Klumme

Lad os vænne os til at værdsætte synet af en glyfosatfri grusgang

52.000 danskeres navne står i skrivende stund under et forslag om forbud mod salg til private af ukrudts- og insektmidler, herunder Roundup. Selv om et forbud mod privat brug ikke syner af meget, kan det godt være et fornuftigt første skridt, skriver journalist Karen Syberg i dette debatindlæg
Selv om et forbud mod privat brug ikke syner af meget, kan det imidlertid godt være fornuftigt. Om ikke andet så for at udrydde ræsonnementet, at ’så længe landbruget får lov, så kan min lille parcel, der ellers bliver invaderet af al den skvalderkål og de brændenælder, som sniger sig under den svinemikkel til naboens hegn, vel ikke gøre den store skade’, skriver Karen Syberg.

Selv om et forbud mod privat brug ikke syner af meget, kan det imidlertid godt være fornuftigt. Om ikke andet så for at udrydde ræsonnementet, at ’så længe landbruget får lov, så kan min lille parcel, der ellers bliver invaderet af al den skvalderkål og de brændenælder, som sniger sig under den svinemikkel til naboens hegn, vel ikke gøre den store skade’, skriver Karen Syberg.

Josh Edelson

Debat
2. december 2019

Nu strækker det danske land sig gyldent under en grå novemberhimmel. I hvert fald hvis resten af Danmark ser ud som her på Møn, hvor de gyldne marker breder sig, så langt øjet rækker. Og det gør det nok.

Inde på Sjælland ser det i det mindste ligesådan ud: gyldne marker i alle retninger, langt, langt ud mod de disede horisonter. Jeg kunne godt tænke mig at se et luftfoto af hele Danmark netop nu. Engang kom jeg hjem med fly i maj og så den gule raps lyse op i hele landet. Samme syn forestiller jeg mig, at man netop nu kan overflyve igen, blot gyldent i stedet for rapsgult.

Helt så poetisk, som det lyder, er virkeligheden imidlertid ikke – de gyldne nuancer skyldes Roundup, der får det, der gror på marken, til at visne.

Det er sæson for glyfosat, aktivstoffet i Roundup. Hvor man er begyndt at pløje, sværmer hærskarer af måger efter ploven. Gad vide, om regnormene smager.

Roundup er verdens mest solgte ukrudtsmiddel, og det er godkendt af EU. Godkendelsen skulle ellers være udløbet den 31. december 2017, men den 27. november 2017 blev den forlænget i fem år.

EU har modtaget 1,3 millioner underskrifter fra EU-borgere i en såkaldt ECI-underskriftindsamling mod glyfosat. ECI er EU’s borgerinitiativ, og når der er indsamlet en million underskrifter, skal EU overveje at tage forslaget til efterretning. Vi får se.

Også i Danmark er et borgerinitiativ nået langt. 52.000 danskeres navne står i skrivende stund under et forslag om forbud mod salg til private af ukrudts- og insektmidler, herunder Roundup. Miljøminister Lea Wermelin (S) tager sagen op.

Et første skridt

Det står mig ikke klart, hvorfor borgerinitiativet koncentrerer sig om den private brug af Roundup, men det er måske, fordi der i det mindste hviler et sandsynlighedens skær over et forbud mod haveejernes 14 ton glyfosat, over for landbrugets uoverkommelige 1.140 ton i 2016 stigende til 1.240 ton i 2017?

Glyfosat skader angiveligt både bier og blomster. Selv med ’forsigtig sprøjtning’ – hvad det så end vil sige. Og ifølge WHO er det også højst sandsynligt kræftfremkaldende. Indtil oktober i år har 42.700 amerikanere lagt sag an mod Bayer, producenten af Roundup.

Selv om et forbud mod privat brug ikke syner af meget, kan det imidlertid godt være fornuftigt. Om ikke andet så for at udrydde ræsonnementet, at ’så længe landbruget får lov, så kan min lille parcel, der ellers bliver invaderet af al den skvalderkål og de brændenælder, som sniger sig under den svinemikkel til naboens hegn, vel ikke gøre den store skade’.

Jeg forstår godt tankegangen. Men så længe alle tænker: ’en lille smule kan ikke skade’, hører det aldrig op.

Vores indkørsel er lang og bred. Garagen ligger nede i bunden af haven, indkørslen strækker sig i hele grundens længde. Belægningen i indkørslen er småsten – såkaldt nøddemix – og jeg tror ikke, vi ville være i stand til at holde området ukrudtsfrit, om vi så tilbragte alle vores vågne timer derude.

Som visitkort er indkørslen ikke prangende, men man kan faktisk have det som min svigerdatter, der spontant udbrød: »Hvor er det dejligt at se en indkørsel, hvor der ikke bliver brugt Roundup,« da hun svingede ind.

Sådan forsøger jeg også selv at anskue sagen.

Derfor kan man godt føle sig frustreret alligevel!

Men vist er der fornuft i at forbyde Roundup til privat brug. Det nedbringer da brugen med de første 14 ton, og det er dog noget. Også fordi den private brug af Roundup måske er særligt skadelig for grundvandet. Erik Arvin, professor emeritus i vandforsyning ved DTU, påpeger i Politiken, at mange af vandforsyningerne i Danmark ligger i bynære områder.

»Der spiller de private haver, haveforeninger og ejendomsselskaber med deres grønne områder en stor rolle – især når man spreder pesticider ud på grusgange og flisegange, hvad midlerne faktisk ikke er godkendt til,« siger han.

Så først får vi et forbud mod privat brug af glyfosat. Og derefter tages ECIs 1,3 millioner underskrifter til efterretning af EU.

Måske endda inden den nuværende godkendelse udløber i 2022?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Man kunne jo forsøge sig med en anden type indkørsel, f.eks med denne slags sten.. https://www.ibf.dk/da/produkter/belaegningssten/graesarmering-sf-sten-s-...

Eva Schwanenflügel

Én af de største syndere når det gælder Roundup er faktisk DSB, der oversprøjter banearealerne ad libitum.
Og DET går ud over grundvandet.