Kronik

Hvorfor skal danskerne finansiere et kongehus?

De cirka 400 millioner, vi årligt bruger på kongehuset, kunne vi sagtens bruge på noget andet – for eksempel på børnehaver og folkeskoler. Hvorfor skal nogle have lov til at leve et luksusliv for statsmidler, fordi de enten er født til det eller har giftet sig til det? spørger Gunnar Lind Haase Svendsen, professor fra Syddansk Universitet, i dette debatindlæg
At kongehuset er en virksomhed, kan der ikke herske tvivl om. Således findes der en hel afdeling, der er sat i verden for at lave pressehåndtering og markedsføre kongehuset. Strategien går ud på at give danskerne det, man internt kalder ’det særlige øjeblik’, som er små klip eller indblik i den kongelige families tilværelse. Dette billede er taget i forbindelse med kronprins Frederiks 50-årsfødselsdag sidste år.

At kongehuset er en virksomhed, kan der ikke herske tvivl om. Således findes der en hel afdeling, der er sat i verden for at lave pressehåndtering og markedsføre kongehuset. Strategien går ud på at give danskerne det, man internt kalder ’det særlige øjeblik’, som er små klip eller indblik i den kongelige families tilværelse. Dette billede er taget i forbindelse med kronprins Frederiks 50-årsfødselsdag sidste år.

Franne Voigt

Debat
31. december 2019

Kære læser, gå nu ikke glip af dronningens nytårstale! Nytårsaften er måske det eneste tidspunkt på hele året, vi danskere bliver mindet om, at vi lever i et monarki. Denne aften stimler vi sammen foran tv’et for at lytte til dronningen i ti minutter, og det er vel egentlig en af de mest konkrete glæder, vi har af de 350-400 millioner kroner, vi poster i kongehuset hvert år.

Mere præcist er der tale om i alt 386 millioner kroner ifølge Ekstra Bladets beregninger, heraf 106 millioner apanage. Kongehuset bruger disse penge med stor opbakning fra danskerne. Således viser spørgeskemaundersøgelser, at opbakningen til kongehuset ligger stabilt på omkring 75 procent, mens danske republikanere kun udgør 15 procent. De sidste ti procent er i tvivl.

På den baggrund kan det ikke undre, at de royale efterkommere har valgt at leve det søde liv i udlandet med et svimlende privatforbrug.

For eksempel kan man nævne, at Joachim og Marie i september 2019 er flyttet til Paris, finansieret af Joachims medbragte apanage på 3,8 millioner kroner. Joachim, som er 50 år, skal studere på École Militaire. Om sine forpligtigelser siger han:

»Ved De hvad? Jeg er på mission for Danmark her i Frankrig, og det her er ikke noget, man lige kommer cyklende til. Og så skylder jeg også at sige, at jeg er blevet stærkt opfordret til det – også af dronningen.«

Frederik og Mary har derimod valgt at flytte familien til alpebyen Verbier i Schweiz i tre måneder i begyndelsen af 2020, så Mary kan stå på ski. I alt bliver udgiften til de fire børns privatskoleophold på over en halv million kroner. Udgiften til skihytte menes at blive mellem 200.000 (low budget) og 700.000 kroner (high budget).

Kongehuset som en virksomhed, der producerer – hvad?

Når man betænker Danmarks evigt slunkne statskasse, kan det forekomme bizart, at der er løbende klapjagt på sociale bedragere og skattesnydere, mens kongehuset er totalfredet. En mulig årsag er de sejlivede myter, der hersker om kongehusets uundværlighed og store bidrag til Danmark i form af branding for erhvervslivet, turismeindtægter, national sammenhængskraft, kultur, tradition mv. – myter, der helt uden empirisk evidens kraftigt bakkes op af de fleste aviser, politikere, eksperter og erhvervsfolk.

Kritikken af kongehuset er derimod nærmest fraværende, når man lige undtager Ekstra Bladet, Se og Hør og B.T.

Men hvorfor er kongehuset så uundværligt? Og hvad er det egentlig, denne skattebetalte ’virksomhed’ producerer?

At der er tale om en virksomhed, kan der ikke herske tvivl om. Således findes der en hel afdeling – Kongehuset Kommunikation – der er sat i verden for at lave pressehåndtering og markedsføre kongehuset med Royal Run, protektorater, bringe positive historier på de sociale medier etc.

Lene Balleby, der siden 2008 har været kongehusets kommunikationschef, beskriver dette arbejde således:

»[En] del af branding– og kommunikationsstrategien går ud på at give danskerne det, man internt kalder ’det særlige øjeblik’ (…) Det er små klip eller indblik i en tilværelse, som gør, at danskerne kan forholde sig til den kongelige familie.«

Hvilket ’afkast’ giver investeringen?

Dette kan være meget godt for andre virksomheder, der lever helt eller delvist af kongehuset som for eksempel Billedbladet eller de kongelige hofleverandører.

Men ud over ’det særlige øjeblik’ i de royales tilværelse: Hvad får de danske skatteydere ud af denne årlige investering på anslået 400 millioner kroner?

Disse penge ville vi for eksempel kunne investere i vores børn og unge i vuggestuer, børnehaver og folkeskoler. Man kunne for pengene faktisk ansætte 1.119 fuldtidspædagoger – eller alternativt 950 fuldtidsskolelærere (lønsatser fundet på DR 28/4 2018). Herudover ville et salg af Kongeskibet Danmark (og her ikke mindst besparelser ved ikke at skulle vedligeholde og bemande det) samt de ni slotte, Amalienborg (anslået værdi 547 millioner kroner), Gråsten Slot, Marselisborg Slot, Christiansborg Slot, Rosenborg Slot, Eremitageslottet, Fredensborg Slot, Frederiksborg Slot og Sorgenfri Slot, kunne indbringe staten en milliardindtægt.

Disse slotte, hvoraf mange kun bliver brugt som ’sommerhuse’ nogle få uger om året eller slet ikke bliver brugt (for eksempel Gråsten slot), kunne gøre mere nytte ved at fungere som for eksempel  efterskoler, højskoler, børnehaver, folkeskoler eller private virksomheder.

Går vi bankerot, hvis kongehuset afskaffes?

Det er naturligvis svært at ’måle’ værdien af et kongehus. En måde kunne være at se på lande, der har afskaffet deres kongehuse, for at se, om de i de efterfølgende tre år er gået tilbage økonomisk i forhold til de foregående tre år målt i BNP.

Jeg kigger i det følgende på fem lande, som jeg har kunnet finde tal for. Jeg har hertil benyttet Clio Infra, en hollandsk database, der hostes af International Institute of Social History i Amsterdam. Bemærk dog, at årsagssammenhængen naturligvis langtfra er klar. BNP-udviklingen kan skyldes så meget andet, for eksempel verdensøkonomiske kriser, krige, generel materiel fremgang mv. I mangel af bedre vil tallene dog kunne give en indikation af, om tabet af et kongehus har medført et økonomisk chok for landet eller ej.

Blandt de fem er der et enkelt land, hvor vi efter afskaffelsen kan konstatere et fald i BNP, dvs. en mulig negativ effekt af afskaffelsen. Der er tale om Grækenland, hvor kongehuset blev afskaffet i 1974. I årene 1971-73 lå væksten i BNP på 15,6 procent, mens den 1976-78 faldt til syv procent.

I de øvrige fire lande stiger BNP imidlertid efter afskaffelsen. Det gælder Portugal i 1910, hvor der 1907-9 var et fald i BNP på 3,3 procent, mens den 1911-13 steg med 0,6 procent. Tilsvarende med Ægypten 1953, hvor der var et fald på 1,1 procent i perioden 1950-52, men en stigning 1954-56 på 1,8 procent. I Irak i 1958 var der 1955-57 et fald på 6,6 procent, men 1959-61 en stigning på 17,4 procent. Og endelig var der i Nepal, hvor kongehuset blev nedlagt i 2008, en stigning i BNP 2005-7 på 24,3 procent, mens stigningen i 2009-2011 lå på 43,9 procent.

Også Finland (1918) og Italien (1946) oplevede kraftige, efterfølgende stigninger i BNP, men verdenskrigene må formodes at indvirke stærkt på disse tal, hvorfor de udelades her.

Historien fortæller altså, at vi nok ikke går bankerot, hvis kongehuset afskaffes.

Fire mulige scenarier

Hvad gør vi ved kongehuset? I det følgende præsenterer jeg fire scenarier.

Scenarie et er status quo. Vi vedbliver at ’investere’ i kongehuset som hidtil.

Scenarie to er afskaffelse af kongehuset. Dette er urealistisk set i lyset af den store, folkelige opbakning.

Herudover er der imidlertid yderligere to realistiske scenarier. De bygger på en idé om, at royalister og hofleverandører selv burde betale for gildet. Faktisk er det lidt mærkeligt, at de 104 kongelige hofleverandører skal nyde gratis, royal branding.

Scenarie tre bliver således et status quo kongehus finansieret af hofleverandører og/eller via en (frivillig) royal skat.

Men man kan tillige forestille sig et scenarie fire: Et beskåret kongehus finansieret af hofleverandører og/eller via en royal skat. Med ’beskåret’ mener jeg, det kun er regenten samt tronfølgeren, der får tildelt penge.

Statskassen er ikke bundløs. Hvorfor, kære læser, skal nogen have carte blanche til statsmidler til at finansiere et luksusliv, fordi de enten er født til det eller har giftet sig til det? Snarere end et aristokrati er Danmark vel (stadig) et meritokrati, hvor folk opnår det, de fortjener?

Gunnar Lind Haase Svendsen er professor på Syddansk Universitet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Argumentet med at der kan spares penge ved ikke at skulle vedligeholde de kongelige slotte, efter monarkiets afskafelse, holder ikke helt. Hvis de skal bruges, som foreslået, som efterskoler, højskoler, børnehaver, folkeskoler, så skal de jo vedligeholdes alligevel. I de lande hvor man har afskaffet monarkiet, ser man disse slotte brugt som museumsbygninger. Og de skal selvfølgelig stadig vedligeholdes.
Til gengæld synes jeg at argumentet om at kongehuset trækker turister til landet, ikke helt holder vand. Man kan sagtens forestille sig at der vil komme lige så mange turiste eller endda flere, for at se Amalienborg og de andre slotte, med rundvisning efter monarkiets afskaffelse.

Susanne Kaspersen, Per Torbensen og Jens Flø anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

…"Hvad får de danske skatteydere ud af denne årlige investering på anslået 400 millioner kroner?...", spørger skribenten.

Tja, det må den enkelte afgøre selv men vi kan da som udgangspunkt for en diskussion konstatere, at vi trods alt kun belastes med en daglig udgift pr. næse på små 30 øre.

Kurt Jørgensen, Flemming Berger og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Troels Ken Pedersen

Hvad får for pengene? Et konkret og slagkraftigt symbol på at lighed IKKE for alvor er et vilkår, vi lever under, uanset at vi holder skåltaler (/CEPOS brokker sig over at al den lighed er alt for meget) -- nogle folk vælter sig i ressourcer på baggrund af helt åbenlyse tilfældigheder.

Kurt Jørgensen, Gitte Alberen, Stine Vejen, Hanne Ribens, Merete von Eyben, Carsten Wienholtz, Morten Sørensen, Cristina Nielsen, Mogens Holme, jens christian jacobsen, Susanne Kaspersen, David Zennaro, Jan Nielsen, Kim Øverup, Carsten Mortensen og Agnete La Cour anbefalede denne kommentar

Hvorfor ønsker man at lave om på en ordning, der fungerer fuldkommen perfekt? Kongehuset er vores eneste værn imod præsident Kjærsgaard.

Kurt Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Andreas Thom, Niels Møller Jensen, Poul Erik Pedersen, Allan Kirkegaard, Brian W. Andersen, Estermarie Mandelquist, Allan Stampe Kristiansen, Nille Torsen, Flemming Berger, Morten Sørensen, Sus johnsen, John Andersen, Steen Bruun-Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, lars søgaard-jensen, Irene Sørensen og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Hele spørgsmålet om hvad "vi får for pengene" er ligeså ligegyldigt som hvis man spurgte hvad man "fik for pengene" ved at give kvinder og almuefolk stemmefolk. Men det er da et læserbrev, der er meget symptomatisk på tidsånden: At vi som individer, at vores værdier og vores historie skal reduceres til en kold, nytteværdimæssig udregning med henblik på en bureukratisk forestilling om den "bedst" mulige profitmaksimering, det største vækstpotentiale.

Sine Jacobsen, Kurt Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Andreas Thom, Poul Erik Pedersen, Peter Allerup, Allan Kirkegaard, Nille Torsen, Flemming Berger, Sus johnsen, Susanne Kaspersen, Jørgen Greve, Peter Beck-Lauritzen, lars søgaard-jensen, Tommy Clausen, Christian de Thurah, Jørgen Mathiasen, Charlotte Obel, Krister Meyersahm og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Det her omhandler ikke penge. Men principper. Et kongehus er et umoralsk og udemokratisk levn fra en diktatorisk fortid, hvis formål det er at uddele elefantordene til sin egen lille borgerlige elitære kreds. Det hører ikke hjemme i et moderne Danmark. Men søde ser de da ud.

Michael Christensen, Hans Jørgen Lassen, Simon Welling Olsen, Gitte Alberen, Peter Gløde, Torkil Forman, lars helde, ingemaje lange, Steen K Petersen, Jan Bisp Zarghami, Hanne Ribens, Christian Mondrup, Vang Bach, Merete von Eyben, Carsten Wienholtz, Jesper Lerche, Henriette Bøhne, Christel Gruner-Olesen, erik pedersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Jørgen Larsen, jens christian jacobsen, Henrik Traberg, morten andersen, Susanne Kaspersen, Bent Gregersen, Søren Jensen, Marianne Stockmarr, Søren Dahl, David Zennaro, Troels Ken Pedersen, Tommy Clausen, Morten Wieth, Jan Nielsen, Bjarne Andersen, Henrik Hansen, Kim Øverup, Carsten Mortensen, Kristian Spangsbo og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar

Kongehuset er de eneste, som kan hente en ægtefælde til Danmark i udlandet med en 100% garanti for et ja til familiesammenføring. Ingen opslidende procedure her.

Naja Abelsen, Michael Christensen, Hanne Ribens, Vang Bach, Erik Karlsen, Klaus Lundahl Engelholt, Carsten Wienholtz, Cristina Nielsen, Mogens Holme, Henrik Traberg, morten andersen, Susanne Kaspersen, Hans Larsen, Marianne Stockmarr, Tommy Clausen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Nogle ting er ret irrationelle og kan ikke købes for penge. Proveniens (hvad kongehuset i allerhøjeste grad er) er en af dem. Derfor bør vi tænke os rigtigt grundigt om før vi evt. afskaffer det. Vi bør i hvert fald afsøge alle muligheder for dets anvendelse, alt andet ville være torskedumt - eller danskerdumt jvf. udtrykket die dumme dänen. Ikke mindst i en tid hvor torsken er draget nordpå og det britiske (med deres på mange måder dysfunktionelle kongehus) glider fra os. Hvad er da mere nærliggende end et forsøg på at revitalisere hvad der alligevel ligger lige (syd) for, nemlig det tyske. Og når nu kongehuset, som alt andet lige har klaret sig til UG med kryds og slange i henved hundrede år, tilfældigvis har rødder i det tyske, så er det jo bare endnu en grund til at bevare det. Der er selvfølgelig mange andre gode grunde. Men det hele handler om proveniens og det kan hverken købes eller købes tilbage for penge.

De seneste mange årtier har stået i afviklingens tegn herhjemme og for så vidt også mange steder udlands. Herhjemme har vi kasseret det meste af vores produktionsapparat, vi har undermineret det offentlige med privatiseringer og new public management, ligesom vi langt hen ad vejen har smadret folkeskolen, eller i hver fald forsømt at vedligeholde den, som den fælles reference den engang tilnærmelsesvis var - både i byen og på landet. Nogle vil gå vidt som at sige vi har afviklet velfærdsstaten, hvilket måske er at stramme den, når man sammenligener med mere korrupte lande. Men vi der har levet længe må i hvert fald konstatere at verden opleves mere fragmenteret, ikke mindst takket være IT og dens mangfoldige platforme. Måske kan kongehuset være os behjælpelig med at trække lidt i den anden retning - en mere nostalgisk og konservativ retning, hvis der brug for det? I det omfang et apolitisk kongehuset også på en eller anden måde kan agere garant for demokratiet, er det svært at se fordelene ved at afskaffe det. Der er selvfølgelig spørgsmålet om pengene. Er kongehuset for dyrt - eller er det en knap der kan skues på? Måske kunne kongehuset også gå forrest i den diskussion, når nu politikerne ikke vil fordi de er udsat for lidt af den samme granskning - jvf. spørgsmålet: er politikerne for dyre i drift?

Kurt Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Andreas Thom, Poul Erik Pedersen, Flemming Berger, Steffen Gliese, Jørgen Greve og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Der mangler da en post i regnestykket, faktisk en meget væsentlig post. hvad vil erstatningen koste?? for Ingen skal bilde mig ind, at en præsident er gratis. Med alt det "hof", der følger med sådan en person, hvor nogle vil være store selviscenesættere = mega pengeforbrugere, så ved jeg ikke lige,hvor mange pædagoger/lærere/social-ogsundhedsassistenter/sygeplejersker (fortsæt selv rækken) der kan ansættes, frygten kan være et negativt tal

Lene Timmermann, Kurt Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Anne Lykke Frederiksen, Andreas Thom, Randi Christiansen, Poul Erik Pedersen, Brian W. Andersen, Estermarie Mandelquist, Allan Stampe Kristiansen, Klaus Lundahl Engelholt, Flemming Berger, Karsten Aaen, Steffen Gliese, Sus johnsen, Peter Beck-Lauritzen, Marianne Stockmarr, René Arestrup, lars søgaard-jensen, Irene Sørensen, Minna Rasmussen, Christian de Thurah og Charlotte Obel anbefalede denne kommentar

Kald det konge eller præsident. Kald det højre eller venstre. Rødt eller sort. Resultatet er det samme. Nogle er mere lige end andre. Det ligger åbenbart naturgivet i magten. At tro andet, er ikke bare naivt. Det er også virkelighedsfjernt - som så mange andre teorier, der involverer mennesker.

Lise Lotte Rahbek

Jeg er tilhænger af en afvikling af kongehuset,
mest fordi hele konceptet om at man kan være født til et embede og livslang immunitet og financiering ikke hører hjemme i et land, hvor alle bør have lige muligheder i livet (om ikke andet så i princippet)

Jeg foreslår nedtrapning af hvor mange familiemedlemmer som financieres af befolkningen. De skal jo også have tid til at vænne sig til det og vi er ikke umennesker. Slutning af udfasning 'regenten' senest 2040.

Præsident Kjærsgaard eller Paludan er en skræmmende tanke, men at fortsætte det royale skuespilhus er tilsvarende umuligt.

Hans Jørgen Lassen, Gitte Alberen, Torkil Forman, Steen K Petersen, Allan Stampe Kristiansen, Hanne Ribens, Jeppe Lindholm, Vang Bach, Christian Mondrup, Merete von Eyben, erik pedersen, Henriette Bøhne, Leif Koldkjær, Christel Gruner-Olesen, Bjarne Bisgaard Jensen, Arne Albatros Olsen, Jørgen Larsen, Mogens Holme, Klaus Brusgaard, jens christian jacobsen, morten andersen, Hans Larsen, Marianne Stockmarr, Søren Dahl, Niels Bent Johansen, Nike Forsander Lorentsen, David Zennaro, Troels Ken Pedersen, Tommy Clausen, Morten Wieth, Jan Nielsen, Bjarne Andersen, Kim Øverup, Carsten Mortensen og Kristian Spangsbo anbefalede denne kommentar

Jeg er demokrat og fortaler for republikken.

Om kongehuset giver over- eller underskud har i min optik ingen betydning.,
Hvis man mener at Danmark skal indgå i rækken af moderne republikker, så skal kongehuset afskaffes og folkekirken skilles fra staten.

Simon Welling Olsen, Gitte Alberen, Achim K. Holzmüller, Torkil Forman, lars helde, Pia Lund, Steen K Petersen, Allan Stampe Kristiansen, Hanne Ribens, Jeppe Lindholm, Vang Bach, Merete von Eyben, Carsten Wienholtz, Henriette Bøhne, Leif Koldkjær, Christel Gruner-Olesen, Bjarne Bisgaard Jensen, Palle Yndal-Olsen, Jørgen Larsen, Mogens Holme, Elisabeth From, Sven Elming, jens christian jacobsen, Henrik Traberg, morten andersen, Bent Gregersen, John Andersen, Peter Knap, Marianne Stockmarr, Niels Bent Johansen, Nike Forsander Lorentsen, David Zennaro, Lise Lotte Rahbek, Troels Ken Pedersen, Morten Wieth, Jan Nielsen, Bjarne Andersen, Henrik Hansen, Kim Øverup, Carsten Mortensen og Kristian Spangsbo anbefalede denne kommentar

Kongehuset er kun en del af den ulighed der ødelægger vores samfund og sammenhængskraft. Der er rigtig mange der henter meget mere end en gennemsnitlig indkomst. Jeg syntes vi skal bevare kongehuset, og skære ned på de høje indkomster, generelt.

Sine Jacobsen, Kurt Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Randi Christiansen og Poul Erik Pedersen anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Hvem kan vi ellers få til at gøre det, for 400 millioner?

Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

Kongehuset er et must for os danskere, for flertallet i alt fald, og de gør det rigtig godt, vi kan være så stolte af vores dronning og vort tronfølgerpar. Vil man hellere have en Putin, Trump eller Erdogan. Bindegale præsidenter, der er en trussel mod verdensfreden, og som lyver og bedrager deres folk.
De sølle kroner det koster med vort kongehus er godt givet ud, synes så jeg.

Kurt Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Andreas Thom og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Er det behovsgivet at afvikling af kongehus fordrer indsættelse af en præsident?! Kunne man ikke forestille sig at det simpelthen både i praksis og på papiret var landets statsminister der var landets overhoved?! Er republikken med præsident et must? Hvem ved, måske får vi en dag er statsminister som vi virkelig kan være stolte af... Ja, man må stadig gerne drømme lidt.......

Randi Christiansen, erik pedersen, Mogens Holme, Sven Elming, Bent Gregersen, Hans Larsen og Jan Nielsen anbefalede denne kommentar

Helle Walther.

Næ; Vil vil ikke have præsidenter med magt, sådan som du antyder.
Jeg , og sikkert mange andre republikanere, vil have en præsident alá den i Tyskland, Italien eller Østrig.
En kransekagefigur uden den store reelle magt.

Dette af rent princip.

Christel Gruner-Olesen, Marianne Stockmarr, Nike Forsander Lorentsen, David Zennaro og Troels Ken Pedersen anbefalede denne kommentar

Artiklen har gode ræsonnementer. Det er tid til et kritisk lys på en anakronistisk institution med en vulgær livsstil.

Gitte Alberen, Carsten Wienholtz, ingemaje lange, Hanne Ribens, Merete von Eyben, erik pedersen, Christel Gruner-Olesen, Mogens Holme, Hans Larsen, Søren Dahl, Marianne Stockmarr, Jan Nielsen, Troels Ken Pedersen og Kim Øverup anbefalede denne kommentar
Poul Otterstrøm

Det er mere nærliggende først at fokusere på de mange milliarder danske velhavere unddrager det danske samfund.

Naja Abelsen, Sine Jacobsen, Kurt Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Randi Christiansen, Poul Erik Pedersen, Carsten Wienholtz, ingemaje lange, Søren Fosberg, Estermarie Mandelquist, Allan Stampe Kristiansen, Jette Randrup, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Henrik Hesselholdt, Steffen Gliese, Kent Bajer, Jens Flø, Peter Beck-Lauritzen, lars søgaard-jensen og Peter Hansen anbefalede denne kommentar

Jeg tænker at folketingets formand kunne få titlen som landets præsident. Denne skal dog vælges af tinget med kvalificeret flertal. Om det så skal være 2/3 eller en anden brøk, må debatteres. Præsidenten/folketingets formand skal herefter upartisk præsentere det danske folk ved givne lejligheder.
Præsidenten skal sidde i en fastlagt periode, men kan genvælges.

Det er mit beskedne forslag til en erstatning af det anakronistiske kongehus.

Hvad producere kongehuset og hvad er afkastet?

Som jeg ser det, så er det stabilitet, samling og kontinuitet!

Når jeg ser div. republikker med mange udannede, eller på anden vis og af mange grunde, inkompetente præsidenter rundt i verden, ingen nævnt, ingen glemt, så har jeg det rigtig godt med, at vores land er repræsenteret af nogle mennesker og et menneske, som er dannet, belæst og lært op med opgaven og det ansvar det er, at være overhoved her i landet.

Lene Timmermann, Eva Schwanenflügel, Randi Christiansen, Poul Erik Pedersen, Helle Walther, Brian W. Andersen, arne tørsleff, Else Marie Arevad, Flemming Berger, Steffen Gliese og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Selvfølgelig skal kongehuset nedlægges (og hele adelsvæsenet). Institutionen er en anakronisme og en hån mod et moderne demokratisk samfund.
Man kan så slå to fluer med et smæk og indføre et borgerting, som foreslået af forfatterne til bogen "Tæm eliten".
Det ekstra kammer, besat af tilfældigt valgte, "uprofessionelle" borgere med fast udløbstid for deres periode vil måske genindføre tilliden til vores folkevalgte.
En præsident har vi ikke brug for! Vi har jo ikke flere delstater, som i Tyskland og USA

Gitte Alberen, Carsten Wienholtz, Bjarne Bisgaard Jensen, Mogens Holme, Elisabeth From, Kim Øverup og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Peter Hansen.

Jeg tror ikke der er nogen her der ønsker en præsident med reel magt !.

Ingen Trump, ingen Macron, ingen Erdogan eller ingen Putin.
Hvis man nu prøver at argumentere udfra at ovenstående er udgangspunktet for danske republikanere, i stedet for at lufte stråmænd, så kunne debatten give lidt mere substans.

Der er jo heller ingen garanti for at konge i fremtidig altid vil frembringe kompetente tronarvinger.
Hvilket jo reelt var årsagen til ændringen af tronfølgeloven i 1953

Minna Rasmussen

Det er altsammen meget rigtigt! Men vil en præsident være billigere i drift? og hvem vil mon blive valgt til præsident, hvis dronning Margrethe eller kronprinsen vælger at stille op til posten?

Søren Nielsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Monarken står lige under Gud, og hvis vi ikke har en monark, hvem skal så stå lige under Gud?

kongehuset"" skulle der stå
(Kom nu med den redigerings-knap så vi kan ændre i teksten indtil 2 minutter efter indlægget er sendt)

Nike Forsander Lorentsen

Kongehuset er en snobbet institution, nu sendes kronprinsparets fire barn til en International skole i Schweiz, elitens skole. Hvad er det galt med at gå i almindelig folkeskole? Næ afskaf den der umoderne ikke demokratiske institution med et otal af mennesker på overførselsindkomst. Nike før President, tak.

Meget enig med Carsten Hansen i, at Folketingets formand sagtens kunne repræsentere Danmark udadtil. Og de gamle slotte kunne sagtens fungere som museer og ad den vej tiltrække turister.

Dronning Margrethe, som har gjort det fantastisk godt, bør være vores sidste kongelige. Ved hendes død bør monarkiet afskaffes. Af respekt for og tak til hende. Hendes børn burde have så meget opsparing, at de sagtens kan klare sig et stykke tid indtil de falder på plads i et nyt liv.

Torkil Forman, Jan Bisp Zarghami og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Niels Bent Johansen

Jeg er sådant set ligeglad med kongehuset for nominel statsoverhoved. Jeg tror ikke at andre alternativer er billigere. Jeg er til gengæld ikke særligt glad for den position grundloven giver dronningen. Det er i min optik i modsætning til demokrati, magtens tredeling og parlamentarismen.
Lad os dog bare bevare dronningen og alt det Billedblads romantik som åbenbart er uundværlig for mange mennesker, men lad os lave grundloven om og skrive hende helt ud af den.

Niels Bent Johansen

Jeg er sådant set ligeglad med kongehuset som nominel statsoverhoved. Jeg tror ikke at andre alternativer er billigere. Jeg er til gengæld ikke særligt glad for den position grundloven giver dronningen. Det er i min optik i modsætning til demokrati, magtens tredeling og parlamentarismen.
Lad os dog bare bevare dronningen og alt det Billedblads romantik som åbenbart er uundværlig for mange mennesker, men lad os lave grundloven om og skrive hende helt ud af den.

Et femte scenarium kunne være folkekirkemodellen, hvor man ved en udmelding kan spare nogle af udgifterne.

Naja Abelsen, Peter Bojsen, Susanne Kaspersen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Torben Ethelfeld

Andet steds i dagens avis, er der en leder om offentlig ansatte og korruption. Men hvad med kongehuset?
Kronprinsen har jo stemt imod regeringens anbefalinger i IOC, hvilket jo kan få en eller anden til at tænke på, hvorfor han mon gjorde det.

Så spørgsmålet er om der er kontrolmekanismer på plads i forhold til kongehusets pengeforbrug, der ville kunne afsløre om kronprinsens beslutning var influeret af modtagelse af penge fra f.eks. russerne?

Og om en sådan oplysning ville komme ud, til en bredere offentlighed?

Susanne Kaspersen, Mogens Holme og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

"Statskassen er ikke bundløs"
De forskellige skandaler i Skat og div. IT projekter, giver nu indtrykket af at statskassen er bundløs!
Apanager på 100 mill er nul og niks sammenlignet med hvad vores folkevalgte ellers bevilger penge til.
At ombygge slottene til anden anvendelse koster endnu flere mil, delt har vi set når div. styrelser blev udflyttet.
Alle skandalerne er begyndt med dårlig folkevalgt ledelse og dårlig regeringsførelse.

Eva Schwanenflügel, Randi Christiansen, Poul Erik Pedersen, Flemming Berger, Kent Bajer og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Det blev nævnt ovenfor, at den tyske præsident, for eksempel, er magtløs og står øverst på en kransekage. Det holder ikke, som man kan læse sig til i den tyske grundlov, og sikkert helt ikke i de andre eksempler. Den tyske præsidenten spillede seneste den centrale rolle ved regeringsdannelsen, således som forfatningen siger, at han skal, og den italienske har lejlighedsvis en tilsvarende rolle.

Flertallet i kongeriget DK kommer ikke til at afskaffe monarkiet lige med det samme, og analogt med forbundspræsidenten i BRD spiller kongehuset en rolle ved magtoverdragelser og regeringsdannelser i DK. Det er et ret fjernt spørgsmål, om en dansk præsident ville gøre noget tilsvarende, men dog relativt sandsynligt.

Hvorfor skal jeg læse sådan en lang kronik, når svaret allerede står i afsnit 2 ?
".. opbakningen til kongehuset ligger stabilt på omkring 75 procent..."

Poul Erik Pedersen, Peter Hansen, Flemming Berger og Krister Meyersahm anbefalede denne kommentar

Søren Nielsen.

Så du er måske af den opfattelse at flertallet altid har ret og mindretallet derfor bør lukke munden ?

Naja Abelsen, Torkil Forman, Carsten Wienholtz, Klaus Lundahl Engelholt, Mogens Holme, Elisabeth From og Sven Elming anbefalede denne kommentar

Jørgen Mathiasen

Præsidenter i Tyskland, Italien og Østrig har nogle officielle pligter og beføjelser.
Men virkeligheden er at de ikke har den store reelle magt.(Som jeg skriver i mit indlæg 9.40) Præcis som Dronningen i Danmark.

Carsten Hansen.
Jeg undrer mig mig bare over at kronikøren åbenbart godt kender svaret på hans eget spørgsmål.
Jeg skriver intet om at mindretallet ikke må ytre sig.

Skid nu hul i det Kongehus, det er den statsfinansierede Kirke vi skal af med. Den koster afsindigt meget mere og laver ikke andet end at stikke godtroende stakler blåt i øjnene. Kongehuset prædiker i det mindste ikke løgn og de er meget billigere. Vi kunne godt udleje nogle af slottene, når Dronningen ikke er hjemme a la Air BnB. Der er sikkert mange, både turister og danskere, der er tumpede nok til at ville betale kassen for at sove i Dronningens seng eller komme på krydstogt med Dannebrog. Så kunne den Kongelig familie selv være med til at finansiere forbruget.

Peter Bojsen, Randi Christiansen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Søren Nielsen.

Så tror jeg at du har misforstået hans ærinde.
Han er godt klar over at det er op ad bakke, men at han selvfølgelig alligevel vil ytre sin mening.

Helt almindelig procedure i et demokratisk samfund

Naja Abelsen, Torkil Forman, Susanne Kaspersen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Gunnar Svendsen

Til Søren Nielsen og andre: Min hovedpointe er, at udgifterne overvejende bør finansieres af dem, der får mest ud af kongehuset, nemlig Billed-Bladet læsende royalister (via en royal skat) samt hofleverandørerne. Jeg/vi er naturligvis demokrater, så derfor kan vi ikke afskaffe monarkiet.

Torkil Forman, Mogens Holme og Jan Kauffmann anbefalede denne kommentar

Gunnar Svendsen.
Tak for at du selv deltager her i kommentarerne.
Overskriften på kronikken skulle måske have været; "Hvorfor skal republikanere betale til Kongehuset?"
I vores samfund er den enkelte skatteyder med til at betale for mange ting man ikke direkte har gavn af. Jeg har f.eks. ikke brugt biblioteket i over 20 år.
Jeg er ikke sikker på at en afskaffelse af det danske monarki vil berige det danske samfund. Tværtimod tror jeg at vi vil blive fattigere.

Poul Erik Pedersen, arne tørsleff og Gunnar Svendsen anbefalede denne kommentar

1. Flyt kongehuset ud af vores demokrati. Det er en skændsel at denne enevældslevning overhovedet er indblandet i demokratiet. Kongehuset er demokratiets modsætning.

2. Når kongehuset er flyttet ud af demokratiet, så privatiser kongehuset. Udliciter titlen. Det er sikkert mange der gerne vil betale for at kunne kalde sig konge / dronning af Danmark, selvom der ingen privilegier følger med.

3. Opret et folkelotteri hvor borgere i Danmark vinder retten til at bebo et slot 1 år med alt betalt.

Jan Bisp Zarghami, Susanne Kaspersen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Noget af det der efterlyses er besluttet og bliver gennemført, f.eks at det kun er monarken og efterfølgeren der skal have apanage i fremtiden. Saaledes vil kun 1 af Kronprinsens boern faa ret til apanage (Frederiks efterfølger, glemt hans navn), saa nar alle de nuværende modtagere af apanage afgår ved døden, er der som du efterlyser kun monarken og dennes efterfølger der modtager noget, resten skal tjene deres egne penge. Alexandra faar ikke apanage fra tror det er 2020, maaske vil Joakim efterfoelge eksemplet eller ikke.

Lene Timmermann, Karsten Aaen og Gunnar Svendsen anbefalede denne kommentar

New Zealand (5 mill, indbyggere) har hverken konge eller præsident. Så det evie argument at en præsident er lige så dyr er noget vrøvl. Vi behøver hverken konge eller en præsident. Kongehuset har en funktion, at sikre magten hos de privilegerede. Listen af privilegerede kan beskues ved de snarlige nytårskure.

Gitte Alberen, Torkil Forman, Carsten Wienholtz, Vang Bach, Christel Gruner-Olesen, Susanne Kaspersen, Mogens Holme og Jan Nielsen anbefalede denne kommentar
Gunnar Svendsen

Søren Nielsen
Efter min mening er det at sammenligne kongehus og biblioteker ligesom at sammenligne æbler med pærer. Biblioteker er et åbenlyst fælles gode, mens 3 måneders luksus skiferie med alt betalt åbenlyst er et privat gode. Du burde i øvrigt anskaffe dig appen e-reolen :-)

Torkil Forman, Susanne Kaspersen, Søren Nielsen, Mogens Holme og Jan Nielsen anbefalede denne kommentar

Kongehuset er et symbol på vores velvilje, tolerance og overskud.
Modsat nyliberalismen hvor alle skal gøres op i penge(undtagen nyliberalisters formuer skabt af ren spekulation, skattefiduser og svingdøre).
Ser jeg kongehuset som noget vi giver til hinanden.
En præsident er meget værre, Han er politisk og dermed ikke for hele folket. Og så har præsidenter det med at selv at bestemme/forhøje deres løn, udgifter mm.

Lene Timmermann, Eva Schwanenflügel, odd bjertnes, Randi Christiansen, Poul Erik Pedersen, Peter Hansen og Robert Pedersen anbefalede denne kommentar

"Kongehuset er et symbol på vores velvilje, tolerance og overskud."

Nej. Kongehuset er et symbol på enevælden og undertrykkelse af borgerne.

Naja Abelsen, Hans Larsen, Gitte Alberen, Torkil Forman, Carsten Wienholtz, Susanne Kaspersen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Nils Bøjden.
Kongehuset er ikke et symbol på enevælde og undertrykkelse. Tværtimod. Da vi fik Grundloven i 1849 var det ikke for at blive kongen kvit - han var en elsket person. Man afskaffede enevælden fordi man ville have indflydelse på lovgivningen og det fik vi med folkestyret.

I øvrigt er det, på trods af regentens medfødte og i grundloven garanterede privilegier, muligt at vælge kongedømmet fra. Det kræver blot en ændring af Grundloven, hvilket måske ikke er så nemt, når 70% af danskerne er for den nuværende orden. Men det er også udtryk for et fungerende demokrati når så mange danskere bakker om den bestående orden.

Desuden, som jeg nævnte tidligere, er udgiften næsten ikke til at mærke. Vi er mere end 4 millioner skattebetalere og deler vi udgiften på de omkring 400 millioner ud på os alle, ja så bliver det 30 øre om dagen.

Naja Abelsen, Steffen Gliese, Randi Christiansen, Bjørn Pedersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Krister Meyersahm.

Men nu er det jo ikke altid at et flertals ønsker bliver efterlevet.

https://www.dr.dk/nyheder/kultur/tro/ny-maaling-flertal-vil-adskille-sta...

Scroll ned og se "kagen" ; Ganske sigende. Et lille sidespring men en påmindelse om at ting kan skifte og at det derfor er værd at plædere for.
Så ja; Uanset hvor flertallet er idag, så slå et slag for kongehusets afskaffelse ; Så sker det måske ikke så længe ud i fremtiden.

Sider