Klumme

Joseph Stiglitz: Neoliberalismen vil bogstavelig talt føre til enden på civilisationen

I 40 år har eliten bildt folk ind, at neoliberal politik ville føre til en økonomisk vækst, der ville komme alle til gode. Nu er bedraget afsløret, og det er derfor ingen overraskelse, at tilliden til eliten og troen på demokratiet er styrtdykket, skriver økonomiprofessor Joseph E. Stiglitz i dette debatindlæg
27. december 2019

Da Den Kolde Krig sluttede, skrev professor Francis Fukuyama et hyldet værk under titlen Historiens afslutning. Han argumenterede for, at kommunismens fald ville rydde den sidste forhindring, der adskilte verden fra sin skæbne som liberalt demokrati og markedsøkonomi. Mange var enige.

I dag, hvor autokratiske herskere og demagogiske ledere af lande, der rummer over halvdelen af verdens befolkning, trækker sig fra den regelbaserede, liberale verdensorden, virker Fukuyamas tanker aparte og naive. Men hans tanker har forstærket den neoliberale økonomiske doktrin, der har vundet frem i de seneste 40 år.

Tilliden til neoliberalismens løfte om, at ubegrænsede markeder var den sikreste vej til delt velstand, ligger i disse dage i respirator. Nøjagtig som den burde. 

Wall Streets magt

Det simultane dyk i troen på både neoliberalisme og demokrati er ikke en tilfældighed eller et simpelt sammenfald: Neoliberalismen har undermineret demokratiet gennem 40 år.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Mikael Velschow-Rasmussen
 • Benno Hansen
 • Morten Lind
 • Henrik Olesen
 • Ib Gram-Jensen
 • Eva Schwanenflügel
 • Anders Graae
 • Marianne Stockmarr
 • Palle Yndal-Olsen
 • Hanne Utoft
 • Tommy Clausen
 • Rasmus Knus
 • Thomas Tanghus
 • Lise Lotte Rahbek
 • Troels Ken Pedersen
 • Troels Holm
 • Erik Karlsen
Mikael Velschow-Rasmussen, Benno Hansen, Morten Lind, Henrik Olesen, Ib Gram-Jensen, Eva Schwanenflügel, Anders Graae, Marianne Stockmarr, Palle Yndal-Olsen, Hanne Utoft, Tommy Clausen, Rasmus Knus, Thomas Tanghus, Lise Lotte Rahbek, Troels Ken Pedersen, Troels Holm og Erik Karlsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Vel talt!
Det er på høje tid at få trukket fronterne klart op mellem den etablerede main-stream-"samfundsøkonomi", og nogle nye, mere omfattende teorier om samfundets værdier og ressourcer af enhver slags og hvordan de kan håndteres og fordeles under hensyn til sociale forhold, ulighed, demokrati, natur og miljø.

Fortalerne for den sidstnævnte form for samfundsøkonomi er bl.a. handicappet af, at deres projekt er så meget mere omfattende og kompliceret, at det er langt sværere at formulere i rene matematiske ligninger, og dermed sværere at servere som en avcanceret "videnskab", kun de indviede forstår.

Morten Lind, Hans Houmøller, Eva Schwanenflügel, Marianne Stockmarr og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

Ja, og det er noget vi kan mærke her i Danmark. De siste 20 år med neo-liberalistisk, centralistisk politik, der griskheden fået frit leje, har skabt den støste ulighed nogensin i morderne tid. Mens svindlerne har haft kronede dage, disse banditter i habitter , må oprensningen komme...