Kommentar

USA fører krig mod kinesisk teknologi

Op til Irakkrigen erklærede vicepræsident Cheney, at selv om risikoen for, at masseødelæggelsesvåben ville ende i hænderne på terrorister, var én procent, burde vi handle efter, at det med sikkerhed ville ske. Nu overdriver USA igen risici i deres angreb på kinesisk teknologi, skriver professor Jeffrey D. Sachs i dette debatindlæg
USA’s krav om at blokere Huawei truer ikke blot udrulningen af 5G-netværket. Konsekvenserne for det regelbaserede handelssystem kan blive fatale. Nu hvor USA ikke længere ubestrideligt er verdens teknologiske leder, ønsker Donald Trump og hans rådgivere ikke længere at konkurrere på baggrund af et regelbaseret handelssystem. Deres mål er at dæmme op for Kinas teknologiske opstigning.

USA’s krav om at blokere Huawei truer ikke blot udrulningen af 5G-netværket. Konsekvenserne for det regelbaserede handelssystem kan blive fatale. Nu hvor USA ikke længere ubestrideligt er verdens teknologiske leder, ønsker Donald Trump og hans rådgivere ikke længere at konkurrere på baggrund af et regelbaseret handelssystem. Deres mål er at dæmme op for Kinas teknologiske opstigning.

Fred Dufour

20. november 2019

Den værste udenrigspolitiske beslutning foretaget af USA i den seneste generation var krigen, man indledte mod Irak i 2003 med det formål at udslette masseødelæggelsesvåben, som rent faktisk ikke eksisterede. At forstå det ulogiske bag denne fatale beslutning har aldrig været mere relevant, end det er nu, fordi samme ræsonnement bliver brugt til at forsvare en lignende misforstået amerikansk politik i dag.

Beslutningen om at invadere Irak fulgte det ulogiske i den daværende vicepræsident Cheneys udtalelse om, at selv om risikoen for, at masseødelæggelsesvåben ville ende i hænderne på terrorister, var minimal – for eksempel én procent – burde vi handle efter, at det med sikkerhed ville ske.

Den form for ræsonnement leder med garanti oftere til forkerte end til rigtige beslutninger. Alligevel ser vi nu, at USA og nogle af deres allierede benytter sig af Cheney-doktrinen til at angribe kinesisk teknologi.

Den amerikanske regering argumenterer for, at fordi vi ikke ved, om kinesisk teknologi er sikkert, bør vi handle, som om det med sikkerhed er farligt, og blokere for det.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gert Romme
  • Alvin Jensen
Gert Romme og Alvin Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Og lad os lave uafhængige kontrolinstanser, som kan være med til at begrænse truslen fra ethvert land, som ønsker at bruge globale netværk som overvågning eller til at føre cyberkrig."

Ja da, men er det ikke 'naivt', at tro, at man kan kontrollere den slags? Er der ikke altid en mulighed for, at nogen har skjult en bagdør så godt, at ingen opdager den i tide? Jeg går i øvrigt ud fra, at Sachs mener, at man efterretningsmæssigt fortsat bør holde øje med Kina, dvs. handling på baggrund af risiko, "den ene %"...

Og alt de bekæmper indeholder de selv.

En hvilken som helst magt med a-våben, eller ønske om have a-våben må da betraktes som terrorister.
A-våben har kun til formål tryne dem der ikke er enige.