Klumme

Selvfølgelig hyrer Socialdemokratiet pressefolk, de svinger med

Det kan næppe overraske, at et ministerium ansætter pressechefer eller pressemedarbejdere, som man føler vil svinge godt med ministeren. Også politisk. Kræftens Bekæmpelse ville jo heller ikke hyre en kendt kæderyger som kommunikationsdirektør, skriver mediejournalist Lasse Jensen i dette debatindlæg
Socialdemokratiets regeringsovertagelse resulterede i, at otte ministerielle pressechefstillinger blev ledige. Nu bebuder Folketingets formand, at han vil se på ansættelserne.

Socialdemokratiets regeringsovertagelse resulterede i, at otte ministerielle pressechefstillinger blev ledige. Nu bebuder Folketingets formand, at han vil se på ansættelserne.

Ida Guldbæk Arentsen

Debat
4. december 2019

At de, der har magten, bruger magten til at skaffe sig mere magt er næsten banalt. Og for at fastholde og udbygge den skal man kunne påvirke den offentlige diskussion. Derfor er antallet af pressechefer og kommunikationsfolk eksploderet både i den offentlige og den private sektor.

Efter socialdemokraterne overtog regeringsmagten, blev otte ministerielle pressechefstillinger nærmest mirakuløst ledige. Og da Berlingske den 20. oktober gravede sig frem til, at seks af de otte nyansatte pressechefer til forveksling lignede socialdemokrater, væltede kritikken ned over regeringen.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, gik på Folketingets talerstol og angreb statsministeren. Andre oppositionspolitikere var også forargede. Eksperter var bekymrede for politiseringen af embedsapparatet. Siden er antallet af ’røde’ pressechefer øget fra seks til syv ud af ni nybesatte chefposter. Ministerierne fastholdt, at de nyansatte embedsmænd var ansat helt efter bogen.

Sagen fik Berlingskes Thomas Larsen til at ironisere over, at »Mette Frederiksens største problem i offentligheden har været den massive kritik af de rådgivere, der egentlig skulle sikre regeringen god omtale«.

Uimodsagt i fem uger

Umiddelbart havde Mette Frederiksen en dårlig sag. Lige indtil i søndags, da Berlingskes politiske seniorjournalist Martin Borre skrev en artikel om, at Venstres Eva Kjer Hansen i sin tid havde ansat sin tidligere assistent i en embedsmandsstilling som pressemedarbejder i sit miljø- og fødevareministerium. Kjer Hansens reaktion var – sjovt nok – også, at det skete »helt efter bogen«.

Mandag udbyggede Berlingske sin historie under overskriften »Venstre har raset mod ’røde’ pressechefer – da Løkke blev statsminister, rykkede en stribe tidligere partisoldater ind i ministerierne«. Nærmere betegnet syv af slagsen.

Nyheden om socialdemokraternes politisering af den højt besungne og uafhængige danske embedsstand stod uimodsagt i fem uger, indtil den blev sat i perspektiv, ja, næsten nulstillet af en nyhed om, at Venstre tilsyneladende havde gjort det samme.

Det tjener Berlingske til ære, at de gravede videre og dermed afslørede hykleriet i Venstres forargelse.

Svenske og norske tilstande

Set i et mere kynisk – eller realistisk – lys kan det næppe overraske, at et ministerium ansætter pressechefer eller pressemedarbejdere, som man føler vil svinge godt med ministeren. Også politisk. Ministeriets presseafdeling har jo blandt andet til opgave at promovere ministeren over for offentligheden.

Jeg kunne ikke forestille mig, at Danske Slagterier ville ansætte en erklæret veganer som pressechef, eller at Kræftens Bekæmpelse ville hyre en kendt kæderyger som kommunikationsdirektør.

Nu bebuder Folketingets formand, at han vil se på ansættelserne. Da Poul Nyrup Rasmussen for snart 25 år siden begyndte at knytte særlige rådgivere til sig, medførte det en større undersøgelse og en adskillelse af de personlige ministerrådgivere fra embedsapparatet.

Der er næppe nogen tvivl om, at vi bevæger os langsomt mod svenske og norske tilstande, hvor politisk udnævnte rådgivere og statssekretærer i årevis har været normen. Når det handler om pressehåndtering og kommunikation, er det svært, måske umuligt, at sondre mellem upartisk og saglig sagsbehandling og politik.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kan man sige der bruges mange kræfter på at sende et bestemt budskab. Jeg tror det giver bagslag, for danskerne er ikke socialdemokrater.

Sjovt nok havde Berlingske denne artikel i går, med overskriften:
Venstre har raset mod »røde« pressechefer – da Løkke blev statsminister, rykkede en stribe tidligere partisoldater ind i ministerierne

https://www.berlingske.dk/politik/venstre-har-raset-mod-roede-pressechef...

Birte Pedersen, Carsten Wienholtz, Ib Christensen, Torben K L Jensen, Helle Walther og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Og således synes den ged at være barberet …. eller hvad.
De politiske drillerier omkring disse ansættelser, har virket stupide fra begyndelsen af.
Hvilken politiker med fornuften i nogenlunde behold, vil ansætte rådgivere hvis synspunkter man ikke deler?
Tak til Berlingske og enhver anden, som bringer disse fakta frem i lyset.

Bjarne Bisgaard Jensen, Birte Pedersen, Carsten Wienholtz, Mogens Holme, Werner Gass, Tom Andreæ, P.G. Olsen, Helle Walther, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm og Jens Larsen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Undrer mig over at det skulle tage fem uger at få bragt balance i sagen, og at Venstres formand i mellemtiden når at kaste med sten fra sit glashus...

Liselotte Paulsen, Birte Pedersen, Mogens Holme, Werner Gass, Helle Walther og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

For venstre gælder det, Det er kun forkert hvis andre gør det.

Venstre egne må gerne være grådige egoistiske nasserøve og dovne hunde der ikke gider vise rettidig omhu.
Og på trods af de stod i spidsen af propaganda kampagner med belæring om hvem de er dem der selv viser de har noget at skjule. Holdt de sig ikke selv tilbage med, at skjule deres gerninger bag manglende akt indsigt.

Dertil kan ligges, at mennesker der ikke ser det mindste problem i at lyve land og folk i krig, og brænde vores penge af på at slå mennesker ihjel begrundet med løgn, nok ikke bør forventes, af voksne modene mennesker, at de holde sig til sandheden i andre tilfælde.

Liselotte Paulsen, Per Christiansen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Og hvis venster kommer til igen evt om 4 år gøre de præcist det samme.
Så ?

Ok. Og jeg som troede at Karen Hækkerup var veganer......