Klumme

2019 overraskede positivt: Unge kvinder kom til magten, og Trump kommer for en rigsret

Greta Thunberg, Sanna Marin og Mette Frederiksen varsler forandring til det gode. Selv i USA er der godt nyt: Den evangeliske kirke støtter ikke entydigt Trump længere. Måske går det bedre i 2020, end vi har turdet håbe på, skriver journalist Karen Syberg i denne klumme
»Hvem havde troet, at en lille svensk pige med fletninger nærmest ville vække en hel verden ved at sætte sig og lave lektier uden for sin skole om fredagen? »Skolestrejke for klimaet,« skrev hun på en plakat og udløste derved et ungdomsoprør, som ikke er set magen til siden 1960’erne,« skriver Karen Syberg i denne klumme.

»Hvem havde troet, at en lille svensk pige med fletninger nærmest ville vække en hel verden ved at sætte sig og lave lektier uden for sin skole om fredagen? »Skolestrejke for klimaet,« skrev hun på en plakat og udløste derved et ungdomsoprør, som ikke er set magen til siden 1960’erne,« skriver Karen Syberg i denne klumme.

Fabrice Coffrini

Debat
30. december 2019

Nu er der kun en lillebitte stump 2019 tilbage. Der er gået tolv måneder, siden vi trådte ud af 2018 – uden de store forventninger, så vidt jeg husker. Men søreme, om vi ikke har fået den ene overraskelse efter den anden.

Hvem havde troet, at en lille svensk pige med fletninger nærmest ville vække en hel verden ved at sætte sig og lave lektier uden for sin skole om fredagen? »Skolestrejke for klimaet,« skrev hun på en plakat og udløste derved et ungdomsoprør, som ikke er set magen til siden 1960’erne.

En ung generation har skabt en så påtrængende bevidsthed om den truende katastrofe, at den er ved helt at ændre dagsordenen. OK, COP25 var en fiasko, men kampen slutter ikke dér, den er først lige begyndt. Og næsten hele det danske folketing støtter nu den socialdemokratiske regerings plan om 70 procents reduktion af CO2-udslippet i 2030. Selv Pia Kjærsgaards partifæller er blevet klimatosser!

Mens vi er ved Dansk Folkeparti, så hører det til årets positive overraskelser, at partiet gik tilbage fra 37 mandater til 16. Det har gjort skade nok.

Og omsider tabte Lars Løkke Rasmussen (V) magten.

Jeg er i tvivl, om jeg er egentlig overrasket over, at Mette Frederiksen kunne danne en mindretalsregering. Det var åbenlyst, at der måtte forandring til, og selv om det ikke går hurtigt, så er der allerede sket positive ændringer. Nævnt i flæng har vi fået en klimalov, som dog endnu ikke er udmøntet, Lindholm-projektet er skrottet, og den ondskabsfulde behandling af børnefamilierne i Sjælsmark stopper.

Men at Finlands statsminister, undervisningsminister, indenrigsminister, justitsminister og finansminister nu alle er kvinder, dét kom bag på mig. Også de er unge, statsminister Sanna Marin er kun 34 år. Igen ser det ud til, at ungdom varsler forandring.

En forandring, der også vil komme en del unge til gode, er, at kviklån nu underlægges restriktioner. Til gengæld blokerede andre unge dekanatet på Københavns Universitet i protest mod restriktionerne på de små sprogfag: Sammenlægningsplanerne vil indlysende forringe sprogfærdigheden til skade for vidsyn og kulturel mangfoldighed. Så det ene med det andet: Hurra for den unge generation!

Evangeliske kristne udfordrer Trump

Til de positive overraskelser hører naturligvis også, at der faktisk bliver rejst rigsretssag mod præsident Trump, men rundt omkring i verden sidder mange stædige stadig mænd på magten, som Brasiliens præsident Bolsonaro, der tillader, at regnskoven brænder. Til gengæld plantes der ifølge The Guardian på verdensplan træer som aldrig før. Forståelsen af naturen modnes og vil givetvis udvikle sig i 2020.

Men jeg har gemt det bedste til sidst: En del af USA’s evangeliske kristne går nu ind for rigsretssagen mod præsident Trump. Den havde jeg ikke set komme! Det er Christianity Today, organet for den afdøde prædikant Billy Grahams kirke, der erklærer, at Trump bør fjernes fra posten som præsident.

Trump er »tæt på det perfekte eksempel på et menneske, der er moralsk fortabt og vildledt«, skriver chefredaktør Mark Galli i en leder i kirkens blad, der har en læserskare på fire millioner.

Det lyder ikke af så meget, og Gallis søn har straks undsagt sin far, men de kristne har indtil nu udgjort et segment, der trofast har støttet Trump. Nu sprækker det. Og Mark Gallis dom er utvetydig.

»Det er på tide at kalde en spade for en spade, at erklære, at uanset hvor mange hænder vi vinder i dette politiske pokerspil, så spiller vi med kort, der er mærkede af grov umoral og etisk inkompetence.«

Den evangeliske religions rygte og verdens forståelse af evangeliet vil bryde sammen, spår Galli, så Trump må væk.

At demokraterne kan tælle evangeliske kristne blandt deres allierede er nok 2019’s største overraskelse.

Hvad der til gengæld ikke er så stor en overraskelse er, at Trump pronto i et rasende svar på CT’s leder skrev, at han aldrig vil læse ET igen …

Godt nytår til alle – måske går det bedre i 2020, end vi har turdet håbe på.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Ja lade os håbe , at det går det bedre i 2020, end vi har turdet håbe på.

kære Karen Syberg
du skriver: "den ondskabsfulde behandling af børnefamilierne i Sjælsmark stopper"
må jeg bede dig skrive om, hvor meget "bedre" de får det i Avnstrup: endnu længere fra alting - stadig en tilværelse uden midler eller håb - og nu fjernet fra det netværk, de gennem lang tid trods alt, havde fået bygget op i Sjælsmark - de der havde "fået lov" til at gå i folkeskole, må opgive.

Danmark gør ikke bare børn fortræd; men også voksne. De, der sidder tilbage på Sjælsmark og Kærshovedgård har også behov for vores medfølelse i stedet for generaliserende, at blive omtalt som kriminelle. De kunne også bruge et debatindlæg.
venlig hilsen henrik, med i Bedsteforældre for Asyl

Dorte Sørensen

Skal det pædagogiske personale ikke flyttes med - afstanden er ikke længere end det kan lade sig gøre og personalet skulle ha' nikket ja til flytningen. Ligeledes skulle børnene ha' adgang til Folkeskolen og nogle skulle hvis få lov at fortsætte i de skoler de gik i.
Det var hvad der blev fortalt i interview med forligspartnerne i P1 lige efter meddelelsen om flytningen til Avnstrup. - Håber det stadig holder.

kære K Syberg
Ordet pronto betyder snart, og ikke lige nu, med det samme. Det er bare de skøre usanerne der tror det.

Kommer vi bare af med Trump bliver alt godt igen!

Tidl. præsident Obama kender sin neoliberale tid, og har igen fundet tid mellem de 400.000 $ dyre taler han holder, og deler ud af sin favorit musik og for året der er gået.

"From hip-hop to country to The Boss, here are my songs of the year. If you're looking for something to keep you company on a long drive or help you turn up a workout, I hope there's a track or two in here that does the trick"

Tidl. præsident Carter spilder sin tid med at bygge huse til hjemløse i stedet for at udgive mixtapes.....

Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Thomas Tanghus og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Jeg troede Dronningens nytårs tale kom klokken 18?

Flemming Berger, Jan Jensen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Næsten surrealistisk småborgerligt at læse denne sentimental nytårsskål, som rider på ryggen af en uduelig, borgerlig regering, identitetspolitikkens kønskværuleren, tilbagegangen for DF og det trivielle totalteater om Trump. Hvornår begynder Informations redaktion mon at reflektere over egen magttraditionelle, nyttige idioti?

Flemming Berger, Jens Bryndum, Emil Davidsen, Daniel Joelsen, Torben Arendal, Thomas Tanghus og Jan Jensen anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Vedrørende Greta Thunberg, hvorfor er det ingen som sætter spørgsmål ved at hendes forældre lader henne udsættes før spott og spe? Faren blev forleden sprugt og faren svarede at hun smiler bara. Jisses!

Gustav Alexander

Så på den gode side har flere kvinder - upåagtet deres politiske ambitioner - fået magten, mens mænd stadig holder fast i lande som Brasilien? Bolsonaros problem er vel ikke, at han er mand, men at han i en eller anden grad er nyfascist.

Det her er en type politisk vurdering, der havde gjort en engel af Margaret Thatcher, blot fordi hun ikke havde noget mellem benene.

Jeg tror hverken at flere unge eller flere minoriteter i politik, kommer til at gøre noget positivt udsving. Når det kommer til stykket, så handler det altid om konkrete politiske ambitioner: Har den finske statsminister det? Hun er vel bare endnu en i rækken af politikere, der fører sig frem på deres identitet ved tomme floskler om at "Tænke nyt" "lade en ny generation komme til magten" osv.