Kommentar

Venstrefløjen burde foreslå flere folkeafstemninger

Venstrefløjen taber på egen hjemmebane, når den overlader det til Pernille Vermund at argumentere for folkeafstemninger. Venstrefløjen burde bruge folkeafstemninger til at modarbejde den udemokratiske politiske elite, skriver Kristoffer Bayer i dette debatindlæg
Nye Borgerliges Pernille Vermund opfordrer til at bruge Grundlovens §42, der tillader 60 medlemmer af Folketinget at sende et lovforslag til folkeafstemning. §42, skal tages i brug, siger Vermund, fordi regeringen allerede er for godt i gang med at lempe udlændingepolitikken. 

Nye Borgerliges Pernille Vermund opfordrer til at bruge Grundlovens §42, der tillader 60 medlemmer af Folketinget at sende et lovforslag til folkeafstemning. §42, skal tages i brug, siger Vermund, fordi regeringen allerede er for godt i gang med at lempe udlændingepolitikken. 

Ida Guldbæk Arentsen

Debat
28. november 2019

I en kritik af alle andre partiers udlændingepolitik opfordrer Nye Borgerliges Pernille Vermund til at trække i folkestyrets nødbremse – det vil sige at bruge Grundlovens §42, der tillader 60 medlemmer af Folketinget at sende et lovforslag til folkeafstemning.

Det såkaldt fakultative referendum, der er beskrevet i §42, skal tages i brug, siger Vermund, fordi regeringen allerede er for godt i gang med at lempe udlændingepolitikken – tænk eksempelvis på det midlertidige tilskud til børnefamilier på sociale ydelser.

Det overraskende ved dette er selvfølgelig ikke, at højrefløjen foreslår folkeafstemninger – det overraskende er, at venstrefløjen ikke gør det samme.

Folkeafstemninger er et afgørende element i ideen om det direkte demokrati, der var institutionaliseret i det antikke Grækenland, og som Jean-Jacques Rousseau fastholdt som den eneste måde, hvorpå demokratiets forudsætning – folkesuveræniteten – kom til udtryk. For »i det øjeblik«, skriver Rousseau i Samfundskontrakten, »et folk giver sig selv nogle repræsentanter, er det ikke længere frit; det er ikke længere«.

Udemokratisk elite

Det er selvfølgelig også folkeafstemninger, der har bragt os et fænomen som Brexit. Og det er formentlig af en sådan årsag, at den politiske elite altid argumenterer imod folkeafstemninger. Venstres udlændingeordfører Mads Fuglede afviste således Vermund med følgende begrundelse:

»Man skal ikke holde folkeafstemninger, hver gang vi er uenige med regeringen, så ville vi ikke bestille andet. Det vil være at kortslutte folkestyret.«

At en folkeafstemning med hjemmel i Grundloven kan kortslutte folkestyret, er imidlertid et svært – hvis ikke umuligt – argument at etablere. Eller rettere: Det er et umuligt argument at etablere, for man kan ikke argumentere imod folkeafstemninger med henvisning til folkestyret selv.

Fælles for argumenter imod folkeafstemninger er nemlig, at de tenderer mod at være argumenter imod demokrati som sådan. Argumenterne imod folkeafstemninger er på den ene eller anden måde variationer over det samme elitære tema: At folket ikke har forudsætninger for at træffe politiske beslutninger. Eller at folket ikke ved, hvad dets interesser i virkeligheden er.

Men hvis man argumenterer imod folkeafstemninger ud fra den indstilling, at folket ikke kan træffe politiske beslutninger, så er det ikke længere et argument imod folkeafstemninger, men nærmere et argument imod folkestyre som sådan.

Og hvis de folkevalgte ved, hvad folkets interesser er, bedre end folket selv, så har vi et argument med samme struktur som det, der ofte bliver tillagt kommunisterne: At kun Partiet ved, hvad proletariatets interesser er.

Begge argumenter forudsætter, at folket af den ene eller anden årsag er umyndigt – og det kan man naturligvis hævde, hvis man vil. Man kan bare ikke gøre det, samtidig med at man argumenterer for et folkestyre. Ethvert forsøg herpå bliver til et argument for et folkestyre, hvis formål primært er at styre folket.

Betyder det så, at den politiske elite ikke er demokratisk? Ja. Ethvert argument, der forudsætter, at folket ikke kan træffe politiske beslutninger, er pr. definition et udemokratisk argument.

Venstrefløjens hjemmebane

At det er højrefløjen, der argumenterer for at bruge elementer af det direkte demokrati til at modarbejde en udemokratisk politisk elite i Danmark, er derfor bekymrende. For det er netop, hvad venstrefløjen bør gøre – konstant. Så længe vi har et repræsentativt demokrati, er folkeafstemninger en vigtig demokratisk måde at modarbejde en udemokratisk elite på – og den kamp bør venstrefløjen aldrig overlade til højrefløjen.

For det kan meget nemt gå hen at blive endnu en af de erfaringer, som venstrefløjen har gjort sig så mange af de seneste år: At tabe til højrefløjen på venstrefløjens hjemmebane; at afhænde venstrefløjens politiske begreber og kampe til højrefløjen – uden kamp.

Det er sket med religionskritikken, der blev overladt til højrefløjen. Det er sket med »det fundamentale begreb i den vestlige politiske tradition«, som Giorgio Agamben har defineret det – nemlig: Folket. Også dette begreb blev overladt til højrefløjen. Og så er der integrationspolitikken, velfærdsstaten, danskhed og ytringsfrihed.

Når den politiske elite mest af alt er udtryk for et folkestyre, der har til formål at styre folket, er det venstrefløjens – og kun venstrefløjens – opgave at kæmpe for et folkestyre, hvor folket styrer. Og det kræver, at man bruger alle demokratiske midler til at bekæmpe de udemokratiske tendenser i det repræsentative demokrati.

Kristoffer Bayer, tekstforfatter

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Et godt indlæg, tak Kristoffer. Vensterfløjen har det med at sove, når det gæller.

Christian De Thurah

At Rousseau mente, at direkte demokrati er den eneste sande form for demokrati, er jo ikke noget argument. Det er i det hele taget underligt, at man bliver ved med at henvise til antikkens Athen som et demokratisk ideal. For det første var Athens befolkning ikke særlig stor, for det andet var det kun en begrænset del af denne befolkning, der overhovedet havde noget at skulle have sagt - og havde tid, fordi de havde folk til at arbejde for sig. Under de omstændigheder er det nok muligt at mødes på torvet og diskutere sig til rette. Men i et moderne samfund, der strækker sig over et stort areal og omfatter millioner af mennesker, hvoraf en betragtelig del forventes at passe et arbejde, bliver det unægteligt lidt sværere.
Der er gode grunde til, at vi har et repræsentativt demokrati.

Modsat forfatteren finder jeg det meget let at argumentere imod folkeafstemninger, uden at argumentere imod folkestyret. Samtlige folkeafstemninger som jeg har været vidne til har handlet om at stille et enkelt, lukket spørgsmål. I bedste fald har man haft valget mellem tre fire svar, i de fleste tilfælde har man bare skullet svare ja eller nej.

Er der hverken bredde eller dybde i folkeafstemningers spørgsmål, kræves det ikke at svaret, og dermed beslutningen er balanceret af andre hensyn eller overvejer dybere tekniske sammenhæng.

Med andre ord stiller man konsekvent dumme spørgsmål. Og man ved hvilke slags svar dumme spørgsmål får.

Man kan godt forestille sig et ægte, direkte demokrati hvor alle borgerne ikke kun stilles dumme spørgsmål indimellem men involverer sig aktivt og konstant, på hvert led af samfundsstyringen. Det er dog ikke noget, der generelt ser ud til at være interesse i. Kun et mindretal af mennesker ønsker åbenbart at sætte sig ind i samfundets komplicerede sammenhænge. Nogle af dem stiller op til valg, og vi må nøjes med at vælge mellem dem. Det kræver tillid, Tillid har vi alligevel mere af end tid og ressourcer til at sætte os ind i tingene. At blande folkeafstemninger ind i det (ikke særlig godt fungerende men bedre end andre) system er, efter min mening ikke direkte demokrati, men ren demagogi.