Læserbrev

Østeuropæere trues med en fyreseddel, hvis de dukker op til æbleskiver i fagforeningen

De færreste danskere frygter en fyreseddel, fordi vi melder os ind i en fagforening, men virkeligheden er en anden for vores østeuropæiske kolleger, der arbejder i Danmark. For dem kan selv et facebookbillede af, at man er til æbleskiver i fagforeningen, koste en jobbet, skriver Peter Bøgh Kjærulff fra Byggegruppen i 3F i dette debatindlæg
Debat
10. december 2019

»Gode Snedkere fra By og Land, som ikke er Medlemmer af nogen Fagforening kan faa godt og stadigt Arbejde i Odense hos Undertegnet,« lød det i en annonce i aviserne i 1890’erne. Det er heldigvis en fjern fortid.

Nu skulle man tro, at vi havde vores på det tørre, men vi er desværre blevet indhentet af fortidens sortsyn.

Forleden var 3F’s forbundssekretær, Søren Heisel, i Odense til julehygge med kolleger fra Østeuropa. Her fortalte flere af de fremmødte, at de har kolleger, som er blevet fyret, fordi arbejdsgiverne holder øje med, om der dukker facebookbilleder op af deres ansatte til 3F-arrangementer.

For mange af os lyder dette som en paranoid parallelverden, da vi heldigvis er ansat i virksomheder, som anerkender vores ret til at være medlem af en fagforening. En ret, vi tilkæmpede os for 120 år siden. De færreste af os frygter, at vi mister vores arbejde, fordi vi er organiseret.

Desværre gælder det åbenbart kun, hvis du er dansk. Kommer du udefra og får arbejde i Danmark, er trusler en del af hverdagen. 3F har gennem faglige sager oplevet, at kolleger fra de østeuropæiske lande bliver truet på deres løn eller med manglende finansiering af hjemrejsen, hvis de går til fagforeningen.

Truslerne har også nået et nyt lavpunkt: Vi oplever nu, at vores medlemmer har en fyreseddel hængende over hovedet, hvis de blot dukker op i fagforeningen til et par æbleskiver. De skal hele tiden være årvågne for, om nogen skulle få lyst til at lægge et billede af den hyggelige stemning til et julearrangement op på Facebook.

Det er absurd, at nogen arbejdsgivere synes, det er i orden at overvåge deres ansatte på Facebook for at finde ud af, om de skulle være medlem af en fagforening. Sådan skal ingen ansatte behandles i 2019.

Ingen skal føle sig truet fra at være medlem af den fagforening, der sikrer deres arbejdsforhold.

Peter Bøgh Kjærulff er formand for Byggegruppen i 3F Frederiksborg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Yep, derfor skal sandheden bankes op plads til de kommende forhandlinger. Fagbevægelsen skal stå på sin ret, atter en gang!

Bjarne Bisgaard Jensen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Da fagforeningerne endnu ikke var amputeret af den politiske højrefløj, kunne de firmaer blokeres. Nu har man i et forkvaklet personlig friheds bedrag frataget de lavest lønnede de kampmidler, der var nødvendige for at sikre dem rimelige arbejdsvilkår.
Vi må have eksklusivaftalerne til bage. Så kan arbejderne beskyttes mod de grumsede "fagforeninger", der på sigt underminerer lønarbejdere.
Tænk hvis vi kunne blokere firmaer med uorganiseret, dårlig betalt udenlandsk arbejdskraft. Frihed er ikke et grundvilkår men et gode betinget af et sundt fællesskab.

P.G. Olsen, Bent Gregersen, Karsten Aaen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Tak for den vinkel - efter LA mv's kampanger mod især 3F.

Foreningsfriheden i DK får også den anden vej end den de borgerlige synes den skal gå - nemlig retten til at være medlem af en forening, også en fagforening! Uden at skulle frygte for sit arbejde, eller for sin løn!

Bjørn Pedersen

Jeg håber inderligt at nogen fra Information gider at grave lidt i og informerer os om ved navn hvilke østeuropæiske firmaer der overvåger deres ansatte på den måde, inklusiv hvis disse entreprenører hyrer særlige konsulenter til overvågning af ansattes sociale medieaktivitet.