Læserbrev

Man bliver ikke bedre til spansk af en billig studietur til Prag

Det kommer til at gå hårdt ud over de pressede sprogfag på gymnasierne, hvis regeringens foreslåede prisloft på 3000 kr. for studieture indføres. Det hænger ikke sammen med alle bestræbelserne på at øge elevernes globale udsyn, skriver lektor og international koordinator på Learnmark Gymnasium HHX og HTX, Kasper Mulbjerg Pedersen i dette debatindlæg
27. januar 2020

Regeringens forslag om et loft over prisen på studieture vil gøre det nødvendigt for min skole at nedlægge stort set hele vores studierejseprogram og opsige samarbejdet med vores internationale partnere, som vi har opbygget over de seneste ti år, og som vores elever har stort udbytte af.

Selvfølgelig skal der være gode tilbud til alle uanset økonomisk formåen. På min skole har vi i 1.g en tur til København, som både er en faglig og social tur – og holder sig inden for prisloftet.

Men med et loft på 3.000 kr. må vi desværre opgive en masse tilbud. I 2.g tilbydes en studietur til London/Dublin for ca. 4.000 kr., og elever med tysk, fransk eller spansk på A-niveau kan komme på sprogskole, for eksempel kan spanskeleverne komme til Malaga i 3.g. De ture har bidraget til, at vi modsat mange andre skoler opretholder en sproglig linje.

Vi må også opgive vores rejser til Kina for elever med kinesisk og vores collegeophold i USA, som tilbydes på tværs af klasserne i 2.g som alternativ til London/Dublin.

De, der melder fra studieturene, gør det typisk på grund af personlige forhold og ikke økonomi. Og de få elever, det gælder, får tilbudt lødige alternativer.

Jeg har derfor tre konkrete spørgsmål, som jeg håber vil indgå i overvejelserne, inden forslaget omsættes til virkelighed.

Hvordan påvirker forslaget de trængte sprogfag i en tid, hvor virksomhederne skriger på fremmedsproglige kompetencer? Vi har elever, som er blevet markant bedre til sprog efter at have været på sprogskole i udlandet, men de bliver ikke bedre til spansk af fem dage på overrendte destinationer som Prag til maks 3000 kr.

Hvordan påvirker forslaget bestræbelsen på at øge elevernes globale udsyn, som regeringen angiveligt støtter? Vi har elever, som efter gymnasiet har valgt at læse sprog på universitetet eller studere økonomi i udlandet – stærkt inspireret af vores rejseprogram.

Bør politikerne på Christiansborg overhovedet blande sig i prisen på studieture? Frem for ensidigt at fokusere på prisen og diktere et loft burde man som undervisningsminister og politiker i højere grad interessere sig for studieturenes formål, indhold og samspil med den øvrige undervisning.

Kasper Mulbjerg Pedersen er lektor og international koordinator på Learnmark Gymnasium HHX og HTX

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ete Forchhammer

Det er vel tvivl om studietures reelle indhold, der har fremkaldt det økonomiske forslag? Fordi politikere kun har, eller kun forestiller sig økonomiske knapper at trykke på? Dvs. problemet ligger et andet sted?