Læserbrev

Det er urimeligt, at SU'en står stille, mens boligpriserne går i vejret

Uddannelsesstøtten har ikke fulgt den almindelige prisudvikling siden 2013. Det mærker man i særdeleshed på boligmarkedet i de store studiebyer, hvor priserne er stukket helt af. Derfor bør SU’en sættes op, skriver Jakob Rafn i dette debatindlæg
Debat
13. december 2019

Regeringen har netop fremlagt deres lovforslag, der skal sætte en stopper for Blackstone. Nu skal der bare gøres noget ved boligmarkedet for unge, for problemerne her er lige så store.

Langt de fleste af mine medstuderende og jeg får 5.100 kroner udbetalt i SU om måneden. Det er meget generøst – men mindst lige så symbolsk. SU’en har eksempelvis ikke fulgt den almindelige prisudvikling siden SU-reformen i 2013.

Samtidig rækker den ikke til huslejen. Ifølge tal fra BoligPortal kostede en etværelseslejlighed i Storkøbenhavn i 2011 i gennemsnit 4.540 kroner. I 2019 koster den samme lejlighed 7.138 kroner. Det er en stigning på 57 procent og en husleje på 140 procent af de 5.100 kroner, vi får udbetalt. Det bliver ikke meget bedre af at flytte ind på et værelse. Det koster nemlig i gennemsnit godt 4.700 kroner at leje sådan et.

Vi studerende kan selvfølgelig også flytte længere væk end Storkøbenhavn og hoppe på S-toget. Huslejen falder ganske vist, men til gengæld koster et ungdomskort mindst 650 kr. om måneden. Det er rundt regnet det samme som differencen i huslejen ved at bo længere væk. Studieboliger og kollegier er heller ikke en løsning. Ifølge et notat fra Dansk Byggeri er der i år en akut mangel på 8.400 studievenlige boliger i København.

De samme problemer går også igen i de andre store studiebyer. Jeg kan derfor ikke flytte fra problemet, og jeg insisterer på, at uddannelsesvalg skal ske ud fra faglige forudsætninger – ikke økonomiske. Alt andet er et brud med den frie og lige adgang til uddannelse.

Der er altså et fuldkomment skævt forhold mellem boligpriser i dag og den SU, som vi studerende hver måned får udbetalt. Boligmarkedets priser er nemlig stukket helt af, samtidig med at man har løsrevet SU’en fra den almindelige prisudvikling. Studieboliger er der for få af, og de få nye, der bliver bygget, er også for dyre. Vi tager derfor SU-lån for at få enderne til at mødes, og uden muligheden for at spare op bliver vores forudsætninger for en dag at binde os til fast ejendom ikkeeksisterende.

Lyt derfor til os studerende, og tag vores problemer seriøst. Vores ønsker er ganske rimelige – vi ønsker blot rimelige forudsætninger for vores uddannelse og resten af vores liv.

Jakob Rafn er studerende

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Vi tager derfor SU-lån for at få enderne til at mødes, og uden muligheden for at spare op bliver vores forudsætninger for en dag at binde os til fast ejendom ikkeeksisterende."

Jakob Rafn. Du er mig et nummer for krævende. At studere uden at tage SU lån er en luksus som ikke ret mange har kunnet/kan tillade sig, og så klager du over ikke at kunne spare op mens du studerer. Fast ejendom er noget man kan financiere når man er færdiguddannet.

Aase Rigmor Pedersen

Det er den tidligere blå regerings ansvar at det er blevet sådan. Man har gjort alt hvad man kunne for at få store stigninger på boligpriser. Samtidig har man klumpet uddannelserne sammen i større byer for at skabe øget boligefterspørgsel.

Aase Rigmor Pedersen

Det er den tidligere blå regerings ansvar at det er blevet sådan. Man har gjort alt hvad man kunne for at få store stigninger på boligpriser. Samtidig har man klumpet uddannelserne sammen i større byer for at skabe øget boligefterspørgsel.