Klumme

Med 39 kroner i timen er man ikke en del af arbejdsfællesskabet

Regeringen siger, at de vil gøre nyankomne flygtninge til en del af arbejdsfællesskabet. Men deres konkrete forslag vil nærmere skabe et rettighedsløst B-hold af underbetalte arbejdere, skriver Pelle Dragsted i dette debatindlæg
Problemet er, at det, som Peter Hummelgaard foreslår, er det stik modsatte af at gøre de nyankomne flygtninge til en del af det danske arbejdsfællesskab, skriver Pelle Dragsted.

Problemet er, at det, som Peter Hummelgaard foreslår, er det stik modsatte af at gøre de nyankomne flygtninge til en del af det danske arbejdsfællesskab, skriver Pelle Dragsted.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Debat
9. januar 2020

Nyankomne flygtninge skal hurtigt gøres til en del af arbejdsfællesskabet. Sådan lød det i sidste uge fra Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, der genlancerede socialdemokraternes forslag om, at flygtninge hurtigt skal i arbejde 37 timer om ugen.

Ideen om lynhurtigt at gøre nyankomne flygtninge til en del af det danske arbejdsmarked er fantastisk. Et job er den bedste vej til at blive integreret, få danske kolleger og venner og tillære sig kultur og normer i det nye hjemland. Og jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det altovervejende flertal af nyankomne flygtninge har et kæmpe ønske om hurtigt at få job.

Problemet er bare, at det, som Peter Hummelgaard foreslår, er det stik modsatte af at gøre de nyankomne flygtninge til en del af det danske arbejdsfællesskab. Vores arbejdsmarked er takket være 150 års faglig kamp et fællesskab, der bygger på både pligter og rettigheder. Vi har overenskomst, mindsteløn og social beskyttelse.

Men det er ikke dette arbejdsfællesskab, som de nyankomne skal være en del af. Ligesom det gælder danske arbejdsløse, der sendes i de berygtede (ud)nyttejob, skal de nyankomne arbejde uden de rettigheder, som vi normalt har, når vi går på arbejde: ret til at optjene dagpenge, ret til at optjene feriepenge, ret til at være medlem af en fagforening og kunne vælge en tillidsrepræsentant, ret til at indgå overenskomst.

Og i stedet for at få løn for arbejdet skal de blot modtage den ekstremt lave integrationsydelse – hvilket med en arbejdsuge på 37 timer vil svare til en timeløn på 39 kroner. En løn, der er lavere, end selv den, der er forundt de mest underbetalte østeuropæiske migrantarbejdere udsat for den sociale dumping, som regeringen siger, den vil bekæmpe.

Stjæler opgaver

Det mest paradoksale er, at kravet om 37 timers ulønnet tvangsarbejde vil støvsuge arbejdsmarkedet for netop den type rigtige job, som de selv samme flygtninge og andre ledige med jobvanskeligheder ville have mulighed for at bestride.

Hvorfor skulle Dansk Supermarked eller Silvan betale en mindsteløn for at få stillet varer på plads, når de kan få gratis tvangsarbejdskraft fra staten. En opgørelse fra 2016 viste da også, at de store supermarkedskæder anvendte tusindvis af ulønnede tvangsarbejdere frem for at ansætte medarbejdere på almindelige vilkår.

Jobcenterchefer i hele landet nikker da også genkendende til billedet af, at ledige, der sendes i nyttejob, reelt stjæler opgaver, som ellers skulle have været løst af ordinært ansatte.

På den måde kan regeringens forslag faktisk ende med at gøre det sværere for de nyankomne flygtninge og for andre ledige at blive en del af det rigtige arbejdsfællesskab.

I stedet for at fortsætte med at udvide det allerede alt for store B-arbejdsmarked af ulønnede tvangsarbejdere burde en venstreorienteret regering indføre en reel jobgaranti, der sikrer, at der altid er job til alle. Hvis det private arbejdsmarked ikke er i stand til at løse den opgave, så må det offentlige træde til og sikre beskæftigelsen til dem, som det private skubber ud. Det er jo ikke, fordi der ikke er samfundsopgaver, vi gerne vil have løst.

Hvorfor gør man ikke bare det? Svaret skal findes i et af de store paradokser i den kapitalistiske økonomi. Nemlig behovet for en vis grad af ledighed. Økonomerne pakker det ofte ind i fine ord som kapacitetspres og strukturledighed, men bag disse begreber gemmer sig det faktum, at en kapitalistisk økonomi forudsætter, at der altid er en gruppe af arbejdsløse.

I modsat fald vil der opstå et inflationært pres på løn og priser, og konkurrenceevnen vil svækkes. Det seneste årtis arbejdsudbudsreformer har blandt andet haft til formål at sikre, at der fortsat vil være ’tilstrækkelig ledighed’. Med andre ord: Først pisser man på folk, og så siger man, at de lugter.

Det er et kæmpe problem, at hundredtusindvis af borgere – nye som gamle – holdes uden for arbejdsfællesskabet. Men løsningen er ikke at skabe et ulønnet og rettighedsløst B-hold, der udfører social dumping over for sig selv og kollegerne på det ordinære arbejdsmarked.

I stedet skal vi udvikle en social økonomi med fuld beskæftigelse, der ikke er afhængig af, at en del af befolkningen permanent lukkes ude af fællesskabet.

Serie

Pelles position

Pelle Dragsted er tidligere politisk rådgiver og folketingsmedlem for Enhedslisten og i dag selvstændig skribent og medlem af kommunalbestyrelsen i Frederiksberg Kommune. På denne plads vil Dragsted hver anden uge dele et nyt perspektiv på verden set fra venstre.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Enig i analysen af problemet. Uenig i forslaget om at det offentlige skal opfinde jobs, aå alle til alle tider skal have et arbejde.
Den truende, fremskridende klimakrise kalder ikke på at alle/flere mennesker skal ræse rundt i trafikken og på arbejdsmarkedet i håb om at tjene til endnu flere biler og udenlandsrejser og nye køkkener og med alt det misbrug af menneskelig levetid det forudsætter. Tværtimod skal mennesker holde op med at tænke i forbrug og forbrug og mere forbrug. Vi skal kort sagt skrue ned. Langt ned.

Prøv at tænke i give mennesker muligheden for at bruge deres levetid på noget som DE synes giver mening. Mennesker holder ikke op med at virke fordi de ikke har et lønarbejde. Det er en gammel kapitalistskrøne.
Tænk om igen.
Prøv med nedsat arbejdstid. Prøv med ubetinget borgerløn. Prøv at tillbyde istedet for at stille krav. Prøv at tænke lidt mere mennesker, mere klima og meget mindre system.

Jeanette Dahl, Eva Schwanenflügel, Søren Roepstorff, Tue Romanow, Elisabeth Andersen, Steen K Petersen, Jette Steensen, Torbjørn Methmann, hannah bro, Mogens Holme, Dan Erichsen, Ari Arnold, Mads Kjærgård, Torben Bruhn Andersen, Jørgen Larsen, Katrine Damm, Thomas Tanghus, Erik Winberg, René Arestrup, Hanne Ribens, Bjarne Bisgaard Jensen, gert rasmussen, Hans Ditlev Nissen, Kim Øverup, Arne Albatros Olsen, Anders Reinholdt, Peter Beck-Lauritzen, Carsten Svendsen, Klaus Lundahl Engelholt, Ib Christensen, Bjarne Andersen, Alvin Jensen, Randi Christiansen, Anne Schøtt, jens rasmussen, Poul Anker Sørensen, Herdis Weins, Mikkel Zess, Morten Lind, Finn Lindberg, kjeld jensen, Ebbe Overbye og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar

Kapitalisme er godt - fattigdom er noget lort.

Mads Kjærgård og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Lasse Glavind

Det er tydeligvis ikke meget fælles forståelse i det forståelsespapir.

Gitte Loeyche, Peter Beck-Lauritzen, Alvin Jensen og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar

Hvorfor mon fagbevægelsen accepterer denne form for skruebrækkeri. Deres medarbejdere arbejder ofte sammen med folk, som ikke får løn.

Jeanette Dahl, Eva Schwanenflügel, Søren Roepstorff, Tue Romanow, Elisabeth Andersen, Minna Rasmussen, Steffen Gliese, Jakob Silberbrandt, Liselotte Paulsen, Martin Sørensen, Pia Nielsen, Dan Erichsen, Mads Kjærgård, Torben Bruhn Andersen, Flemming Berger, Thomas Tanghus, Erik Winberg, Ib Christensen, Gitte Loeyche, Dennis Tomsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Poul Erik Riis, Kim Øverup, Herdis Weins, Anders Reinholdt, Peter Beck-Lauritzen, Torben Ethelfeld, Sven Elming, Carsten Svendsen, Søren Andersen, Bjarne Andersen, P.G. Olsen, Alvin Jensen, Flemming Jensen, Kim Houmøller, Randi Christiansen, Anne Schøtt, Ebbe Overbye, Carsten Mortensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Hvorfor kom vi nogensinde væk fra, at arbejde skal betales med løn efter overenskomsten i alle tilfælde?

Jeanette Dahl, Eva Schwanenflügel, Tue Romanow, Elisabeth Andersen, Nille Torsen, Torben Arendal, Jakob Silberbrandt, Martin Sørensen, Pia Nielsen, Marie Jensen, Torben Bruhn Andersen, Flemming Berger, Katrine Damm, Thomas Tanghus, Erik Winberg, Ib Christensen, Jens Kofoed, Gitte Loeyche, Dennis Tomsen, Poul Erik Riis, Hans Ditlev Nissen, Maj-Britt Kent Hansen, Herdis Weins, Anders Reinholdt, Peter Beck-Lauritzen, Carsten Svendsen, Søren Andersen, Bjarne Andersen, P.G. Olsen, Alvin Jensen, Flemming Jensen, Ete Forchhammer , Anne Schøtt, Ebbe Overbye, Mikkel Zess, Carsten Mortensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Godt indlæg Pelle Dragsted.
Alle mennesker burde have ret til at deltage på arbejdsmarkedet og dér yde til den fælles rigdomsskabelse. Et arbejde giver selvværd og identitet. Et arbejde inkluderer og skaber fællesskaber.
Klimakrise, overforbrug og privatbilisme er udviklingstræk, som ikke har noget at gøre med, at alle burde kunne arbejde og bidrage til den fælles rigdomsskabelse.
Vi bør udvikle en konkret model, der bygger på indførelse af en reel jobgaranti til alle, herunder hvordan vi kan få nedsat arbejdstiden og bringe den frem som et politisk krav.
Er der nogle der vil deltage i et sådant arbejde - hvad med dig Pelle ?

Jeanette Dahl, Pia Nielsen, Erik Pedersen, Gitte Loeyche, Poul Erik Riis, Peter Beck-Lauritzen, Carsten Svendsen, Søren Andersen, Alvin Jensen og Pelle Dragsted anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Helt principielt må jeg erklære mig som tilhænger af en afskaffelse af lønarbejdet og ønske det erstattet af nødvendige aktiviteter til forbedring og udvikling af samfundet og fællesskabet.
Vi skal huske, at lønarbejde er fremmedgørende og lægger et egentligt skadeligt lag ovenpå aktiviteter, der bør foregår, fordi de i sig selv er nyttige og formålstjenlige.

Eva Schwanenflügel, Tue Romanow, Elisabeth Andersen, Jette Steensen, Ari Arnold, Erik Winberg, Kim Øverup, Carsten Mortensen, Carsten Svendsen, Lise Lotte Rahbek og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Snart kan kommunerne så afskedige 75% af personalet i hjemmeplejen og erstatte den med personale i 37 ugentlig aktivering inkl. lørdag/søndag. Og det til 39 kr. i timen, uden overenskomst, uden rettigheder.

Det samme skete med rigtig mange pedelmedhjælper stillinger ved landets skoler i sin tid. De blev i stor stil afskediget og erstattet af ledige i aktivering til en omkostning for institutionen på 0,00 kr.. Eller hvornår har du sidst set en kommunal ansat samle affald i din kommune? Før havde alle kommuner personale ansat til den slags opgaver. Også her udføres opgaven nu af ledige i aktivering.

Eva Schwanenflügel, Elisabeth Andersen, Torben Arendal, Bjarne Andersen, Dan Erichsen, Torben Bruhn Andersen, Mads Kjærgård, Erik Karlsen, Steffen Gliese, Dennis Tomsen, Peter Beck-Lauritzen, Arne Albatros Olsen, Herdis Weins og Torben Ethelfeld anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Kommunerne kan jo starte med at sende de 75% afskedigede i hjemmeplejen ud i aktivering hos??? Ja, selvfølgelig, deres hjemmepleje. Ha ha ha

Eva Schwanenflügel, Elisabeth Andersen, Jakob Silberbrandt, Martin Sørensen, Dan Erichsen, Mikkel Zess, Kim Houmøller, Steffen Gliese og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

Parallelsamfund er helt OK(Overenskomst) på arbejdsmarkedet!?!

Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Carsten Munk, Peter Beck-Lauritzen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Poul Erik Riis

Et fremskridt ville være, om folk på integrationsydelse fik lov at spille rollen som ganske almindelige arbejdsløse med en ganske almindelig understøttelse. Arbejdsløsheden og den lave integrationsydelse er begge med til at holde inflationen nede, men inflationen er kun 0,7 pct. (november), så hvis vi vil have en inflation på 2 pct. (det ville også være et fremskridt), er der plads til reformer.

Elisabeth Andersen, Peter Beck-Lauritzen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Ivan Breinholt Leth

En timeløn på 39 kroner i timen er det, som man på nydansk kalder “working poor”. Både i Tyskland og i Danmark og i andre EU-lande er staten meget aktivt involveret i at skabe “working poors”. I Tyskland arbejder ca. 24 procent af arbejdsstyrken i såkaldte mini-jobs til så lave lønninger, at man er nødt til at tildele dem en overførselsindkomst, for at de kan overleve. Det burde stride mod EU-regler om konkurrenceforvridende statslige tilskud til private virksomheder, men det gør det jo nok ikke?
“I EU er den sociale sammenhængskraft alvorligt truet. Snart ti års økonomisk krise har sat dybe aftryk på kontinentet. I Sydeuropa er landene stadig hårdt tynget af meget høj gæld, voldsomme sociale nedskæringer, høj arbejdsløshed og et enormt velstandstab. I alle medlemslandene stiger uligheden og mange steder også utrygheden, Hver tiende arbejdende europæer er i dag “working poor”. (Peter Hummelgaard, Den syge kapitalisme side 103)

Eva Schwanenflügel, Søren Roepstorff, Elisabeth Andersen, Tue Romanow, Bjarne Andersen, Torben Arendal, Martin Sørensen, Erik Pedersen, Flemming Berger, Katrine Damm, Kim Houmøller, Peter Beck-Lauritzen, Steffen Gliese, Lise Lotte Rahbek, Kim Andersen og Poul Erik Riis anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

"Jeg ringer til Trump og fortæller ham om alle disse konkurrence-forvridende tiltag på det danske arbejdsmarked" - så klager han til WTO, ligesom han klagede over Airbus, - og fik medhold!
Hvornår holder alle disse fjollede tiltag op? Alt arbejde skal betales med en løn, der er til at leve af. Selv Henry Ford forstod dette. Se på Tyskland, der snydes og bedrages på det tyske arbejdsmarked, på bekostning af lønmodtagerne/the working poor. En skandale, som de tyske politikere ikke vil gøre noget ved! Skal vi også have det her i DK, kære politikere, med det højt besungne overenskomst-regulerede arbejdsmarked? Skal jeg "sladre" til Trump?

Henrik Madsen

Pelle Dragsted skriver: “Et job er den bedste vej til at blive integreret, få danske kolleger og venner og tillære sig kultur og normer i det nye hjemland“.
Det er jo uanset lønnen! Så hvis man ønsker at flygtninge skal hertil, og hvis man ønsker de bliver integreret, så er det vel en god løsning!? Det er integrationspolitik! Hvorfor partout gøre det til en arbejdskamp? Hvorfor reducere det til at handle om penge?

Mads Kjærgård

Og de har sat fuld beskæftigelse op fra 2% til 5%! Milton old man, let's have a drink!

Carsten Hansen

Det har altid været min holdning at det er godt at få tilknytning til arbejdsmarkedet, for lang de fleste mennesker.

Men vil man kun betale en ugeløn på 1500 kr. så skal vedkommende max. arbejde timer svarende til 1500 divideret med mindstelønnen. altså under 15 timer om ugen.

Alt andet er svineri mod arbejdstageren og et paradis for arbejdsgiveren.

Elisabeth Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Martin Sørensen, Marie Jensen, Herdis Weins, Steffen Gliese og Poul Erik Riis anbefalede denne kommentar
Søren Andersen

Det er jo den gamle opdeling i A- og B-hold på arbejdsmarkedet. Hele samfundsmodellen er skruet sammen i forhold til A-holdet, og derfor skabes der en række særordninger for at holde B-holdet i live. Hvis nu A-holdet og deres samfund satte lønninger, priser og forbrug lidt ned, så blev der måske plads og råd til at integrere både B-holdets hvide og farvede medlemmer. Det kan Danmark ikke gøre alene, men jeg synes, at Dragsteds opfattelse af, at A-holdet er det rigtige, er forkert.

Martin Sørensen, Ari Arnold, Ebbe Overbye, Herdis Weins, Flemming Berger, Steffen Gliese og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Den miljø-og socioøkonomiske omstilling nødvendiggør ikke blot et nyt syn på arbejdsmarkedet men et helt nyt syn på mennesket, ressourcen, værdien.

Den globale miljø-og socioøkonomi er gået agurk. ’Så hva gør vi nu din gamle skurk’?

Identificerer skurken f.eks.? Og selvom skurken prøver at bilde os ind, at det kan man ikke - så tro ham ikke. Det røgslør, som de ansvarlige forsøger at lægge ud for at skjule deres gerninger, skal løftes. Planeten er et potentielt paradis. For alle. Men nogen vil ha det hele og vil bestemme det hele.

Og det får ’nogen’ så lov til, fordi civilsamfundet bliver bedraget og fastholdt i en trædemølle af kampen for det daglige brød.

Del og hersk - sæt folkeslagene op imod hinanden - skab splittelse og forvirring - lav false flag operations, mens butikken plyndres. Alt med formålet at skjule de egentlig ansvarlige.

Men krukken kan gå så længe til vands, at den kommer hankeløs hjem .... og vi skal kende dem på deres handlinger. Og de er grimme. Og hvem har magten og dermed ansvaret?

Må indrømme at ja, det er en luset løn at gå for, men folk der modtager uddannelsesydelse (kontanthjælp for folk under 30 uden videregående uddannelse) går for 42 kr i timen, hvis de arbejder 37 timer. Men der hører man ingen klager. Kan man støtte op om den løn, så må 39 kr jo være lige om hjørnet også. Synes at man skal tage at kigge på befolkningen der melder sig ledig og aktivt søger jobs først, de burde få en højere timeløn. Hvis man kommer til landet burde man kunne vælge om man vil arbejde eller ej, og vil man ikke arbejde, så kan man ikke få noget som helst, men hvis man derimod vil arbejde, så burde man få løn på lige vilkår med alle andre der modtage ydelser.

Lise Lotte Rahbek

Marcus Meyer
Der er ikke nogen - bortset fra borgerlige politikere og deres vælgere - som støtter op om løndumpning punktum. At begynde at sammenligne hvem der er udsat for den værste løndumpning og få dem til at strides indbyrdes om hvem der har det værst, skal man passe på med. Den taktik hedder 'del og hersk', og den virker desværre stadigvæk.

Eva Schwanenflügel, Elisabeth Andersen, Tue Romanow, Bjarne Andersen, Mikkel Zess, Mogens Holme, Peter Beck-Lauritzen, Steffen Gliese og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

"Det er integrationspolitik! Hvorfor partout gøre det til en arbejdskamp? Hvorfor reducere det til at handle om penge?"

Fordi mennesker på sådanne ydelser lever i fattigdom. Det er virkelig konkurrence med statstilskud. For at komme ud af fattigdommen bliver de sat til at konkurrere om jobs der nærmest ikke eksisterer. Er de heldige kan de skubbe en anden ud i fattigdom. Lykkes det ikke er det deres egen skyld - ikke sandt. Systemisk ondskab rettet mod de aller dårligst stillede.

Men jeg er ikke overrasket. Det er socialdemokratisk politik som vi kender den. Da de kom til magten vidste jeg at der ville blive mere overvågning - og jeg vidste at der ville blive udpeget nye segmenter i bunden at gå efter. De syge var ligesom fredet denne gang. Bliver der i øvrigt skabt bedre forhold her? Næppe - der bliver ikke tilbagerullet noget som helst. Det mest usmagelige er at alt som sædvanlig pakkes ind i en retorik om at det er for at hjælpe disse stakkels mennesker. 37 timer - 39kr i timen. Og så skal du smile og sige tak når mikrofonholderne kommer forbi.

Det er forskelsbehandling og jeg vil ikke smide racismekortet men det er tæt på. Snarere vil jeg sige det er et angreb på fattige mennesker med anden etnisk baggrund.

Eva Schwanenflügel, Elisabeth Andersen, Tue Romanow, Knud Chr. Pedersen, Randi Christiansen, Erik Winberg, Minna Rasmussen, Lise Lotte Rahbek, Jakob Silberbrandt, Peter Beck-Lauritzen, Steffen Gliese og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

Enhedslisten går ind for en jobgarantiordning?
Der er en diskussion om hvorvidt det er at foretrække frem for UBI.
I så fald hører vi gerne fra fagforeningerne for det er dem der skal sikre en ordentlig løn - en løn så alle kan have tag over hovedet - helst uden alle mulige støtteordninger for overhovedet at betale huslejen - og de basale behov dækket. Betalt ferie og pension.

Eva Schwanenflügel, Herdis Weins, Randi Christiansen, Peter Beck-Lauritzen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Claus E. Petersen

Tvangsaktiveringen, som i øvrigt blev indført under Poul Nyrup Rasmussen sammen med privatiseringer og New Public Management, lugter langt væk af skjult erhvervsstøtte og hvis man er lidt konspiratorisk, kunne det ligne en del af en langsigtet strategi der har som mål at undergrave fagforeningerne.
Tvangsaktiveringen, lave kontanthjælpssatser sammen med de-reguleringen af fargoreningerne og den kontinuerlige forringelse af dagpengesystemet virker under alle omstændigheder som gift for den danske arbejdsmarkeds model.

Eva Schwanenflügel, Ivan Breinholt Leth, Elisabeth Andersen, Tue Romanow, Steffen Gliese, Mikkel Zess, Ebbe Overbye, Herdis Weins, Randi Christiansen, Lise Lotte Rahbek, Susan Hansen og Erik Winberg anbefalede denne kommentar

Slavearbejde har altid undergravet både almindelige arbejdere såvel som konkurrerende virksomheder. Det resulterede engang i den amerikanske borgerkrig.

Men det foregår fordi fagbevægelsens ledere har holdt kæmpeudsalg af arbejdersolidaritet og rettigheder. Men de er jo også synonyme med socialdemokratiet.

Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Claus E. Petersen

@Mikkel Zess

uden i øvrigt at være ekspert i USA's historie, så er der mere i den amerikanske borgerkrig end slaveriet.
Nord staterne var stærke i industri og teknologi, hvor syd staterne nærmest lænede sig tilbage i hængekøjen og ignorerede at de var håbløst agterudsejlede rent teknologisk.
Sydens økonomi afhang af manuel arbejdskraft og slaverne, samt fattige hvide familier, gjorde det muligt at opretholde status quo.
Hvis eliten i syd staaterne havde været hurtigere på aftrækkeren (mindre selvfede og selvtilstrækkelige) havde slaveriet i sydstaterne ikke været et "issue", men noget som blot skulle afvikles i god ro og orden.