Klumme

Børn på vilkår

Når uklare mål helliger tvivlsomme midler
»Socialdemokratiets nye fremmedordfører vedkender sig få forbehold over for den hårde linje. Kun tåber kan ikke se ligheden mellem ordføreren og Inger Støjberg samt populisterne i DF.« skriver Georg Metz i denne klumme.

»Socialdemokratiets nye fremmedordfører vedkender sig få forbehold over for den hårde linje. Kun tåber kan ikke se ligheden mellem ordføreren og Inger Støjberg samt populisterne i DF.« skriver Georg Metz i denne klumme.

Sille Veilmark

31. januar 2020

Statsministeren er gået i en selvskabt fælde, som hun og regeringen kan få svært ved at klare sig ud af. I sympatisk iver efter at gøre noget for børnene, vel også en strategisk satsning, synes midlerne ikke at vække samme bekymring som målet.

Om det er børnene og rets- og udlændingepolitikken, må retssikkerheden klare sig for lud og koldt vand. Tankegangen ligner de borgerliges, hvor omhu for den nationale tryghed også trumfer indvendingerne mod retskrænkelser.

I erkendelse af tingenes tilstand, der tilsiger, at myndighedsapparatet altid vil være uendeligt meget stærkere end lov- og normbryderne, bør retssikkerhedshensyn imidlertid veje særligt tungt. Selvfølgelig.

Socialdemokratiets nye fremmedordfører vedkender sig få forbehold over for den hårde linje. Kun tåber kan ikke se ligheden mellem ordføreren og Inger Støjberg samt populisterne i DF.

Fornemmelsen for vulgære forenklinger af komplekse problemer har bemægtiget sig det førhen halvt pragmatiske, halvt humanistiske gamle arbejderparti.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • jørgen djørup
 • Per Klüver
 • Eva Kjeldsen
 • Susan Hansen
 • Dorte Sørensen
 • Hans Larsen
 • Marianne Borgvardt
 • Torben K L Jensen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Tommy Clausen
 • Kurt Nielsen
 • Poul Anker Sørensen
 • Eva Schwanenflügel
 • Thomas Tanghus
 • Lillian Larsen
jørgen djørup, Per Klüver, Eva Kjeldsen, Susan Hansen, Dorte Sørensen, Hans Larsen, Marianne Borgvardt, Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Tommy Clausen, Kurt Nielsen, Poul Anker Sørensen, Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus og Lillian Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

"Problemerne opstår, når ukvalificerede sagsbehandlere bider sig fast i slet iagttagede forhold, der eskaleres til sager med tvangsfjernelse for øje."
(Georg Metz)

Det gælder især for børn med autisme, som på et ofte fejlagtigt grundlag risikerer tvangsfjernelse tre gange så ofte som andre børn, fordi sagsbehandlere og kommuner ikke besidder den faglige indsigt, og fx i tilfælde af skolevægring lægger skylden på forældrene.

"Psykologer i opråb til kommuner: I er ikke rustet godt nok til at tvangsfjerne børn"
https://www.dr.dk/nyheder/indland/psykologer-i-opraab-til-kommuner-i-er-...

Hallberg Borg, Lillian Larsen, Maia Aarskov, Per Klüver, Eva Kjeldsen, Dorte Sørensen, Ete Forchhammer og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

"Ofte har medarbejdere en kort mangelfuld uddannelse og fægter sig frem på mavefornemmelser og spinkle iagttagelser." - og hvor afklaret mon forholdet er til egen baggrund og "bagage" som korrektiv?

Lillian Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel og Marianne Borgvardt anbefalede denne kommentar
Per Kirk Jørgensen

Den ellers veloplyste Georg Metz synes ikke, som en hel del andre, at være helt hjemme i tvangsanbringelsernes kompleksitet, når han bl.a. kan skrive følgende:

“Det er tankevækkende, at statsministeren ikke ser og/eller formulerer risikoen forbundet med de pågældende myndigheder, der ikke pr. tradition har uddannelse og erfaring eller er særligt kvalificerede til disse voldsomme indgreb.”

Tvangsanbringelser sker ved at et børn- og ungeudvalg, som består at 2 børnesagkyndige psykologer og en dommer (alle med langvarige uddannelser) og 2 kommunalbestyrelsesmedlemmer (som kan have langvarig uddannelse og -erfaring i børneområdet), vurderer at betingelserne for tvangsanbringelse er opfyldt. Dette af kommunen uafhængige udvalg sikrer, at disse indgreb er kvalificerede, og det er især en sikring af borgernes retssikkerhed.

Dorte Sørensen

Hvis det virkeligt er så "drift sikkert" i de forskellige Børn-og ungeudvalg , hvorfor får så så mange klager ret.

Der mangler nok folk der har erfaringer med anbringelser på egen krop og folk med et mere pædagogisk syn. Hvad forstand på forældreegnethed osv..... har fx. en dommer . ?

@ Metz:

"En socialdemokratisk god regering med mere sul på nerverne kan hænde havde lanceret en anden politik, der ville gøre alt for udsatte borgere, for at tvangsfjernelser blev den yderste undtagelse. Med andre ord eliminere de sociale og andre årsager til mistrivsel og vanrøgt frem for at bekræfte elendighederne som et mål."

Ak ja, det kære hedengangne Socialdemokratiet.

Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen og Per Klüver anbefalede denne kommentar