Læserbrev

Hent de danske børn hjem fra de syriske flygtningelejre

Danmark svigter retssikkerheden ved ikke at tage vores juridiske og moralske forpligtelser alvorligt og hente alle de danske børn, der sidder i flygtningelejrene i Syrien, hjem til Danmark, skriver Rajesh Holmen i dette debatindlæg
Debat
16. december 2019

Mette Frederiksens selvudnævnte titel som børnenes statsminister ses til dels i den nye finanslov. Endelig kan børnene på Sjælsmark se frem til bedre vilkår med mulighed for familieliv, vuggestue, fritidsklub og hjemmelavet mad – særligt takket være pres fra regeringens støttepartier.

Men hvad med de 30 børn med dansk pas i alderen nul til 14 år i de kurdisk kontrollerede lejre Al-Roj og Al-Hol i det nordøstlige Syrien?

De lever under umenneskelige forhold i fangelejre med dårlig adgang til mad, vand og lægehjælp, og svækkes for hver dag, der går, og risikerer at dø. Alene i Al-Hol-lejren døde 313 børn under fem år mellem den 4. december 2018 og den 31. august 2019 ifølge WHO. Det kan vi ikke være bekendt over for vores statsborgere.

Holland, Norge, Sverige og Frankrig har allerede hentet børn hjem, og Frankrig har endda hentet to forældreløse børn med dansk tilknytning. Danmark har indtil videre kun reddet en 13-årig hårdt såret dreng ud af Al-Hol-lejren og en enkelt forældreløs baby. Hvad med de øvrige børn med et dansk tilhørsforhold? Hvor længe skal de lide i fangelejrene?

Danmark er et stolt retssamfund og har ry for at være en retsstat, der prioriter retssikkerheden højt for alle borgere. For eksempel straffer vi normalt ikke børn for kriminelle handlinger begået af deres forældre. Men lige nu er den danske regering ved at fratage bestemte mennesker deres grundlæggende rettigheder og undergrave retssamfundet, bare fordi de danske forældre og deres børn er i Syrien.

Vi har som retssamfund et juridisk og moralsk ansvar, når det gælder hjælp til danske statsborgere og deres børn, uanset forældrenes kriminelle handlinger. Derudover er vi forpligtet til at følge internationale konventioner, herunder Børnekonventionen og Menneskerettighedskonventionen, der indebærer beskyttelsen af retten til familieliv og beskyttelse af egne statsborgere.

Så kære Mette Frederiksen, vil du ikke som børnenes statsminister tage børnenes tarv alvorligt og sikre, at børn med dansk tilknytning i flygtningelejrene hurtigst muligt kommer hjem til Danmark?

Rajesh Holmen er sagsbehandler for flygtninge

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Efter min mening burde man også sørge for at få de voksne hjem hurtigst muligt.

Marie Vibe, Lillian Larsen, Per Klüver, Gitte Loeyche og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jeg er helt enig. Forældrene bør også hentes hjem. Rent principielt og juridisk fordi de er danske statsborgere og skal behandles på lige fod med andre danske statsborgere. Etisk og moralsk fordi man ikke lader mennesker rådne op i fangelejre. Og ikke mindst af hensyn til barnets tarv og beskyttelse af retten til familieliv.