Læserbrev

Danmark skal ikke være en del af en EU-mindsteløn

Det er både naturligt og ønskeligt, at vi i EU-samarbejdet arbejder for at sikre bedre vilkår for lønmodtagere i hele EU. Men vi ønsker ikke en europæisk mindsteløn, da det vil betyde, at andre lønmodtagere skal betale regningen, skriver formanden for 3F, Per Christensen, i dette debatindlæg.
Debat
20. december 2019

I 3F er vi varme tilhængere af, at alle europæiske lønmodtagere skal have en ordentlig løn, som de kan leve af. Det kæmper vi for både i det lokale, nationale og internationale arbejde.

Ingen må dog kaste regningen efter andre lønmodtagere for at hjælpe de lavestlønnede i Europa. Derfor har vi i 3F skåret det ud i pap i vores velkomsthilsen til den nyvalgte EU-Kommission: Hold fingrene fra lønforhold i Danmark.

Vi anerkender naturligvis, at en række europæiske lande har andre traditioner på arbejdsmarkedet. Det blander vi os ikke i, men danske lønforhold fastsættes af danske arbejdsgivere og lønmodtagere og ingen andre.

Danske virksomheders flotte konkurrenceevne internationalt og vores anstændige danske løn- og arbejdsvilkår er helt enkelt opnået, fordi det er parterne selv, der lægger arm om overenskomsterne.

Derfor er det et utvetydigt nej fra 3F til politisk indblanding i danske lønforhold. Det har 3F’s ledelse også understreget på møder for nylig med beskæftigelseskommissær Nicolas Schmit, danske medlemmer af Europa-Parlamentet og den danske EU-repræsentation.

Fagbevægelsen i både Norge, Island, Sverige og Danmark afviser i samlet flok EU-direktiver på lønområdet. I Sverige og Danmark er det også en fælles front af arbejdsgivere, lønmodtagere og regeringer, der siger nej til lovfastsat europæisk mindsteløn.

Derimod er det både naturligt og ønskeligt, at vi i EU-samarbejdet får skabt bedre beskyttelse af lønmodtagerne på det indre marked i EU. Blandt andet gennem et ID-kort til europæiske lønmodtagere og en social protokol, hvor man slår fast, at lønmodtagerrettigheder ikke er underordnet hensynet til varernes og kapitalens frie bevægelighed.

Bedre beskyttelse af lønmodtagerne skal også gennemføres på konkrete fagområder, eksempelvis for de europæiske chauffører, hvor cabotageregler og den nye vejpakke beskytter branchen bedre imod udnyttelse, social dumping og unfair konkurrence.

Derimod er tankerne om en lovfastsat europæisk mindsteløn uacceptable. Det skal den danske kommissær, den danske EU-repræsentation og den danske regering holde fast i, når der kommer et udspil på området fra EU-Kommissionen på den anden side af nytåret.

Per Christensen, formand for 3F

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er bedre at genskabe fagforeningernes redskaber til sikring af løn og arbejdsvilkår, end at indføre nogle nye med ringere effekt.

Det er trist, at fagbevægelsen ikke har indset, at tiderne virkelig har forandret sig. At store grupper af mennesker lever et prækariat liv, hvor fagorganisering ikke længere er grundlaget for det hele. At være mod mindstelønninger er at kun se på forholdene for sine egne og efterlade de andre på perronen. Hvis fagbevægelsen ikke skifter opfattelse af dette, har den formentlig ikke lang tid tilbage.