Læserbrev

Lærere i 5.-9. klasse bør uddannes på universitetet

Læreruddannelsen skal opgraderes, så det fremover vil kræve en universitetsuddannelse at undervise de højere klassetrin. Opgraderingen vil blandt andet være med til at sikre et højere fagligt niveau, skriver Magnus Von Dreiager i dette debatindlæg
29. november 2019

Vores nye uddannelses- og forskningsminister, Ane Halsboe-Jørgensen (S), har ikke været mange måneder på posten, før hun har sat den kommission, der skulle undersøge mulighederne for at opgradere læreruddannelsen til en kandidatuddannelse, på pause.

Hun har nemlig været ude for at besøge læreruddannelserne, og det har gjort, at hun lige nu ikke mener at have behov for kyndige eksperters viden om, hvordan Danmark får den bedst mulige læreruddannelse.

Det er en utrolig ærgerlig beslutning, for der er et afgørende behov for, at vi styrker lærerfaget, og de danske skolelærere får den respekt, de fortjener. For sandheden er, at der i dag findes masser af virkelig kompetente og dygtige lærere rundt omkring på de danske skoler, men respekten for læreren følger sjældent med.

Et højt fagligt niveau er fuldstændig grundlæggende for, at vi har et godt skolesystem i Danmark. Af den grund bør de lærere, som skal undervise 5. til 9. klasse, have en universitetsuddannelse. For som det er i dag, underviser lærerne i for mange fag, de ikke har kompetencer til at undervise i på højt nok niveau.

Derfor bør læreruddannelsen todeles, så der er en vej for lærere på de lavere klassetrin og en anden vej for lærere på de højere klassetrin. For samtidig at skulle sikre lærere nok i alle egne af Danmark er det vigtigt, at vi sørger for en geografisk spredning af uddannelsesstederne rundt omkring i landet.

En ændring af lærernes uddannelse vil betyde, at eleverne får mere respekt for lærernes autoritet og evne til at undervise, ligesom det vil sikre et højere fagligt niveau på skolerne. På den måde sikrer vi, at flere danske skoleelever får den nødvendige og kompetente undervisning, som det i dag desværre ikke er alle elever, der får.

Det vil også gøre det mere attraktivt at starte på læreruddannelsen, hvis det bliver en universitetsuddannelse. For hvad enten vi vil det eller ej, så findes der uddannelsessnobberi i Danmark, selv om vi gerne var det foruden.

Magnus Von Dreiager er Forretningsudvalgsmedlem hos Konservativ Ungdom.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Carsten Svendsen

De kunne starte med at give de 20%
- der underviser i folkeskolen, som ikke har en læreruddannelse -
en læreruddannelse.