke cola.
Det er på tide at fortælle hvordan tingene hænger sammen selvom det ikke er eksakt videnskab. Ikke at sige det er kompliceret. Folk er kloge og kan lære. De kan træffe deres egne valg og stå til ansvar for dem.

En stigende andel af vores topatleter går over til en plantebasseret kost.
Det er sådan lidt tys-tys, fordi det bliver opfattet sådan lidt umandligt.

Jeg læste Kevin Magnussen, Formel 1 kører tale om det, og godt nok sagde han lidt om helbred ud mellem sidebenene men ellers fik han pakket det ind som et etisk klima valg.
Det er komisk det skal være på den måde.
Folk bliver holdt for nar. I en rig kultur hvor der er fint råd til at spise varieret og sundt, er der ingen grund til at tynge kroppen med en kost der hverken egner sig til top atleter der brænder spandevis af kalorier af og da slet ikke til en gennemsnitlig dansker som kun bevæger sig lidt.

Men sådan skal det ikke være. Nej det skal være klima der redder sundhedspolitikken hvis ikke topatleterne og fit moden kommer klimaet i forkøbet.

Ole Frank, Johnny Højfeldt og Birte Lambjerggaard anbefalede denne kommentar

@ olivier goulin 01/11/2019 - 20:10 : "Lægernes generelt ringe viden om kost og ernæring er ubegribelig - i forhold til hvor lang deres uddannelse er, og hvor indlysende betydning kosten har for vores sundhed og helbred. Det fylder meget lidt på medicinstudiet, så vidt jeg er orienteret."

- omend sikkert af andre grunde, er jeg rørende enig med dig om lægestandens "generelt ringe viden om kost og ernæring", men hvor ved du fra, at 'veganer-bevægelsens' viden om kost og ernæring er bedre, når de selvsamme veganere konstant fremlægger utallige 'videnskabelige' kilder tilvejebragt af de selvsamme læger, veganerne kritiserer for ikke at have viden nok? Så er det, at jeg må spørge igen: har veganerne viden nok?

Og hvorfor, i det hele taget, taler vi så meget om helbred i 'vegan-relaterede' diskussioner, når det i virkeligheden er en politisk ideologi, veganismen er funderet på?

Det er af kærlighed til dyr, at veganerne sætter deres spædbørn på vegansk kost... Hende diætisten Maria Felding, der skrev debatindlægget her for nogle dage side, hun skrev i Lægemagasinet 3/2018, at: "I modsætning til populære kosttrends handler veganisme ikke om vægttab eller om én selv. I begrebets betydning handler veganisme om dyrevelfærd." Hvordan ellers forstå det, anderledes end at veganerne elsker dyr langt mere, end de elsker deres børn?

@ Klaus Brusgaard 01/11/2019 - 17:48 : "og specielt den gruppe der tilhører Jain ca. 5 mill er veganere. Med Jains omk. 3000 år på bagen må dokumentation for overlevelsesmuligheden på vegansk kost vel dermed være uddebateret."

- m.h.t. de ca. 5 mill Jains i Indien, der angiveligt skulle have overlevet vegansk som folk i 3000 år, hvilket skulle dokumentere overlevelsesmuligheder på vegansk kost - må jeg skuffe dig. Jains er og ALTID har været lacto-vegetarer på betingelse af at de mælkegivende dyr er i trivsel. Er det ikke tilfældet - indtager Jains lejlighedsvis eller i perioder vegan-måltider, indtil mælkekvæg igen er i trivsel.

Desuden undgår Jains helst rodgrøntsager, fordi de små jord-organismer bliver skadet, når planten trækkes op, og fordi knoldernes evne til at spire betragtes som kendetegnende et højere levende væsen, der således skal skånes for vanrøgt. Jains lever således af alle grøntsager, der kan høstes over jorden, frugt og mælkeprodukter.

Der hverken eksisterer, eller nogensinde havde eksisteret folkeslag eller grupper, der i generationer overlevede udelukkende på plantekost. Hvor forholdene permanent var begrænset til kun vegetabilsk føde, enten uddøde gruppen, eller praktiseredes kannibalisme som led i rituelle ofringer internt i gruppen, eller skaffedes spiselige fanger udenfor gruppen.

Godnat

Tommy Gundestrup Schou og Carl Chr Søndergård anbefalede denne kommentar

@ Anina Weber 01/11/2019 - 22:36 : "Og hvorfor, i det hele taget, taler vi så meget om helbred i 'vegan-relaterede' diskussioner, når det i virkeligheden er en politisk ideologi, veganismen er funderet på?"

Fremfor at kamuflere disussionen til hovedsageligt at handle om helbred (hvilket det IKKE handler om), bør vi hellere forholde os til 'speciesisme', (=diskrimination på baggrund af art) - veganismen i virkeligheden er sat i verden til at bekæmpe.

I denne forbindelse, vil jeg gerne anbefale et debatindlæg fra 2012 ("Fremtiden bør være vegansk" https://www.information.dk/debat/2012/11/fremtiden-boer-vaere-vegansk ) med et imponerende antal af kommentarer - ikke mindst for at opnå det korrekte indblik i, hvad vegan-debatterne i virkeligheden handler om. Personligt oplever jeg det som en politisk agenda, forklædt som et helbred-tema.

Problemet med det angiveligt helbredsfremmende formål er, at epigenetik eksisterer ikke i denne samtale... Men som epigenetikere plejer at sige -

- "vi er, hvad vores olde- og bedsteforældre spiste", -

- så det bliver veganernes børne- og oldebørn, og samfundet, som kommer til at stå tilbage med den epigenetiske regning, for omkostninger opstået i kølvandet på, af vegankosten fucked up gener, og skabte de mærkværdigste genmutationer, i fremtiden invaliderende nutidens veganers efterkommere....

Det er ikke ret meget man kan opnå/præstere i fremtidig, anden- og tredje generation veganernes tilværelse , med binyrer/hjerner i foster- og barneårene - dannet af pesticidbefængt, protein-ensidig og fedtfattig plantekost indeholdende en smule af binyre- og hjerneskadelige planteolier, eftersom halvdelen af normale binyrer og normale hjerner ellers skal bestå af mættet fedt/kolesterol, den veganske kost ikke må indeholde. Men alt må selvfølgelig vige for nutidens veganske forældres kamp mod 'speciesismen'. :)

Som det skrives her, er lægernes manglende viden om kosten skræmmende. Kostens betydning for sundhed er desværre ikke noget, der forskes i. Det ville sikkert betyde, at en del populære fødevare ville skulle mærkes med advarselspåtegninger lige som cigaretpakkerne. Hvilken politiker ville turde give sig i kast med et sådant projekt??

Kommentaren om, at veganere ingen humor har, er ufrivilligt komisk.

Agnes Marie Geleff og Søs Dalgaard Jensen anbefalede denne kommentar

*fødevarer

Ikke betryggende, at Molander og Brot bruger deres angivelige autoritet til at sprede misinformation og forvirring. De skriver bl.a., at "En vegetarisk kost, som indeholder mælkeprodukter, fisk og æg,..."
Fisk tilhører dyreriget og kan derfor ikke indgå i en vegetarisk kost - hvis det er det man vil leve af.
Jeg vd godt, at der er mange, de skelner mellem kød på den ene side, og så fisk på den anden.
Helt forkert. Fisk tilhører dyreriget - også selvom den bløder på en anden måde end svin, ko eller får.Der vegetar, der også spiser fisk kan altsp ikke kalde sig vegetar . Så fat det dog!

Birte Lambjerggaard, Ole Frank og Agnes Marie Geleff anbefalede denne kommentar

Det sundhedsstyrelsen ikke fatter er, at folk ikke kan nøjes med eksempelvis 50 gram bøf eller 100 g fisk 2 gange om ugen.
Den slags våde skrivebordsfantasier.
Det er enten eller.
Der er der gode faglige grunde til. De professionelle kompetencer som kender praktisk adfærd, bakket op af ordinær biologi, forsvinder i tåger af ernæringssnak om b12, D og jern.
Der er både konservatisme men også for smal faglig bredde i organisationen.

@Anina Weber

Det er ikke så kompliceret, når det kommer til stykket.

Vi har ganske sikker viden om, hvad der er essentielle næringsstoffer for mennesker, som spæde, i vækstperioden som børn - og herefter som voksen, for at modvirke mangelsygdomme.

Vegansk kost kan dække langt de fleste af disse behov. Hvad der evt. mangler i forskellige faser i livet, kan tilføres i form af kosttilskud.

Vi har også efterhånden relativ sikker evidens for at mange livsstilssygdome: forhøjet blodtryk, hjerte-karsygdomme, cancer, diabetes, åreforkalkning, etc-, - altså mange af de store dræbere - er relateret til animalsk kost - herunder især rødt kød.

Så kan man vægte disse informationer som man vil, afhængig af overbevisning, præference, smag og kultur - men det er usagligt at fraråde veganisme, blot fordi det indebærer mangel på et par essentielle vitaminer. Disse kan fås i håndkøb - og i forhold til al den medicinale gift, folk må proppe i sig senere i livet, for at behandle følgesygdomme af dårlig kost - er det langt at foretrække at spise fundamentalt sundt - suppleret af lidt kosttilskud.

/O

Ole Frank, Birte Lambjerggaard, Britta Hansen, Jacob O og Agnes Marie Geleff anbefalede denne kommentar

Olivier. “men det er usagligt at fraråde veganisme, blot fordi det indebærer mangel på et par essentielle vitaminer”.

Jeg håber du selv kan se at den er helt gal med logikken og du glemmer bekvemt at skrive hvad der sker hvis man ikke får de essentielle vitaminer. Mangel på B12 giver en lang række problemer, nogle af dem kan være dødelige. At leve vegansk er ikke noget mennesker er bygget til. Hvis vi var ville vegansk kost indeholde alle næringsstoffer vi skal have. Derudover er der meget få komplette proteiner i planteverdenen der giver samtlige 20 aminosyrer dine muskler skal bruge. Så kan vi kassere råd som at spise varieret for nu er dit primære fokus at spise sojabønner og quinoa for at få essentielle aminosyrer. Jern er et yderligere problem der giver sundhedsvanskeligheder.

Det burde kaldes vegansk-pille diæt.

@Tom Finkel

Jeg er ked af at side det, men du er fejlinformeret.

Kroppen har brug for 9 essentielle aminosyrer, og disse kan alle dækkes med en fornuftig kombination og variation af planteføde. Husk at planteføde er mere end blot salat. Det inkluderer en lang række proteinrige former for bælgfrugter og nødder.

Proteinmangel i en plantebaseret kost er en myte og udbredt misforståelse - og naturligvis er den også dementeret af millioner af real-life eksempler.

Du vil hurtigt kunne forvisse dig om rigtigheden af dette ved lidt almindelig googling.
Det er ikke engang hemmelig eller kontroversiel viden. Det er bare et eksempel på at misinformation og myter nemt kan blive universelt accepterede sandheder - når man ikke kender præmisserne for udsagnene.

/O

Agnes Marie Geleff, Birte Lambjerggaard og Ole Frank anbefalede denne kommentar

Olivier. Inkorrekt. Kroppen kan ikke producere de 9 er hvad du mener. Den har selvfølgelig stadig brug for de øvrige 11 i tilstrækkelige mængder også. For børn kommer arginin dertil, de mangler altså 10 af de 20 aminosyrer som ethvert stykke kød, fisk eller fjerkræ kunne give dem.

Der spises generelt for meget protein og kulhydrater og sukker. De fleste har brug for under 100g per dag af protein og næsten ingen sukker. Danskerne spiser 52 kg kød om året. Hvad de ellers spiser af kulhydrater og protein derudover er @!#=?s usundt og ødelæggende

@ olivier goulin 02/11/2019 - 09:55 : "Det er ikke så kompliceret, når det kommer til stykket. Vi har ganske sikker viden om, hvad der er essentielle næringsstoffer for mennesker, som spæde, i vækstperioden som børn - og herefter som voksen, for at modvirke mangelsygdomme.Vegansk kost kan dække langt de fleste af disse behov. Hvad der evt. mangler i forskellige faser i livet, kan tilføres i form af kosttilskud."

Hej Olivier... Gid det var så vel! Det er jo netop overbevisningen om, at "det er ikke så kompliceret", der præger de medicinske uddannelsers pensum, og dermed også kvaliteten af den praksis, som udøves på læge- og diætisternes klinikker. Når det kommer til stykket - ernæringsvidenskab er noget af det mest kompliceret at studere. Overvældende kompliceret.

Vores viden om "hvad der er essentielle næringsstoffer for mennesker" er fyldt med omfattende hvide pletter, simpelthen fordi vores viden om næringsstoffer er langt fra fyldestgørende... Spørgsmål er, om menneskeslægten nogensinde opnår den fulde viden om ernæring, eftersom den involverer millioner substanser, enzymer, signalstoffer o.s.v. - alle afhængige af tilførslen af de rette elementer ifølge den genetiske opskrift - kortlægningen af genomet ('hardware') ikke kommer til at afsløre, før også epigenomet ('software') er fuldstændig kortlagt. Kompleksiteten/mangfoldigheden/mobiliteten/plasticiteten af det sidste taget i betragtning, kommer det ikke til at ske.

Derfor, det eneste 'solide' man må tage til takke med, er menneskekroppens evolutionært udviklet homøostase, som er 'systemet' til sikring af opretholdelse af den biokemiske ligevægt i den levende kroppens celler - selv midt i alskens infernoer af ydre påvirkninger, der ellers hver ville have taget livet af os.

Så mange 'byggesten' kræves til opretholdelsen af homøostasen, at største parten af nødvendige næringssubstanser er menneskekroppen nødt til, selv at fremstille AF den mad, der bliver spist - så det du omtaler lidt bagateliserende: "blot fordi det indebærer mangel på et par essentielle vitaminer" VIL medføre store store udfald/udsving i homøostasen, medførende uforudsigelige helbredsmæssige konsekvenser for veganerne fra/med anden generation, og fremover.

Den veganske livsstil sagtens kan leves af voksne mennesker, der allerede har fået de børn, de gerne ville have. Det er deres eget valg, og dermed også frivillighed/accept af hvad der måtte ske af følger efter omlægningen af kosten. Derimod at føde børnene direkte til en opvækst på vegansk kost - er og forbliver et epigenetisk overgreb på fremtidige generationer = tilværelser fyldte med svækkelse/handicap.

Drømmescenarioen ville være, hvis veganere undtog spæd- og småbørn fra det veganske køkken, og gjorde drivilligt for de resterende børn/unge i voksealderen, at spise eller ikke spise vegansk...

@ olivier goulin 02/11/2019 - 09:55 : "Hvad der evt. mangler [i vegansk kost] i forskellige faser i livet, kan tilføres i form af kosttilskud."

Beklagelsesvis, den biokemiske udnyttelse af de fleste substanser tilført som kosttilskud kræver at kosten indeholder tilstrækkelige mængder af mættede fedtsyrer, den veganske kost er blottet for... Det er grunden til, at mangeltilstande alligevel forekommer hos veganere, selv om de ellers indtager rette mængder af rette kosttilskud. Det er ikke megen nytte, selv de bedste tilskudde kan gøre i wc-kummen. :(

@ olivier goulin 02/11/2019 - 12:39 : "Proteinmangel i en plantebaseret kost er en myte og udbredt misforståelse".

Betragter man en bunke forskellige spiselige planter på køkkenbordet - indeholder bunken helt sikkert næsten alle proteiner (undtagen enkelte som f.eks. taurine, der dog kan købes syntetisk), men det kan være en helt anden sag - hvad der ender på tallerkenen, efter tilberedningen.

Mon det er alle veganere, der har viden og tid nok til at 'proteinkomplementere' deres måltider? Blot lidt for ofte med ganske få dage uden omhyggelig 'proteinkomplementering' af døgnets måltider - VIL på sigt ende med mangeltilstande = livskvalitet ad pommern til. :(

Havde det bare været færre vildledende veganske hjemmesider, under devisen: "gør som jeg skriver, og det skal nok gå" - ville jeg nok ikke være så urolig, som tilfældet er. Der er dog en hjemmeside der længe har været min favorit - på alle måder er værd at anbefale til alle, uanset hvad de spiser - Lene Aagaards Veganeren.dk http://veganeren.dk/derfor-skal-du-udbloede-dine-noedder-og-kerner/

Good weekend

@Anina Weber
Jo - det er faktisk ukompliceret, hvis du skærer det helt ind til benet. Teoridannelsen og organisering af empirisk detaljer kan muligvis være kompliceret og stritte i alle retninger - men der er meget enkle og stensikre kriterier for hvad der er sandt og falsk i denne diskussion. Det er heldigvis et vidensområde, der i sagens natur har et kolllosalt empirisk grundlag

Teorier, meninger og holdninger i denne diskussion jo inderlige overflødige - al den stund, at hver eneste levende veganer er et defacto empirisk eksperiment. Sålænge man ikke kan fremlægge statistisk evidens for at veganere er generelt fejlernærede, lider af mangelsygdomme, dør tidligere, osv. - så er hele denne kritik og problemstilling ganske irrelevant - uanset hvad man måtte anfægte overfor veganisme. Kritikken umulig at tage alvorlig - det er en anklage uden skygge af evidens

@Tom Finkel
Jeg taler netop ikke om de aminosyrer, kroppen selv generer - men om de essentielle 9 aminosyrer, som skal tilføres udefra. De kan alle tilvejebringes af planteføde - i tilstrækkelig mængde. Det er klart at koncentrationen er større i kødprotein - men det er irrelevant. Det er indholdet i den daglige fødemængde, der er relevant.

/O

Agnes Marie Geleff, Ole Frank og Birte Lambjerggaard anbefalede denne kommentar
Tommy Gundestrup Schou

Hvis man som veganer finder, at man skal tilføre forskellige kosttilskud for at opretholde en sund krop, så har man allerede der det endelige bevis for at mennesket ikke er beregnet til vegansk kost og at valget af at blive veganer bare er et politisk valg i tidens trend og derfor bør man under ingen omstændigheder tvinge sine børn (babyer) til at leve vegansk før de selv er tilstrækkeligt orienterede og voksne nok til at de kan træffe et oplyst valg på egne vegne.

Birte Lambjerggaard

Der kommer åbenbart forskellige udmeldinger fra Fødevarestyrelsen.
I dette debatindlæg informerer Else Molander - medarbejder i Fødevarestyrelsen - at de offentlige kostanbefalinger er baseret på forskningen om sundhed, men Trine Enevold Grønlund ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen har i medierne udtalt: »Men vi har også været nødt til at tage hensyn til danskernes kostvaner og madkultur. Vi kunne måske have lyst til at sige, at man kun bør spise 300 gram kød om ugen og så supplere med bønner, linser og bælgfrugt. Men det ville være helt urealistisk og at skyde over målet, når vi ser på, hvad vi kommer fra, der tilføjer, at kostråd rundt omkring i verden derfor er forskellige."
Så en af de to medarbejdere ved Fødevarestyrelsen må jo lyve - eller også handler det blot om uvidenhed.
Man kan åbenbart ikke rigtig regne med de udmeldinger, der kommer fra Fødevarestyrelsen.
https://www.sondagsavisen.dk/mad/madogsundhed/2019-02-25-mange-tager-fej...

Agnes Marie Geleff, Ole Frank, Søren Kramer og Johnny Højfeldt anbefalede denne kommentar
Birte Lambjerggaard

@Tommy Gundestrup Schou Du burde sætte dig lidt mere ind i emnet, før du udtaler dig. Amning er det mest naturlige i verden, og det lider ingen dyr under. (at malke en ko er ikke amning). Så jo, selvfølgelig må veganske børn blive ammet.
Veganisme er defineret som:
At leve vegansk er en måde at leve på, hvor man søger at undgå (så vidt som muligt og praktisabelt) alle former for udnyttelse af og grusomhed imod dyr til føde, tøj og andre formål.

Agnes Marie Geleff, Ole Frank og Johnny Højfeldt anbefalede denne kommentar
Birte Lambjerggaard

@Anders Sørensen Jeg tror nu nok, at mange tager veganere alvorligt - det er den hurtigst voksende bevægelse - Som eks. er antallet af veganere i US vokset med 600% i de sidste 3 år, og herhjemme er antallet af vegetarer/ veganere fordoblet siden 2010, supermarkeder udmelder om eksplosivt salg af veganske varer og antallet af både veganere og veganske produkter er stigende i mange lande. Så lige meget om du ønsker det eller ej - veganismen vinder stærkt frem - også fordi en vegansk kost er god for både sundheden, klimaet og dyrene.

Agnes Marie Geleff, Ole Frank og Johnny Højfeldt anbefalede denne kommentar
Birte Lambjerggaard

@Gert Romme Nu skal man nok lige passe på ikke at bedømme veganismen ud fra sensationshistorier - vanrøgt af børn sker desværre indenfor alle former for kost, man bør i stedet se på den samlede forskning på området - og denne viser, at en vegansk kost er sund, næringsrig og kan forebygge/ behandle sygdomme vel at mærke på alle alderstrin, herunder også børn/ spædbørn. Forskningen viser ligeledes, at en vegansk kost giver mindre risiko for alvorlige livsstilssygdomme som cancer, hjertesygdomme, diabetes, overvægt m. fl. Mange sundhedsorganisationer/ styrelser og lægeforeninger anbefaler/ fraråder ikke en vegansk kost til børn.

Agnes Marie Geleff, Ole Frank og Johnny Højfeldt anbefalede denne kommentar
Birte Lambjerggaard

@Carsten Svendsen Ja, hvis man kun ser på, om mennesket kan fordøje kød for at kalde det for omnivor - men ser man på det anatomiske og det fysiologiske, så ligner mennesket mest plantespiserne, se detaljeret gennemgang i linket. Mennesket er netop også placeret i gruppen af primater, som hovedsageligt spiser planteføde. Primater er en undergruppe til pattedyr.
https://www.scribd.com/doc/94656/The-Comparative-Anatomy-of-Eating

Birte Lambjerggaard

@Tom Finkel Nå, med den indstilling hiver du vel lige så gerne et ben af en hund, som du knækker en gren af et træ. Jeg kan oplyse dig om, at planter ikke har noget centralnervesystem, og at forskerne derfor er enige om, at planter ikke kan føle angst, smerte, sorg, savn m. m. Også derfor at planter og dyr er placeret i hvert deres rige - planteriget og dyreriget. Hvis du alligevel er overbevist om det modsatte, så spis endelig en plantebaseret kost, idet en sådan kost skader færrest planter og dyr, for du husker vel, at dyr skal have kæmpe mængder af planteføde for at blive fedet op til slagtning.

Agnes Marie Geleff, Ole Frank og Johnny Højfeldt anbefalede denne kommentar
Birte Lambjerggaard

@Anina Weber Du har ret i at veganismen kun handler om dyreetik - at man ikke skal udnytte/ skade dyr på nogen måde, hvis dette på nogen måde er muligt, men ikke desto mindre overgår mange til en vegansk kost, fordi en sådan kost er det bedste for sundheden og for klimaet - kan dokumenteres. Veganere henviser til forskningen på området, da veganisme bygger på videnskab både med hensyn til sundhed, klima og dyr. Der findes så også læger, der følger med i forskningen omkring vegansk kost og derfor kan der også henvises til sådanne læger angående veganismen.

Birte Lambjerggaard

@Tom Finkel Hverken mennesker eller dyr kan selv danne B12 (lidt anderledes med drøvtyggere) og både mennesket og de andre dyr får B12 ved at spise uvaskede planter direkte fra naturen, B12 dannes af jordbakterier, der findes overalt i naturen. Men i dag får vi vaskede og rengjorte fødevarer, hvilket også er fint, det har så bare den ulempe, at vi ikke får B12, og de dyr, der kun går i stalden, hvilket gælder de allerfleste dyr, vil heller ikke naturligt kunne få B12, så de får også B12 og andre vitaminer tilsat deres foder. På den måde indtager kødspisere indirekte kosttilskud indpakket i de sygdomsfremkaldende stoffer, der også er i kødet. Det må her være en stor fordel at indtage B12 direkte, hvilket forskningen også viser, da veganere har mindre risiko for en række alvorlige livsstilssygdomme som kræft, hjertesygdomme, diabetes m. fl.

Birte Lambjerggaard

@Tom Finkel
ALLE PLANTER INDEHOLDER ALLE ESSENTIELLE AMINOSYRER - i nedenstående link informerer kostekspert Maria Felding om, hvor nemt det er at få sit proteinbehov dækket ved en vegansk kost. Desuden viser forskningen fra bl.a. verdens største diætistorganisation, the Academy of Nutrition and Dietetics, at en vegansk kost er sund, næringsrig og kan forebygge/ behandle sygdomme på alle alderstrin (herunder børn/ spædbørn) + giver mindre risiko for cancer, hjertesygdomme, diabetes, overvægt m. fl. Det eneste kosttilskud man skal tage er B12 og evt. - ligesom alle andre - D vitamin, hvis man ikke kommer ud i solen.
http://diaetist-felding.dk/artikler/protein-og-vegetarkost

Birte Lambjerggaard

@Tommy Gundestrup Schou
Se svar til Tom Finkel omkring B12 herover.

Birte Lambjerggaard

@Else Molander og Christine Brot
Jeg kan oplyse om, at flere andre sundhedsorganisationer/ styrelser anbefaler/ fraråder ikke en vegansk kost -

Academy of Nutrition and Dietetics:
It is the position of the Academy of Nutrition and Dietetics that appropriately planned vegetarian, including vegan, diets are healthful, nutritionally adequate, and may provide health benefits for the prevention and treatment of certain diseases. These diets are appropriate for all stages of the life cycle, including pregnancy, lactation, infancy, childhood, adolescence, older adulthood, and for athletes.

Dietitians of Canada:
A healthy vegan diet can meet all your nutrient needs at any stage of life including when you are pregnant, breastfeeding or for older adults.

The British National Health Service:
With good planning and an understanding of what makes up a healthy, balanced vegan diet, you can get all the nutrients your body needs.

The British Nutrition Foundation:
A well-planned, balanced vegetarian or vegan diet can be nutritionally adequate … Studies of UK vegetarian and vegan children have revealed that their growth and development are within the normal range.

The Dietitians Association of Australia:
Vegan diets are a type of vegetarian diet, where only plant-based foods are eaten. With good planning, those following a vegan diet can cover all their nutrient bases, but there are some extra things to consider.

The United States Department of Agriculture:
Vegetarian diets (see context) can meet all the recommendations for nutrients. The key is to consume a variety of foods and the right amount of foods to meet your calorie needs. Follow the food group recommendations for your age, sex, and activity level to get the right amount of food and the variety of foods needed for nutrient adequacy. Nutrients that vegetarians may need to focus on include protein, iron, calcium, zinc, and vitamin B12.

The National Health and Medical Research Council:
Appropriately planned vegetarian diets, including total vegetarian or vegan diets, are healthy and nutritionally adequate. Well-planned vegetarian diets are appropriate for individuals during all stages of the lifecycle. Those following a strict vegetarian or vegan diet can meet nutrient requirements as long as energy needs are met and an appropriate variety of plant foods are eaten throughout the day

The Mayo Clinic:
A well-planned vegetarian diet (see context) can meet the needs of people of all ages, including children, teenagers, and pregnant or breast-feeding women. The key is to be aware of your nutritional needs so that you plan a diet that meets them.

The Heart and Stroke Foundation of Canada:
Vegetarian diets (see context) can provide all the nutrients you need at any age, as well as some additional health benefits.

Traditionally, research into vegetarianism focused mainly on potential nutritional deficiencies, but in recent years, the pendulum has swung the other way, and studies are confirming the health benefits of meat-free eating. Nowadays, plant-based eating is recognized as not only nutritionally sufficient but also as a way to reduce the risk for many chronic illnesses.

British Dietetic Association:
Well planned vegetarian diets (see context) can be nutritious and healthy. They are associated with lower risks of heart disease, high blood pressure, Type 2 diabetes, obesity, certain cancers and lower cholesterol levels. This could be because such diets are lower in saturated fat, contain fewer calories and more fiber and phytonutrients/phytochemicals (these can have protective properties) than non-vegetarian diets. (…) Well-planned vegetarian diets are appropriate for all stages of life and have many benefits.
Ekstra link:
https://www.bda.uk.com/news/view?id=179&x%5B0%5D=news%2Flist

Norges Sundhedsmyndigheder
Vegetarkost er forbundet med lavere risiko for blant annet overvekt, hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft. En balansert og variert vegetarkost egner seg for folk i alle livsfaser, inkludert under svangerskap, ved amming, i spedbarnsperioden, for barn og unge og for idrettsutøvere.
Om et kosthold er sunt eller ikke, avhenger av matvarene vi velger, hvordan disse kombineres og hvor mye vi spiser av dem. Uavhengig av hva slags kosthold vi velger, er det en fordel å kunne litt om ernæring og hvordan vi på en god måte kan sette sammen et balansert og variert kosthold.
https://www.sundkritik.dk/kritikken
The Dieticians Association of Australia
"With good planning, you can get all of the nutrients you need from a vegan diet to be healthy.”

The American Dietetic Association
“It is the position of the American Dietetic Association that appropriately planned vegetarian diets, including total vegetarian or vegan diets, are healthful, nutritionally adequate, and may provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases.”

The British Dietetic Association
“Well-planned vegetarian diets [earlier in the document it states a vegan diet as an example of a vegetarian diet] are appropriate for all stages of life and have many benefits.”

The British Dietetic Association have also signed a memorandum of understanding with the Vegan Society, pledging to ensure that registered dietitians in the UK are adequately educated about healthy vegan diets and are equipped to give advice to vegans.

The National Health Service (UK)
“With good planning and an understanding of what makes up a healthy, balanced vegan diet, you can get all the nutrients your body needs.”

Dorte Nielsen, Ole Frank og Søren Kramer anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

@Birthe Lambjerggaard
Blandt primaterne er det kun veganere af arten "Homo Sapiens" der helt undgår animalsk føde:
https://en.wikipedia.org/wiki/Chimpanzee#Diet
https://en.wikipedia.org/wiki/Gorilla#Food_and_foraging
https://en.wikipedia.org/wiki/Bornean_orangutan#Diet

Carsten Svendsen

@Birthe Lambjerggaard
Mine B12 vitaminer kommer naturligvis og primært fra Danmark.
Hvor kommer dine fra?
https://www.buyersguidechem.com/chemical_supplier/Vitamin_B12

Tommy Gundestrup Schou

@Birthe Lambjerggaard
Min bemærkning vedr. amning var sarkastisk ment. Jeg gik sandelig ud fra, at veganere havde en undskyldning for at de godt må amme. (Ja det er også sarkastisk).

En bevægelse der fordobler sit antal eller stiger med 60% er ikke nødvendigvis en kæmpe verdensomfattende bevægelse. De kan bare være gået fra meget få til lidt færre medlemmer for at vise den slags udvikling.

Veganere er som alle andre fundamentalister efter min mening ulidelige at høre på i deres frelsthed. Jeg ved godt, at det ikke er alle veganere som er missionærer. Naturligvis er der heldigvis nogen som rent faktisk bare i det stille lever som veganere uden at prædike, men ser vi på medier og denne kommentar tråd så er der også mange meget højlydte veganere og det er disse der tegner billedet af "bevægelsen" og dermed bliver det billede ikke særlig flatterende.

Birte Lambjerggaard

@Carsten Svendsen
Mine B12 kommer fra Dansk Farmaceutisk Industri. Hvis du får B12 via dyrene, hvordan ved du så, at deres B12 kommer fra Danmark - det bliver jo givet som tilskud i foderet. Men når jeg kan få dansk produceret B12, så kan dyrene sikkert også, så dit B12 kommer angiveligt også fra Danmark.

Carsten Svendsen

@Birthe Lambjerggaard
Dansk Farmaceutisk Industri producerer ikke - de om-pakker - og er i øvrigt ikke organiseret i DI's brancheforening:
https://www.danskindustri.dk/brancher/di-foedevarer/medlemsservice/sekti...
B12-produktion forurener åbenbart så meget, at det må overlades til kineserne:
https://ing.dk/artikel/dansk-biosyntese-baner-vej-biologisk-fremstillede...

Birte Lambjerggaard

@Tommy Gundestrup Schou
Hvorfor mener du, at vganere skulle have en undskyldning for at amme deres børn? At amme sine børn handler da ikke om hverken udnyttelse, dyremishandling eller drab på dyr, så det kunne se ud til, at du er lidt uvidende omkring, hvad veganisme handler om. Du har da ret i, at selv om antallet af veganere og veganske produkter er stigende, så er det stadig en mindre bevægelse, men fortsætter denne udvikling, så kan man måske se frem til noget meget større, veganismen har nemlig meget at bygge på, idet veganismen er det bedste valg for både sundheden, klimaet og dyrene.
Når du mener, at veganere prædiker, så handler det måske om, at du ikke bryder dig om at lytte til budskabet, fordi det indirekte kritiserer din/kødspiseres livsstil. Carnismen (kødspisning) er det modsatte af veganisme. carnismen er en voldelig og udnyttende ideologi, som er organiseret omkring en intensiv, omfattende og unødvendig vold mod og udnyttelse af dyr.
Der er netop god grund til at sprede veganismens ideologi ved at oplyse om denne, idet som nævnt veganismen er til gavn for sundheden, klimaet og dyrene.

Carsten Svendsen

@Birthe Lambjerggaard
Din begrebsverden er helt ude i skoven.
Begrebet "veganisme" var totalt ukendt indtil Donald Watson opfandt betegnelsen "Veganer" i November 1944. Veganere findes ikke naturligt, men kun som en menneskeskabt KULT(ur).
Planteædere(herbivores), kødædere(carnivores) og altædere(omnivores) er de korrekte begreber.
NB
hvis planter er så ligeglade med at blive ædt af dig, hvordan forklarer du så:
https://en.wikipedia.org/wiki/Plant_defense_against_herbivory?

Birte Lambjerggaard

@ Carsten Svendsen
Hvis fremstilling af B12 forurener meget, så må det jo gælde for B12 både til mennesker og andre dyr. Og idet dyrene ofte er større end mennesker, vil det angiveligt betyde, at dyrene skal indtage mere B12 end mennesker. B12 tilskud er en uhyre lille del af en vegansk kost.
Forskning viser desuden, at veganere forurener meget mindre end kødspisere - en veganer udleder kun 2,89 kg CO2 om dagen, hvor en kødspiser udleder 7,19 kg. Forskningen er nævnt i denne artikel - https://nyheder.tv2.dk/2015-11-09-saa-meget-co2-udleder-din-boef

Birte Lambjerggaard

@ Carsten Svendsen
At veganismen først blev navngivet i1944 betyder ikke, at den ikke har eksisteret før, tidligere blev den blot betegnet som total vegetar.
Nu er hele vores civilisation menneskeskabt, og det er den, som vi lever i og skal forholde os til. Og her i denne civilisation kan vi i de fleste dele af verden nemt få adgang til en plantebaseret kost og leve uden animalske produkter - og hvorfor skulle vi ikke det, når nu kød/ animalske produkter er til skade for sundheden, for klimaet og for dyrene. Ser vi på urmennesket, så kan ledende forskere faktisk også henvise til, at det netop var kulhydrater fra rodfrugter og andre planter, der har været vigtige for menneskets udvikling.
Planter er i stand til at reagere på forskellige måder, men de kan ikke føle angst og smerte som dyr - herunder menneskedyret, hvilket også er beskrevet her -
https://videnskab.dk/naturvidenskab/forskere-nej-planter-er-ikke-som-men...

Carsten Svendsen

@Birthe Lambjerggaard
Det er for simpelt stillet op. Prøv at tage dine "veganer-skyklapper" af.
Vil du være så venlig at vise mig dine mellemregninger, for hhv. dit og mit co2-udslip:
https://www.energitjenesten.dk/test-dit-co2-forbrug.html
Jeg ved naturligvis godt, at du kender lige så lidt til mit co2-udslip eller resource forbrug i det hele taget, som jeg til dit. Men jeg finder det absurd at ty til en abnorm levevis, som faktisk ingen pattedyr på nogen naturlig måde har praktiseret, før Donald Watson dannede den veganske kult.

Tommy Gundestrup Schou

@Birthe Lambjerggaard
Du forstod åbenbart ikke min sarkasme og det er også ok.

Livet er forkort til at diskutere med fanatikere så jeg er ude.

Birte Lambjerggaard

Det er sådan set totalt ligegyldigt, om noget pattedyr har praktiseret veganismen som en levevis, det vigtige er at se på, hvad der er bedst for os i nutiden og i fremtiden, og der er ingen tvivl, det er en plantebaseret/ vegansk kost. Om vi når dette mål for alle, kan vi ikke vide, men som også ny FN rapport slår fast (se link), det er helt nødvendigt med en massiv kostomlægning til en mere plantebaseret kost, hvis vi skal nå Parisaftalens mål omkring klima. Forskning slår også fast, at en vegansk/ plantebaseret kost giver mindre risiko for alvorlige livsstilssygdomme som cancer, hjertesygdomme, diabetes, overvægt m. fl.
Det giver ikke mening at se på din og min CO2 udledninger, i hvert fald ikke med hensyn til, hvad der generelt er gældende for veganere og kødspisere. Her skal man se på forskningen på området,og den ser ud til at være helt entydig - veganere udleder meget mindre CO2. Der kan selvfølgelig være enkelte atypiske tilfælde, men det er det samlede billede, der tæller.
https://www.information.dk/udland/2019/08/ny-klimarapport-fn-klimakrisen...

Birte Lambjerggaard

@Carsten Svendsen
Det er sådan set totalt ligegyldigt, om noget pattedyr har praktiseret veganismen som en levevis, det vigtige er at se på, hvad der er bedst for os i nutiden og i fremtiden, og der er ingen tvivl, det er en plantebaseret/ vegansk kost. Om vi når dette mål for alle, kan vi ikke vide, men som også ny FN rapport slår fast (se link), det er helt nødvendigt med en massiv kostomlægning til en mere plantebaseret kost, hvis vi skal nå Parisaftalens mål omkring klima. Forskning slår også fast, at en vegansk/ plantebaseret kost giver mindre risiko for alvorlige livsstilssygdomme som cancer, hjertesygdomme, diabetes, overvægt m. fl.
Det giver ikke mening at se på din og min CO2 udledninger, i hvert fald ikke med hensyn til, hvad der generelt er gældende for veganere og kødspisere. Her skal man se på forskningen på området,og den ser ud til at være helt entydig - veganere udleder meget mindre CO2 end kødspisere. Der kan selvfølgelig være enkelte atypiske tilfælde, men det er det samlede billede, der tæller.
https://www.information.dk/udland/2019/08/ny-klimarapport-fn-klimakrisen...

Birte Lambjerggaard

@Tommy Gundestrup Schou
Du kan åbenbart ikke forklare din sarkasme, hvilket jeg udmærket forstår, da der ikke er noget at være sarkastisk over.
Spørgsmålet er så, hvem der er fanatisk - er det dem, der betaler for at få slået bevidste og følende individer ihjel, individer som er blevet tortureret, voldtaget og fjernet fra deres mor (12 - 24 timer efter fødslen) eller er det dem, der lever plantebaseret og prøver at gøre folk opmærksomme på dyrenes lidelser.
Du synes så åbenbart det sidste.