Klumme

Joseph Stiglitz: Vi skal ikke stoppe væksten for at nå Parisaftalens mål

Nogle hævder, at det bliver for dyrt at nå Parisaftalens mål, og at det derfor er bedre at vente og se. Andre hævder, at vi kun kan opnå målet ved at stoppe væksten i økonomien. Begge dele er forkert, skriver økonomiprofessor Joseph E. Stiglitz i dette debatindlæg
Vi må handle resolut nu for at undgå den klimakatastrofe, verden styrer imod. Og det er positivt, at så mange europæiske ledere går forrest for at sikre, at verden er CO2-neutral i 2050, skriver Joseph Stiglitz.

Vi må handle resolut nu for at undgå den klimakatastrofe, verden styrer imod. Og det er positivt, at så mange europæiske ledere går forrest for at sikre, at verden er CO2-neutral i 2050, skriver Joseph Stiglitz.

Li Ying Xinhua / eyevine

14. december 2019

Det er åbenbart: Vi overskrider vores planets grænse. Og medmindre vi ændrer noget, vil det få alvorlige konsekvenser. Men skal det noget, der skal ændres, være vores fokus på økonomisk vækst?

Klimaforandringerne er den største trussel, vi står over for, og vi ser allerede konsekvenserne – også i USA. Her er et af partierne domineret af klimabenægtere; vi amerikanere har verdens højeste udledning af drivhusgasser pr. person og er det eneste land, der nægter at underskrive Parisaftalen.

Så der er en særlig ironi i det faktum, at USA også er blevet et af de lande, der har oplevet størst materiel skade som følge af ekstremt vejr såsom oversvømmelser, naturbrande, orkaner, tørke og voldsom frost.

På et tidspunkt håbede nogle amerikanere ellers, at klimaforandringerne ville gavne dem. At det for eksempel ville blive muligt at tage sig en svømmetur langs delstaten Maines kyster.

Selv i dag er der en lille håndfuld økonomer, der stadig ikke mener, at der er så meget at bekymre sig for, så længe vi begrænser stigningen i de globale temperaturer til tre-fire grader i stedet for de to grader, som er den kritiske grænse i Parisaftalen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Benno Hansen
Benno Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels-Simon Larsen

Her må jeg melde pas. Jeg forstår simpelthen ikke, hvad manden mener, eller hvor han vil hen. Økonomisk vækst må da basere sig på noget materielt, som der så igen bliver mindre og mindre af i verden.

Et helt centralt afsnit i artiklen indledes sådan: ”Og når konsekvenserne af klimaforandringerne bliver mest omfattende, vil vi være dårligst i stand til at afholde de udgifter, der følger.”
Med andre ord, hvis vi venter med at bekæmpe klimaforandringerne, så skal vi bruge stadigt mere energi ud af en stadigt mindre energimængde, vi har til rådighed, på at rette op på konsekvenserne af klimaforandringerne. Altså en ond cirkel, hvor vi langsomt kvæler os selv.
Den vækst, Stiglitz taler om, er global vækst styret af en stærk regulering af markedet, hvor en ”høj pris på miljøødelæggelse” skal finansiere massive offentlige investeringer og hermed en omfordeling af væksten over på bæredygtig vækst i de fattigste områder. Ergo; de rige lande skal betale for bæredygtig vækst i de fattige lande. Der er absolut mening i galskaben!