Klumme

Jeg bestilte et personligt horoskop på nettet, og 80 procent ramte uhyggeligt præcist

Som stenbuk – stjernetegnenes absolutte taberkategori – har jeg i mange år haft mistillid til det kosmologiske regnskab. Men så drak jeg en fornuftig portion biodynamisk vin og bestilte et personligt horoskop, skriver teater- og litteraturanmelder Nanna Goul i dette debatindlæg
Der findes 12 stjernetegn, men ikke alle tegn er beskrevet lige flaterende. Stenbukken er for eksempel ikke udstyret med nogen stor social eller humoristisk sans – og helt ude af stand til at nyde livet, skriver kulturanmelder Nanna Goul.

Der findes 12 stjernetegn, men ikke alle tegn er beskrevet lige flaterende. Stenbukken er for eksempel ikke udstyret med nogen stor social eller humoristisk sans – og helt ude af stand til at nyde livet, skriver kulturanmelder Nanna Goul.

Fanatic Studio/Science Photo Library/Ritzau Scanpix

Debat
22. januar 2020

I mange år følte jeg mig misforstået af stjernerne.

Ikke af stjernerne selv som sådan, men af stjernernes menneskelige fortolkere, astrologerne, der har placeret mig i stjernetegnet stenbukken. Andre, der befinder sig i samme stjernetegn, kender nok frustrationen – i hvert fald kender jeg mange astrologisk set dybt utilfredsstillede stenbukke. Stenbukken er, hvilket du vil vide, hvis du er én, det absolut mindst attråværdige stjernetegn.

Når stenbukke beskrives i mere elle mindre seriøse medier, går de for at være fornuftige, kontrollerede, ambitiøse og kølige arbejdsmennesker, der planlægger alt. De er ikke udstyret med nogen stor social eller humoristisk sans – og helt ude af stand til at nyde livet.

Jeg har diskuteret det med flere stenbukke – hvordan stjernetegnet giver følelsen af at have tabt i et kosmologisk lotteri, eller værre, af at vinde den skuresvamp i spejdernes tombola, jeg ulykkeligvis modtog som barn.

For når man vender sig mod stjernerne, er det vel for at få en slags bekræftelse af sin særlige, dybsindige identitet. Men som stenbuk er det eneste, man får, altså en spand koldt vand i hovedet.

Sådan har jeg tænkt størstedelen af mit liv, og den indstilling til det astrologiske felt har sådan set matchet samfundets generelle angst for alternative praksisser og new age i det hele taget. Men inden for de seneste år har stjernerne, planeterne og månen kæmpet sig tilbage i arenaen, ja, man fristes til at sige helt ned på jorden, hvor de har tvunget mig til at konfrontere mine indre stjernebilleder.

Biodynamisk vin

Inden for vin-, fødevare- og restaurationsbranchen er biodynamikken blevet et uomgængeligt vilkår, som ingen studser nærmere over. Biodynamikken opererer på mange planer, men er især kendt for at være økologiens spirituelle storebror, der blandt andet høster og sår ud fra stjernernes, planeternes og månens placering på himlen.

I en årrække har man svoret til biodynamik både på Geranium og Noma, to af Danmarks mest hypede Michelinrestauranter, og hvis man spørger en sommelier på restauranterne, hvordan de forholder sig til alt det med stjernerne og månen, så ser de mest af alt lidt forvirrede ud. Det er ikke noget, de nødvendigvis går så meget op går i – de konstaterer bare, at det virker.

Det konstaterer en række vinhandlere og supermarkeder også, når de arrangerer vinsmagninger efter den biodynamiske vinkalender. Hvis man installerer appen When Wine Tastes Best, får man nemlig en kalender for, hvornår man – i samråd med stjernerne, planeterne og månen – får mest ud af at åbne sine højest skattede vine.

Vinene når simpelthen deres højeste potentiale, når man drikker dem på de astrologisk set mest stimulerende dage.  

Det kan man selvfølgelig forholde sig skeptisk til, og det har jeg også forsøgt. Det har bare ikke rigtig virket. Hvis man i forvejen er disponeret for at finde religiøse eller spirituelle potentialer i vine, ja, så bliver de potentialer faktisk ikke mindre, hvis man begynder at drikke biodynamiske vine i samklang med kosmologien. Det lyder muligvis tosset, men måske skal man bare lade være med at tænke så meget over det. Hvis det virker, så virker det?!

42 siders horoskop

Efter at have drukket rigeligt biodynamisk vin bestilte jeg for et års tid siden mit personlige horoskop, baseret på mine eksakte fødselsoplysninger, fra den astrologiske hjemmeside, jeg vurderede, så mest utroværdig ud. Bare for at udfordre stjernerne mest muligt. Tre dage senere modtog jeg et dybt seriøst 42 siders manuskript om min personlighed, fortid, fremtid og mit arbejdsliv.

80 procent af det, der stod – især om min personlighed – var så præcist, at det var uhyggeligt. Det var ikke kun positivt: »Du er temmelig nonchalant over for andre menneskers følsomhed. En smule taktfuldhed ville gøre underværker.«

Og de sidste 20 procent? Ja, de var så ret afsporede.

Det hele var enormt udførligt og kompliceret. Der var altid flere planeter eller stjerner på spil, hvis energi udfordrede hinanden, intet var givet på forhånd. Men det øgede også min tillid til universet og stjernerne. At tingene – selv set deroppefra – var så komplicerede og utydelige.

Siden er jeg faldet til ro i mit stjernetegn, ikke mindst efter jeg har opdaget, at Ghita Nørby er stenbuk. Det giver ligesom stjernetegnet endnu en dimension.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Det er godt at du har fundet dig tilrette med at være stenbuk, Nanna Goul :-)
Måske er det er af de mest misforståede stjernetegn i zodiaken..?

PS. Ekstra underligt bliver det så, når man kigger på de afbillede tolv tegn øverst i artiklen; for her er der byttet rundt på netop stenbukken og tyren.
Mystisk.

Karsten Lundsby, Lillian Larsen, David og Pernille Ploug, Steffen Gliese og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Selv stjernerne kan man ikke stole på, Eva.

Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Claus Bødtcher-Hansen

21/jan/2020

Mmm ...

Som jeg ser det (og forstår det),
bestemmer et horoskop ingenting :-) ...

Et horoskop indikerer, hvad mand
(m/k) har med sig af talenter (red-
skaber) og udfordringer (opgaver) :-) ...

Venlig hilsen
Claus

Eva Schwanenflügel

Nej, det er ligegodt strengt, Mai-Britt ;-)

Steffen Gliese

Nej, det mest misforståede stjernetegn er skorpionen, men det har vi det helt fint med. ;-)

Lene Timmermann, Ole Frank, Eva Schwanenflügel og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Umådelig morsomt skrevet, Nanna. Var det et par procent af de 20, som astrologerne ikke fangede?

Henning Kjær

" det vel for at få en slags bekræftelse af sin særlige, dybsindige identitet. Men som stenbuk er det eneste, man får, altså en spand koldt vand i hovedet."

Ja man kan spørge indtil ma får de svar man ønsker. Men lad nu være med at tage horoskoper alvorligt, selvom du har fået 40 sider der passer dig godt. Inklusiv 20% afsporet.

Bjørn Pedersen

Racisme er mere troværdigt end astrologi:

https://www.youtube.com/watch?v=hhCWw0E_mVY

Og af alle himmellegemer, er jeg i øvrigt sikker på at det er kommunikationssatelliterne der har mest indvirkning på menneskers liv. Kan man få en artikel om hvor GPS IIR 11 skal stå på himlen for at Nutella smager bedst på en varm krydderbolle, og om man skal vælge Tuborg, Calsberg eller gå efter mikrobryggeriøl når Hubble-teleskopet står i zenith og den Internationale Rumstation er i ascendanten?

Palle Jensen, John Larsen, Erik Karlsen og Per Engberg anbefalede denne kommentar

Bjørn,
det var debatindlægget over alle debatindlæg! :-D :-D

Prøv at bestille et horoskop for et stjernetegn, som du ikke er.
Mon ikke du alligevel kan genkende dig selv ca 60-80 %.
Det er en skam at læsning af "Idealister" af Hans Scherfig ikke indgår i journalist uddannelsen :-)

Kristian Jensen

Tag en personlighedstest og læs om dig selv udfra de 5 store dimensioner / temperamenter af mennesket psyke. Den rammer 90-95%. Og er gratis. Og beset på videnskab.

Fx 16 personalites, den kommer også på dansk. Bare google

Lene Timmermann

Ugebladshoroskoper og stjerner er pjat og underholdning, og kun baseret på de tolv soltegn. Men astrologi er også et emne behandlet af forskere, men så skal der læses bøger. Dengang jeg interesserede mig for emnet, købte jeg bøger hjem især fra Tyskland af f.eks. Th. Ring og Klöckler. En ven spurgte mig vantro: TROR du på det? - Tror og tror .. næh, men der er en vis logik og sammenhæng i det, når man ser på et horoskopet, beregnet ud fra personens fødselstidspunkt, med dets unikke kombination af planeternes placeringer i tegn, felter og med indbyrdes aspekter.

Randi Christiansen, Eva Schwanenflügel og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

En skeptisk ven og jeg tastede data ind for en tredje nær bekendt. Den astrologiske tolkning var rystende præcis.

Rystende, fordi den eneste forklaring, der giver mening, er ja ... mystisk. Selv om permakulturen har lært os, at alt interagerer med alt, er det alligevel mærkeligt, at astrologi kan sige så meget om et menneske.

Jeg har dertil erkendt, at astrologien kan fortæller noget om hvilken ’hånd’, man er tildelt, hvilke udviklingsmuligheder man har. Så er det om at spille sin hånd så godt som muligt. Under alle omstændigheder en spændende omgang at være i live.