Læserbrev

SF: Hjemløse såvel som alle andre bør få gratis tandlægehjælp

Ask Svejstrup og SAND har fat i noget rigtigt, når de påpeger fordelene ved at give gratis tandlægehjælp til hjemløse. På sigt bør tandsundhed dog fritages helt for brugerbetaling, skiver sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen (SF) i dette debatindlæg
Debat
15. november 2019

I Ask Svejstrups indlæg »Hjemløse får ikke den hjælp til tandlægeregningen, de har krav på« i Information den 13. november, beskriver han, hvordan kommunerne ikke bruger de værktøjer, de har til rådighed for at hjælpe hjemløse med tandlægeregningen.

Jeg bakker op om opråbet. Det giver rigtig god mening at reparere og vedligeholde tænderne. Og jo før jo billigere. Derfor er det også et paradoks, at der desværre er alt for få, der benytter sig af den lovgivning, de har til rådighed.

Kommunerne har mulighed for at give tilskud til tandlægebehandling hos hjemløse, og i nogle tilfælde rent faktisk også kunne dække hele udgiften. Det kan hjælpe til et bedre smil og bedre sundhed.

Et sundt smil er vigtigt for det personlige velvære. Men dårlig tandhygiejne påvirker både helbredet og er dyrt for sundhedsvæsnet. Sygdomme i tænderne, som eksempelvis paradentose, resulterer ikke kun i, at man risikerer at miste tænderne. Paradentose kan også føre til andre og mere alvorlige sygdomme såsom hjerte-kar-sygdomme. Dårlig tandpleje er derfor også en ond spiral.

Derfor kan det undre mig, at kommunerne ikke udnytter de værktøjer, de har. De kan med fordel være mere offensive til at opsøge de hjemløse og hjælpe dem med at forbedre deres sundhed. Det er da ikke i bare kommunens interesse, men også borgerne i samfundets, fordi en opsøgende indsats er billigere i længden.

Ask Svejstrup og SAND har fat i noget rigtigt. Det vil være en rigtig god idé at indføre gratis tandlægehjælp til de hjemløse og dermed undgå at sende regninger fra den ene kasse til den anden.

I SF mener vi generelt, at tandsundhed skal fritages for brugerbetaling, så alle på sigt kan få den vigtige tandpleje og behandling, som kan forebygge sygdom.

Vi ved, at flere grupper i samfundet har svært ved at få råd til tandlægeregningen. Det gælder eksempelvis også pensionisten, kasseassistenten, de studerende og andre af dem med de laveste indkomster.

På den korte bane skal vi derfor også sikre gratis tandlægehjælp til alle dem, der har mindst.

På den lange bane skal en knækket tand prioriteres på samme måde, som vi prioriterer behandling af et brækket ben.

Kirsten Normann Andersen er sundhedsordfører for SF.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Holm Møller

Vi bør grundlæggende gøre op med vores fordeling af gragisprinsippen, men huske at det ikke er gratis men betales over skattebiletten. Man kunne engang få sygekassebriller og der ddækkede tilskuddet, det bør indføres igen, ligesom al ordineret medicin skal være gratis og det er indlysende at tandlæge bør financeres over skatten, mange sygdomme kommer fra dårligt passede trænder