Læserbrev

Der er brug for akademikerne, så nej, vi skal ikke skære i studieoptaget

I en kommentar i Information foreslås det igen, at vi skal reducere antallet af studiepladser på visse universitetsuddannelser. Men det er en misforståelse, at vi uddanner for mange akademikere – der er faktisk brug for dem og job til dem, skriver næstformand for Djøf, Sara Vergo, i dette debatindlæg
18. december 2019

Studerende Malte Mathies Løcke foreslår her i avisen den 9. december, at man skærer i antallet af studerende på humaniora og samfundsvidenskab med henvisning til den høje ledighed blandt nyuddannede. Han konkluderer i samme åndedrag, at ledigheden må skyldes et »manglende behov« for disse akademikere. 

Men faktum er, at akademikerne har den laveste ledighed to år efter dimissionen. Så at der ikke skulle være brug for os, er noget vrøvl. Og bare for en god ordens skyld er der med dimensioneringen af uddannelserne allerede skåret i antallet af studiepladser på en række uddannelser, så udbuddet kommer bedre i balance med efterspørgslen. For naturligvis skal vi ikke uddanne til ledighed.

At det tager lidt tid for nyuddannede at komme i job, er desværre ikke kun en udfordring for humaniora og samfundsvidenskaberne. Søgeledighed er et kendt fænomen inden for alle uddannelsesretninger – både erhvervsuddannelserne, de korte, mellemlange og lange videregående uddannelser.

Skal de alle have antallet af studiepladser reduceret? Nej, naturligvis ikke. Danmark har ikke brug for mindre uddannelse, men bedre uddannelser. I virkeligheden er det største problem, at op imod hver femte i en ungdomsårgang ikke kommer videre end ungdomsuddannelserne.

Jeg vil også gerne slå en anden myte ihjel, som Løcke bærer videre, selv om han selv studerer statskundskab: De samfundsvidenskabelige uddannelser er på ingen måde målrettet den offentlige sektor eller ngo’erne. Over 60 procent af kandidaterne fra samfundsvidenskaberne arbejder i den private sektor.

De betaler i øvrigt en pæn løn for de nyuddannede kandidater, så virksomhederne vurderer altså, at de nyuddannede kan bidrage positivt til forretningen. At de er lønnen værd.

Med Finansloven for 2020 bliver uddannelsesloftet og omprioriteringsbidraget på uddannelserne fjernet, og taxameterløftet til humaniora og samfundsvidenskaberne fortsætter.

Det er den rigtige vej at gå. Og jeg er helt enig med Løcke i, at der er brug for, at vi fortsat investerer i uddannelserne. Ikke ved at fodre hunden med sin egen hale, men ved at vores politikere prioriterer uddannelse som en helt afgørende vej til at skabe et rigt og bæredygtigt samfund.

Sara Vergo er næstformand for Djøf.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Bjarne Jørgensen
Eva Schwanenflügel og Bjarne Jørgensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu