Klumme

Trist at Socialdemokratiet lader danske børn vokse op i det ondartede IS-patriarkat

IS er en særligt ondartet variant af patriarkatet, hvor et morderisk undertrykkelsessystem forvandler kvinder til nådesløse dræbermaskiner. Trist, at regeringen vil lade danske børn vokse op midt i det, i fangelejre fyldt med IS-sympatisører, skriver journalist Karen Syberg i dette debatindlæg
I den store fangelejr al-Hol, hvor IS-sympatisører er interneret i Syrien, sidder skønsmæssigt 30 børn med dansk baggrund. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) nægter at hjemtage børnene og deres mødre, da han mener, at fremmedkrigerne selv må tage ansvar for deres handlinger. 

I den store fangelejr al-Hol, hvor IS-sympatisører er interneret i Syrien, sidder skønsmæssigt 30 børn med dansk baggrund. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) nægter at hjemtage børnene og deres mødre, da han mener, at fremmedkrigerne selv må tage ansvar for deres handlinger. 

Delil Souleiman

Debat
18. november 2019

Den første fremmedkriger er ankommet til Danmark, sendt retur af Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan. Stor opstandelse, fordi manden åbenbart kun har dansk statsborgerskab, så selv ikke Pia Kjærsgaards og Inger Støjbergs forenede kræfter kan holde ham ude.

Men i den store fangelejr al-Hol, hvor IS-sympatisører er interneret i Syrien, sidder skønsmæssigt 30 børn med dansk baggrund. Lejren er beregnet til 20.000 mennesker, der bor 73.000, fortrinsvis kvinder og børn, 65 procent af lejrens indbyggere er under 12 år.

At den danske regering ikke vil skaffe disse danske børn til Danmark trods indtrængende bønner fra deres herboende slægtninge, burde egentlig vække større opsigt end en enkelt fremmedkriger i rullestol.

Men udenrigsminister Jeppe Kofod (S) nægter at hjemtage børnene og deres mødre med den begrundelse, at fremmedkrigerne selv må tage ansvar for deres handlinger. Sådan forenkler man problemer.

En stor gruppe kvinder i lejren har dannet et shariakorps, hvor de overfalder og straffer kvinder, der ikke overholder sharialovene lige så ortodokst som dem selv. Alle er tvunget til at tildække ansigtet, sende børnene til islamisk undervisning, og til at deltage i fredagsbønnen. Angiveligt har shariakvinderne flere gange sat ild til telte med kvinder og børn i, når de mente, at nogle af beboerne havde forbrudt sig.

Ved at reducere den komplekse situation til mødrenes individuelle ansvar overser udenrigsministeren hele den struktur, der får også kvinder til at opretholde hårrejsende undertrykkende love.

Eneste måde at føle magt på

For selv om IS hører til de særligt ondartede varianter, så er bevægelsen stadigvæk kun en variant af patriarkatet. Ja, råb bare op om religion og islam, men uden patriarkat ingen islam. Ikke alene er de mellemøstlige religioner patriarkalske, det er selve problemet med dem.

Den patriarkalske grundstruktur ser således ud: mænd hersker over kvinder og børn, ældre mænd over yngre og ældre kvinder over yngre kvinder. For magten kan uddelegeres. I visse samfund, for eksempel indiske, er magten over sønnens hustru(er) uddelegeret til svigermoren, men det er patriarkatets love, hun håndhæver. For det er den eneste magt, kvinder i strengt patriarkalske samfund kan opnå.

Minder det ikke om det, der sker i de syriske fangelejre?

Antropologen Margaret Mead og strukturalisten Claude Levy-Strauss har begge beskæftiget sig med de såkaldte morbror-samfund, hvor kvinder tilsyneladende har magt, men også her ligger magten hos en mand, nemlig kvindens bror. Også de tilsyneladende afvigelser har det med, svup, at smutte tilbage i de vante folder.

Kvinder hævner sig på deres egen undertrykkelse ved at undertrykke andre kvinder. I et strengt patriarkat er det den eneste måde, de kan føle magt på, og man kunne jo gætte på, at behovet for at føle sig magtfuld vokser, jo mere undertrykte kvinderne er.

Med andre ord: Hvis de er underlagt strenge sharialove, der i realiteten fratager dem enhver magt over deres egne liv, så er den eneste ventil, de har til rådighed, at tvinge andre til at leve lige så gennemført undertrykt som dem selv.

Så når magtudøvelsen antager så ekstreme former som at brænde andre kvinder og deres børn af, må det udspringe af en undertrykkelse, der er så ekstrem, at den udelukker individuel samvittighed. I stedet for moral optræder voldsom aggression, vrede, had og kravet om, at ingen andre skal have lov til at fravige de love, som de vrede IS-kvinder ikke selv kan tillade sig at fravige.

Tilsæt til disse psykiske mekanismer krig, vold, flugt og indespærring, så er et morderisk undertrykkelsessystem komplet, og shariakvinderne er forvandlet til nådesløse dræbermaskiner.

Men med integrationsminister Mattias Tesfayes seneste udspil om at fratage ufødte og nyfødte børn deres statsborgerskab, føles det lidt udsigtsløst at håbe på befrielse fra helvede af de allerede fødte danske børn i Syriens fangelejre. En trist konstatering.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er ikke altid at "Børnenes Statsminister" husker børnene . Mette Fredriksen har kun gjort 2 gode ting, forsøg på nedbringelse af Co2, og en undskyld til "Goghavns Drengerne" , ellers så sejler alle valgløfter.

jens christian jacobsen

Selvfølgelig skal børnene hentes hjem til Danmark. Hvorvidt deres mødre kan afnazificeres og hvordan det evt. skal foregå kan diskuteres.
Man kunne overveje at bruge den danske højhskolemodel som efter 2. verdenskrig hvor Ingrid Hind og andre etablerede kurser i Tyskland for et antal forældreløse børn og unge der bl.a. var blevet indoktrineret i Hitlerjugend. Kurserne varede i 6 mdr. og på skemaet var der tysk og matematik, foredrag og studiekredse. De kunne også afprøve et håndværksom lokalområdets håndværkere stod for. De unge skulle selv hjælpe med mad, tøj og rengøring, for der var næsten ingen ansatte, kun en oldfrue, en sygeplejerske og en kok. Dog havde de hjælp fra 12 praktikanter fra den nærliggende pædagogiske højskole.

Det er mig en gåde hvordan man kan mene, at det er en god måde at bekæmpe islamisme og terror ved at overlade børnene til IS hjernevask.

'Trist' forekommer mig at være en for vag/svag betegnelse. 'Beskæmmende' eller 'skandaløst' synes mere rammende for en regering/statsminister, som foregiver at ville børnene det godt.

Tommy Clausen, Carsten Wienholtz, hannah bro, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

Socialdemokratiet går ind for arvesynden

Tommy Clausen, Carsten Wienholtz, Jane Doe og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar