Læserbrev

Forskere i dyrevelfærd er afhængige af samarbejde med landmænd

Forskere i dyrevelfærd udfordres af, at bevillingen af forskningsmidler ofte er afhængig af et samarbejde med landbruget. Men når grisene bor hos landmændene, er man uanset finansiering afhængige af landmænd, der vil deltage i forskningsprojekter, skriver professorer ved Aarhus Universitet i dette debatindlæg
Debat
20. november 2019

Dyrlæge Niels Peter Baadsgaard skriver i kronikken 12. november, at millioner af grise dør, fordi forskningen på området er afhængig af erhvervsinteresser.

Det er en udfordring for husdyrforskningen, at mulighederne for at søge midler til forbedring af husdyrenes velfærd ofte skal ske i direkte samarbejde med landbrugets organisationer eller indirekte ved, at bevillingsgiver inddrager landbruget i sin vurdering.

Der mangler imidlertid strategiske forskningsmidler til projekter, som ikke skal lede til en forretningsplan for en erhvervspartner inden for få år.

Aarhus Universitet har en aftale med Miljø- og Fødevareministeriet, hvor produktionsdyrs velfærd er et højt prioriteret emne, og midlerne er uafhængige af direkte erhvervsinteresser.

Universitetet har aktuelt et projekt, der undersøger, om søer med en genetik, der giver en lavere kuldstørrelse, kan forbedre dyrevelfærd og pattegrises overlevelse og samtidig reducere antibiotikaforbruget. Vi har projekter, der kan forbedre diegivende søers velfærd og overlevelse.

Nogle vil sikkert se forskning til gavn for produktionsdyrs velfærd som erhvervets egen forpligtelse. Andre vil hilse uafhængig offentlig finansieret forskning i dyrevelfærd velkommen.

Øgede midler til dyrevelfærdsområdet vil øge indsatsen. Men uanset finansiering og organisering af forskningen er forskerne afhængige af et samarbejde med landmænd.

I Aarhus Universitets forsøgsbesætning får vi vigtig viden om dyrenes adfærd og stressreaktioner under kontrollerede forhold, men grisene er hos landmændene, og det er derfor nødvendigt at studere samspillet mellem management, system og dyr i private husdyrbesætninger.

Universitetets forskning er afhængig af, at fremsynede landmænd vil deltage i forskningsprojekter.

Jan Tind Sørensen og Lene Juul Pedersen er begge professorer ved Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her