Klumme

Fremad er ikke et nyt parti – det er slet ikke tosset nok

Man må være absolut uansvarlig, hvis man vil lave et nyt parti, som skal forandre noget i politik. Det er den danske model
Fremad er ikke et tosset nok parti til at forandre dansk politik, mener Rune Lykkeberg.

Fremad er ikke et tosset nok parti til at forandre dansk politik, mener Rune Lykkeberg.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

9. november 2019

Der er et åbenlyst problem med partiet Fremad, som blev lanceret torsdag, og som adskiller det fra de nye partier, der historisk har forandret dansk politik og gjort Danmark til et af de mest stabile, effektive og velfungerende demokratier i den vestlige verden: Fremad er overhovedet ikke tosset.

Der er intet anstødeligt uansvarligt ved Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelunds nye parti, der ikke får de etablerede partier på højrefløjen til at frygte andet end stemmespild, og at de borgerlige i det 21. århundrede gentager venstrefløjens gamle tilbøjelighed til at blive splittet op i små partier, der kæmper med hinanden på liv og død om forskelle så små, at ingen andre kan se dem.

»Fast og fair udlændingepolitik,« lyder et slogan fra Fremad. »Et konkurrencedygtigt Danmark« er en anden mærkesag, og »et stærkt og frit Europa« er en tredje. Vi mangler bare alvorlige erklæringer om, at det skal kunne betale sig at arbejde, og at man skal vaske hænder, efter man har været på toilettet, for at partistifterne har bestået eksamen i vedtaget ansvarlighed.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anders Graae
  • Søren Peter Langkjær Bojsen
  • Katrine Damm
  • Søren Dahl
  • Jens Flø
  • Anker Heegaard
Anders Graae, Søren Peter Langkjær Bojsen, Katrine Damm, Søren Dahl, Jens Flø og Anker Heegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Fantastisk fint formuleret - og sikkert også sandt: "Læren af dansk politik er, at tosserierne bringer samfundet fremad, og at hvis man lytter til og lærer af alle tosserne, så slipper man for at blive både blokeret og regeret af dem".

En ganske charmerende fortælling, men det er da lidt underligt, at Lykkeberg undlader at nævne Stram Kurs - der vel ret beset passer bedre på tesen end nogen anden. I det mindste siden Glistrup. Måske fordi Rasmus Palludan lidt ville ødelægge den underliggende hyggelige atmosfære bag dette fædrelandsbilllede.

Amos Myatt, Christel Gruner-Olesen og Curt Sørensen anbefalede denne kommentar

Problemet for partiet fremad, som jeg ser det, og som måske faktisk er helt i tråd med Rune Lykkebergs analyse, er at det er uden visioner, det er ikke et parti med noget på hjertet, godt eller mindre godt, som de mener det er værd at kæmpe for, og som trænger til at blive lavet om i det danske samfund, som de andre partier, RL refererer til, har haft. Simon Emil Ammitzbøl-Bille og Christina Egelund siger det selv, dette parti er designet til at trække stemmer hen over midten, så man kan foresætte med det man hele tiden har gjort, at lette skatten, primært for de rigeste, at privatisere og udlicitere det offentlige danmark m.m. Altså en øgning af uligheden kombineret med afviklingen af velfærdstaten, same old same old, der er intet som helst nyt i det overhovedet, hverken i den førte politik, eller forsøget på at tricke stemmekvæget hen over midten, og over i den “rigtige" side af folden. Man har bare måttet erkende, at folkestemningen er vendt, og nu kan man ikke længere bruge indvandrene, som prygelknabe til at modbevise den neoliberale økonomiske doktrin, om mennesket som homo economicus, ved at få folk til, gennem irrationelle fjendebilleder, at stemme imod deres egne økonomiske interesser igen og igen, nej nu er det nødvendigt med andre boller på propagandasuppen. Vi har altså ikke at gøre med nogen, der brænder for et opgør med den hidtil førte politik, men nogen, som ønsker at videreføre den på de væsentligeste punkter (dvs. den økonomiske politik), men i en ny indpakning, der passer bedre med tiden. Det er så hult som det overhovedet kan være, og lad os håber den danske befolkning gennemskuer dette blufnummer for hvad det er: a big hoax.