Kronik

Det røde flertal: Vi vil gøre det let for danskerne at spise bæredygtigt

Ved at spise mere bæredygtigt kan danskerne gøre en konkret og personlig indsats for at nedbringe klimaaftrykket og vise verden, at bæredygtigt mad er foreneligt med det gode liv. Derfor vil vi give danskerne bedre vejledning om bæredygtig mad, skriver fødevareminister Mogens Jensen og fødevareordførerne for Enhedslisten, SF, Radikale og Socialdemokratiet i dette fælles debatindlæg
Det er afgørende at styrke børn og unges madlavningskompetencer, måltidskultur og deres forståelse af, hvor maden kommer fra, hvis vi skal nedbringe klimaaftrykket i Danmark, skriver dagens kronikører.

Det er afgørende at styrke børn og unges madlavningskompetencer, måltidskultur og deres forståelse af, hvor maden kommer fra, hvis vi skal nedbringe klimaaftrykket i Danmark, skriver dagens kronikører.

Jacob Ehrbahn

Debat
6. november 2019

Vi skal gå forrest i kampen mod klimakrisen.

Det er et af de helt centrale budskaber i den politiske forståelse mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten, ’En retfærdig retning for Danmark’.

Skal vi leve op til det, skal danskernes fødevareforbrug ændres. Det står nemlig klart, at danskernes nuværende fødevareforbrug ikke er bæredygtigt. Derfor skal vi som samfund og individer finde ud af, hvordan vi kan spise på en måde, som er både sund, velsmagende og mere bæredygtig.

Ifølge FN’s klimapanel må hver verdensborger samlet udlede det, der svarer til to-tre ton CO2 om året i 2050, hvis den globale temperaturstigning skal holdes inden for Parisaftalens mål om to grader. Imidlertid er klimaaftrykket alene fra danskernes mad i dag omkring tre ton CO2 pr. person.

Vi ved allerede, hvad det handler om: Vi spiser for meget kød og for mange søde sager, for lidt grønt og smider for meget mad ud. Det skal vi lave om på.

Ved at spise mere bæredygtigt kan danskerne gøre en konkret og personlig indsats for at nedbringe klimaaftrykket og vise hinanden og verden omkring os, at bæredygtig mad ikke handler om forbud og afsavn, men om velsmag, sundhed og et fælles ansvar for vores planet. Vi skal vise omverdenen, at et bæredygtigt forbrug er foreneligt med det gode liv.

I kraft af vores høje velstandsniveau har danskerne både muligheden og et ansvar for at vise, at det er muligt at spise godt og samtidig tage ansvar for vores fælles klodes fremtid.

Madens klimaaftryk

Blandt forskerne er der bred enighed om, at det gør en forskel, hvad vi fylder på tallerkenerne. Ifølge World Ressources Institute er ændrede madvaner blandt de faktorer, der kan bidrage mest til reduktioner af drivhusgasudledningen fra fødevaresektoren, og FN’s Klimapanel peger på, at hvis verdens befolkninger spiste en mere plantebaseret kost, ville det frigive flere millioner kvadratkilometer landbrugsjord.

En undersøgelse fra DTU viser, at det er muligt at reducere klimaaftrykket fra danskernes kost betragteligt. Hvis man spiser efter kostrådene og i øvrigt beholder mængden af kød og fisk, men vælger blandt de produkter, der har lavest klimaaftryk i hver fødevaregruppe, kan klimabelastningen reduceres med 20-30 procent. Hvis man skifter kødet ud med eksempelvis bønner, linser og nødder, kan klimaaftrykket reduceres yderligere.

Ved alene at mindske madspild i husholdningen, kan klimabelastningen af den samlede kost ifølge DTU reduceres med omkring 10 procent. Gennem ændrede madvaner kan danskerne altså gøre en personlig indsats for at leve mere bæredygtigt.

I bund og grund er det ikke raketvidenskab. Det handler om at spise mere grønt og mindre kød og søde sager. Det er både mere bæredygtigt, sundt og budgetvenligt. Kål, rodfrugter og fuldkorn er eksempler på klimavenlige, smagfulde og sunde råvarer, som vores forældre og bedsteforældre er vokset op med – ikke fordi det var klimavenligt, men fordi det var billigt og i sæson det meste af året.

Grønne valg skal være for alle

I dag har de traditionelle råvarer fået en renæssance i dansk gastronomi, og supermarkedernes salgstal viser, at danskerne tager kål, rodfrugter og fuldkorn til sig igen. Det vidner om, at klimavenlig mad både kan være velsmagende og budgetvenlig. Det er glædeligt, for den bæredygtige omstilling skal være socialt retfærdig. Bæredygtig og sund mad skal være for alle – uanset pengepungens størrelse.

Nogle vil indvende, at det i det store billede ikke gør nogen forskel, hvad knap seks millioner danskere spiser. Men faktum er, at mange kigger mod Danmark for at søge inspiration til det gode liv.

Internationale undersøgelser peger på danskerne som et af verdens lykkeligste folkefærd, politikere kommer hertil for at lære om den danske velfærdsmodel, og millioner af turister fortrylles hvert år af dansk hygge. Ligeledes er dansk gastronomi anerkendt for at lade gode lokale råvarer og masser af grønt spille hovedrollen i måltider, der er Michelinstjerner værdige.

På samme måde kan bæredygtig dansk hverdagsmad blive et eksempel på, at den grønne omstilling er foreneligt med det gode liv. Der er brug for et nyt narrativ for det gode måltid, hvor grøntsagerne er i centrum og hvor fokus flyttes fra kvantitet til kvalitet.

Hvis vi for alvor skal have gang i den grønne omstilling af danskernes fødevareforbrug, skal det bæredygtige valg være det lette valg. Her er folkeoplysning et vigtigt element.

Forbrugerundersøgelser viser, at danskerne gerne vil leve mere bæredygtigt, men savner information om, hvad de skal gøre. Det holder ikke.

De danskere, der ønsker at gøre en personlig indsats for at nedbringe deres klimaaftryk, skal sikres den nødvendige information om, hvad de konkret kan gøre. Regeringen og dens støttepartier vil gerne tage den opgave på sig, der handler om at sikre danskerne bedre information om, hvordan de kan spise bæredygtigt og sundt. Fødevarestyrelsen er derfor allerede nu i gang med at undersøge, hvordan man kan give danskerne bedre vejledning om bæredygtig kost.

Bedre oplysning og grønnere maddannelse

De offentlige køkkener spiller også en afgørende rolle for at gøre det bæredygtige valg til det lette valg for danskerne. De offentlige køkkener i daginstitutioner, plejehjem og hospitaler har været primus motor på den økologiske omstilling i Danmark og har desuden betydet mindre madspild samt mindre kød og mere grønt på menuen. De erfaringer skal vi bygge videre på.

Endelig er det afgørende at styrke børn og unges madlavningskompetencer, måltidskultur og deres forståelse af, hvor maden kommer fra. Madkulturen, som er en selvejende institution under Miljø- og Fødevareministeriet, arbejder med at styrke madkundskabsfaget og danske elevers maddannelse i projektet ’Madkamp’, der hvert år kulminerer i danmarksmesterskabet i madkundskab for folkeskoleklasser.

Et andet eksempel er den almennyttige forening Haver til Maver, der gennem skolehaver arbejder for at styrke børn og unges engagement i bæredygtighed, madkultur og sundhed. Det gør børnene bedre rustet til at træffe bæredygtige og sunde madvalg, og de får viden og vaner, som de kan tage med sig videre i livet.

For at lykkes med den bæredygtige omstilling af fødevaresektoren skal vi løfte i flok.

Landbrugsproduktionen skal være mere klimavenlig, detailledet skal sikre, at der er sunde og bæredygtige fødevarer at vælge imellem på hylderne, kokkene skal inspirere os med bæredygtige madoplevelser, og danskerne kan gøre en personlig og konkret indsats ved at spise mere grønt og skrue ned for kødet. Det gør en stor forskel for både klimaet og folkesundheden.

Mogens Jensen, fødevareminister

Søren Egge Rasmusen, Fødevareordfører for Enhedslisten

Carl Valentin, Fødevareordfører for SF

Zenia Stampe, Fødevareordfører for Radikale Venstre

Anders Kronborg, Fødevareordfører for Socialdemokratiet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Ja, det vil vi da gerne.

Hvad med at politikerne går i front - som gode ledere nu gør det - og insisterer på at spise grønt og bæredygtigt på deres mange måltider på Christiansborg, hos dronningen, i DR og andre medier og på institutionsbedøg rundt om i landet.

Søs Dalgaard Jensen, Christel Gruner-Olesen, Hans Larsen, Carsten Munk, Kurt Nielsen, birgitte andersen, Ervin Lazar og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

Når I skriver vi, antager jeg at os, der ligger på under 1/3 af jeres indkomst og derfor ikke har råd til madspild blot skal håbe på, at udhulingen af vores rådighedsbeløb ikke også gør det nødvendigt at blive "skralder", for så bliver vi afhængige af jeres madspild.
Bed endeligt jeres kokke om at være bæredygtige.
NB
https://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/de-officielle-kostraad/
Hvor mange Fødevarestyrelser er der?

Bjarne Bisgaard Jensen, Egon Stich, Christel Gruner-Olesen, Thomas Tanghus, ingemaje lange, Hans Larsen, Kurt Nielsen, birgitte andersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Jacob Kragh Knudsen

Endnu et ufarligt for ikke at sige tandløst forslag fra regeringen. Man tør ikke bruge afgift- og skattesystemet men gør klimakrisen til et personligt ansvar for den enkelte. Så nu må folk altså ikke selv bestemme, hvad de vil bruge deres surt tjente penge på - men skal påduttes dårlig samvittighed og oplysning , som om den ikke fandtes i rigt mål allerede - uanset at de har betalt skat og moms og div. afgifter af det hele. de varer som danskerne ikke køber bliver vel uanset eksporteret til udlan det - for landbruget sætter vel ikke produktionen ned. 10 % max. Jeg vil mene at man retter bager for smed - når vi ved at det er transport, energi og det øvrige forbrug der batter. Så venligst kom i gang med det som I er valgt til i stedet for at spille bolden tilbage til vælgerne.

ingemaje lange, Erik Winberg, Andreas Lykke Jensen, Kurt Nielsen, birgitte andersen og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar

Vi skal spise mindre, gennemgående, men desværre kræver det, at vi ikke nedsætter kødforbruget så meget, som det nok kunne ønskes. Så må vi fodre køerne med mere fornuft.
Dyrisk protein og fedt er de vigtigste fødemidler, og når man mest holder sig til det, skal der ikke spises nær så meget.

Anina Weber, Jens Kofoed og birgitte andersen anbefalede denne kommentar

Er der rødt flertal??? :o :p

Flemming Berger, Søren Roepstorff, Erik Winberg og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hvad med at give kommunerne et tilskud til et måltid bæredygtigt mad pr. dag. Børnene kan så skiftet til at deltage i madlavningen (klasse vis/stuevis på daginstitutionerne)

Hvis det var mig, ville jeg nok starte med at afskaffe kapitalismen. Den er trods alt den mest hemningsløst destruktive instans på kloden og så længe den får lov til at fortsætte kommer vi ingen vegne med klimaproblematikken.

Bjarne Bisgaard Jensen, Egon Stich, Estermarie Mandelquist, Liselotte Paulsen, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Erik Winberg, Anina Weber, Hans Larsen, Mogens Holme, Ole Arne Sejersen, Tom Andreæ, Carsten Svendsen, Lise Lotte Rahbek og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Hvad med at fritage grønsager og andre sunde fødevare fro momsen?
Det virker nok langt bedre end endnu en oplysningskampagne, som folk ophører igen og igen.
Måske fordi virkeligheden er, at det er for dyrt at spise sundt herhjemme for folk med små indkomster.

Kurt Nielsen, Egon Stich, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar

Overhører, ikke ophører.

'Fødevarestyrelsen er derfor allerede nu i gang med at undersøge, hvordan man kan give danskerne bedre vejledning om bæredygtig kost.'

Jeg forudser allerede nye teknokratiske formaninger om dette og hint.

Forslag: Ansæt et par dygtige kokke og publicér opskrifter på velsmagende, sunde og bæredygtige måltider på Fødevarestyrelsens hjemmeside. Ét nyt måltid hver dag, illustreret og forklaret.

Rigtigt udført, vil jeg næsten garantere, at det bliver et tilløbsstykke.

Hvor svært kan det være?

Thomas Tanghus, Lillian Larsen og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

Forslag til TV-program:
"Den store klima-kokke dyst".

Christel Gruner-Olesen, Lillian Larsen, Steffen Gliese og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Danskerne kan så men helt holde op med at spise kød. Og det helt uden det går udover vækst og landbrugets økonomi. Der er nemlig milliarder af andre mennesker, som har råd til at tage over som det kanlæses her: https://politiken.dk/forbrugogliv/forbrug/art7481250/Kinesisk-gigant-vil...

Velbekomme.

I øvrigt, vælgerne forventer social genopretning af en rød socialdemokratisk regering. Mere end alt andet. Og her har der kun været total tavshed siden valget. En berettiget skuffelse, som det sås efter valget i 2011, begynder at tegne sig hos vælgerne. Hvis socialdemokratiet fejler igen er det slut for partiet.

Carsten Svendsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Liselotte Paulsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Man hører om tang og muslinger dyrket på liner i stedet for skrabet op fra havbunden.
Det fås bare ikke produceret i Danmark i de lokale butikker.
Hvis der spises for meget sukker, hvorfor er det så så svært at undgå i læskedrikke og fødevarer, hvis ikke man vil have sødestoffer i stedet?
Engang var der indmad i fjerkræ, og suppeben med marv og brusk, og generelt et langt mere varieret udvalg. Nu ligner kødvarerne noget der er produceret i bestemte stykker. Hvor er resten? Sendt til Kina? Brugt til pølser?
Næsten al kaffe i butikkerne er arabica, som giver mindre udbytte og er mere krævende og belastende for miljøet at dyrke. Men jeg smagte en robusta fra Vietnam, som smagte af chokolade. Den fås bare ikke her i landet.
Det handler også om, hvad man kan købe i butikkerne.

Bjarne Bisgaard Jensen, Egon Stich, Liselotte Paulsen, Eva Schwanenflügel og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Tang og muslinger dyrket på liner har også nogle indbyggede problemer.
Muslinger skal høstes rimeligt unge, hvis de skal være til gavn for havmiljøet. Hvis de bliver store og menneskefødeemne, så forurener de faktisk en del. Det hænger sammen med koncentrationen af een bestemt art på et sted (monokultur) OG at der skal bruges en del energi på at få dem høstet, transporteret og forarbejdet til salg.
Jeg spurgte for nylig i et supermarked hvorfor man ikke kunne købe stegeben og indmad i øko-udvalg. Det er fordi kg-prisen bliver alt for høj til at nogen vil købe det, lød svaret.

Der er rigtig meget der ikke er styr på endnu

Viden og inspiration er godt, men de politiske redskaber er nødvendige

Det er vældig fint at Mogens Jensen, Søren Egge Rasmusen, Carl Valentin, Zenia Stampe, og Anders Kronborg, Kan blive enige om at danskerne bør ændre madvaner, som en vigtig del af klimaindsatsen og i øvrigt også til gavn for folkesundheden. Det har de ganske ret i og ændring til plantebaseret kostbør også være en af de helt essentielle klimaindsatser på globalt plan.

Viden, uddannelse og inspiration, som de fem politikere vil fremme er da også nødvendig og vigtig. Men det er ikke nok. Hvis der virkelig skal ske de ændringer der er behov for, i det tempo der er behov for så må politikerne have mod til at tage redskaber som afgifter og tilskud i brug. – kombineret med information og viden og f.eks. mærkningsordninger om produkternes klima og miljøbelastning, som vi også kan kalde deres økologiske rygsæk.

Som mangeårig miljøkoordinator har jeg formidlet masser af viden og inspiration om klimavenlig mad og bæredygtige valg til borgerne, men det rykker ikke meget når man er oppe imod forbrugsreklamer og billige priser for usunde og klima- og miljøskadelige produkter. Det er som at prøve at vende en supertanker med en robåd.

Det har vi ikke tid til. Så prissæt forureningen med afgifter på produkter der ødelægger klima, natur, miljø og sundhed. Hvorfor skal det være dyrt at købe bæredygtige produkter når det er de klima- og miljøbelastende produkter der er de virkelig dyre for vores sundhed, for naturen og biodiversiteten og klodens fremtid.

René Arestrup, Hans Iver Schelde Hjort og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar