Læserbrev

Tolkegebyret øger risikoen for fejldiagnoser og manglende behandling i sundhedsvæsenet

Tolkegebyret øger uligheden og medfører ifølge et stort flertal af læger, at nytilkomne patienter har øget risiko for forkerte diagnoser og behandlinger. Derfor er det nødvendigt at afskaffe gebyret, skriver formand for Lægeforeningen og vicedirektør i Institut for Menneskerettigheder i dette debatindlæg
Debat
3. december 2019

»Tolkegebyret har forringet mine muligheder for kvalificeret lægefaglig vurdering og øger i høj grad risikoen for fejl og misforståelser.«

Ordene er skrevet af en af de læger, der medvirker i den rundspørge om lægers erfaringer med tolkegebyret, som Lægeforeningen og Institut for Menneskerettigheder har foretaget dette efterår. Erfaringerne med tolkegebyret står lægen langtfra alene med.

Rundspørgen om erfaringer med gebyret er endnu ikke offentliggjort i sin helhed, men dele af dens resultater er ude. Og det er voldsom læsning.

93 procent af de deltagende praktiserende læger og 68 procent af de deltagende læger ansat på et hospital fortæller, at kravet om egenbetaling påvirker kvaliteten af patientsamtalen negativt. Heraf vurderer 98 procent af de praktiserende læger og 98 procent af læger ansat på et hospital, at risikoen for forkert eller manglende diagnostik og behandling øges som følge af de ringere patientsamtaler.

Et stort flertal af lægerne peger på baggrund af deres erfaringer på en risiko for at stille en forkert diagnose og give en forkert behandling, vel at mærke på grund af tolkegebyret.

Kravet om egenbetaling for tolkning til patienter med mere end tre års ophold i Danmark har altså gjort det sværere for læger at kommunikere med patienter, der ikke taler godt dansk, og det kan have store konsekvenser for patienternes sundhed.

Tolkegebyret går derfor stik imod sundhedsminister Magnus Heunickes (S) meget omtalte ambitioner om at gøre op med ulighed i sundhed. Det øger netop uligheden for patienterne. Og det går imod princippet om fri og lige adgang til sundhed i Danmark.

Vi risikerer, at patienter kan udvikle mere alvorlige sygdomme, end de ellers ville have gjort, fordi de fravælger konsultationen på grund af gebyret.

Vi hører også triste meldinger om pårørende med ofte mangelfulde sprogkompetencer, som medbringes for at tolke. Man kan kun gisne om, hvor meget der bliver lost in translationi sådan en situation. Og det er altså en af samfundets mest udsatte grupper, det rammer.

Derfor mener vi, at rundspørgens resultater kun kan lede til én konklusion: Det er nødvendigt at afskaffe tolkegebyret i sundhedsvæsenet. Vores opfordring til Folketingets partier er at få det gjort hurtigst muligt. For eksempel som en del af den finanslovsaftale, der bliver forhandlet om i disse dage.

Andreas Rudkjøbing og Louise Holck er henholdsvis formand for Lægeforeningen og vicedirektør i Institut for Menneskerettigheder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her