Læserbrev

Her er tre bud på, hvordan EU’s finanssektor kan gå forrest i klimakampen

Vi befinder os i en klimanødsituation, og i EU har vi en forpligtelse til at gå forrest i kampen for klimaet. Her er tre bud på, hvordan vi kan udnytte finanssektorens økonomiske muskler til at bekæmpe klimaforandringerne, skriver europaparlamentsmedlem Niels Fuglsang (S) i dette debatindlæg
Debat
4. december 2019

I sidste uge erklærede EU, at vi befinder os i en klimanødsituation. Et par uger forinden meddelte Den Europæiske Investeringsbank, EIB, at den dropper investeringer i sort energi. I EU har vi en forpligtelse til at gå forrest i kampen for en grønnere verden.

Her er tre gode bud på, hvordan vi kan udnytte finanssektorens økonomiske muskler til at bekæmpe klimaforandringerne.

For det første skal banker forpligte sig på at give lån til grønne projekter.

For knap et år siden påbegyndte EIB sin plan om at blive verdens første klimabank. Ideen er simpel, men essentiel for den grønne omstilling: EIB forpligter sig til ikke at låne penge til energiprojekter, der er knyttet op på fossile brændsler.

Det er derfor en kæmpe sejr, at planen iværksættes allerede fra 2021. Herfra planlægger EIB frem til 2030 at støtte investeringer i grønne projekter med et svimlede beløb på omkring en billion euro.

For det andet bør vi i EU tænke mere i retning af muligheden for at udstikke og udnytte grønne statsobligationer, der er øremærket til klimaprojekter. På den måde leder man private investeringer direkte over i projekter, der arbejder for eksempelvis grøn transport.

Den internationale organisation Climate Bonds Initiative vurderer, at der med udbuddet af grønne statsobligationer alene i 2019 er indhentet over 200 milliarder dollar på verdensplan. Tallet forventes fordoblet i 2020.

For det tredje bør vi have endnu større fokus på EU’s liste af projekter med fællesinteresse, der er berettiget til EU-støtte. Listen knytter sig til modernisering af Europas energiinfrastruktur.

Desværre er hvert femte projekt på den seneste liste baseret på gas eller olie. De projekter skal af listen, så kun klimavenlige projekter modtager EU-midler.

Der findes allerede en række af værktøjer, vi kan tage i brug for at dirigere samfundets pengetanke i retning af at finansiere den grønne omstilling. Det er altafgørende, at EU arbejder for at udvide, udvikle og integrere værktøjerne i kampen for en grøn verden.

Niels Fuglsang, MEP’er for Socialdemokratiet

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her