Folk

FOLK

Debat
11. december 2019

Nobelfolk

Mens forfatteren Peter Handke fik Nobelprisen trods sin støtte til det forbryderiske Milosevic-regime, var kravene til gæsterne ved den årlige ceremoni anderledes høje. Som den eneste partileder i Riksdagen var Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson ikke inviteret.

Nobelfolk II

Udelukkelsen begrundes med, at »partiets baggrund i højreekstremisme og repræsentanternes nuværende ageren viser en manglende respekt for det grundlæggende princip om, at alle mennesker har samme værdi og rettigheder – uanset hudfarve, herkomst eller religion«.

Nobelfolk III

Derimod var det intet problem at invitere repræsentanter for diktaturstater. Det er praksis at invitere alle ambassadører udstationeret i Sverige, forklarer Nobelstiftelsens pressechef til nyhedsbureauet TT. Heriblandt altså Saudi-Arabiens, Irans og Kinas.

Nobelfolk IV

Ved FOLKs deadline var det dog endnu uklart, om sidstnævnte ville dukke op. Forholdet mellem Kina og Sverige er anstrengt, efter at den svenske kulturminister Amanda Lind deltog i en prisuddeling til den fængslede svensk-kinesiske forlægger Gui Minhai.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Lasse Skou Andersen

Det er en selvstændig diskussion, om Peter Handke er en værdig Nobelprismodtager -
Alen Meskovic har her i avisen d. 18.10.2019 fremført argumenter imod -
Peter Nielsen har i dag argumenteret for.

Men hele forløbet omkring ceremonien skriger til Himlen af Nobelpriskomiteens dobbeltmoral. Det er fuldstændigt uhørt at undlade at invitere en folkevalgt partileder, samtidig med, at ambassadører fra et hvilket som helst land inviteres.