Læserbrev

Større ydmyghed burde præge fagbevægelsens adfærd

Fagbevægelsen har en række problemer, hvis vi fortsat skal kunne repræsentere lønmodtagerne politisk og i konkrete overenskomstforhandlinger. Vi bliver nødt til at få stoppet medlemstilbagegangen og stå mere sammen om fælles visioner, skriver sektorformand i FOA Reiner Burgwald i dette debatindlæg
Debat
2. december 2019

Det var interessant at læse Informations artikelserie om fagbevægelsen og vores muligheder og udfordringer. Selv mener jeg, at fagbevægelsen har mindst tre problemer: Vores selvforståelse, vores mangel på fælles visioner og en skridende legitimitet.

Vi ser os selv som en stor autoritet, selv om vi de seneste år har vinket farvel til den ene landvinding efter den anden. Forringelser af dagpenge, efterløn, kontanthjælp, fleksjob, tilbagetrækningsalder og øget ulighed på alle områder. Medlemmer der bliver syge af jobbet og presset på jobbet af både eget forventningspres og dårlig ledelse. Derfor burde større ydmyghed og eftertænksomhed præge vores adfærd.

Men det går godt, så længe beskæftigelsen er høj, og næste økonomiske krise ikke har ramt os.

Fagbevægelsens organisationer har fokus på egeninteresser – ingen nævnt, ingen glemt. Vi har ingen fælles mål, der kan forklares på to minutter og refereres af medlemmerne. Vi kan ikke mobilisere for samfundsforbedrende initiativer, og derfor er vi ret beset uinteressante for magthaverne. Vores manglede evne til at forsvare rettigheder er et sørgeligt faktum.

Hvis vi i fagbevægelse mister vores legitime ret til at indgå aftaler på vegne af lønmodtagere, også dem, der ikke er medlemmer, vil det få fatale konsekvenser for alle.

For i den danske model indgår vi overenskomster for arbejdet, ikke for medlemmerne. Alle ansatte er omfattet af samme vilkår. Dette er muligt, fordi vi traditionelt har en meget høj organiseringsgrad, og fordi lønmodtagere, arbejdsgivere, staten og EU accepterer det. Denne legitimitet er sat på prøve og vil blive det i stadig stigende omfang, hvis ikke medlemstilbagegangen stoppes.

Taber vi vores legitimitet, vil det ramme alle. Man kan godt forestille sig en ’dansk model’, alene på det offentlige arbejdsmarked, men det vil ikke blive et kønt syn, og medlemmerne vil komme til at betale en høj pris.

Alle fagbevægelsens organisationer burde have meget mere fokus på fælles visioner og fælles dialog med medlemmerne. Der er nok at stå sammen om, og der er fortsat mange kampe, der skal vindes. Vi bør blot se at få skubbet lidt bevægelse i fagbevægelsen.

Reiner Burgwald er sektorformand i FOA.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Claus Bødtcher-Hansen

01/dec/2019

Kære Venner,
det er, som jeg ser det, helt enkelt:

Adskil de faglige og lønmæssige in-
teresser og de parti-politiske magt-
interesser :-) ...

Asocialdemokratiet har de seneste
mange år været klasse-forrædere :-( ...

Venlig hilsen
Claus

Eva Schwanenflügel

For en gangs skyld sættes der ord på fagforeningernes fallit.
Tak for det.

Claus Bødtcher-Hansen, Steen K Petersen, Lise Lotte Rahbek og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar