Læserbrev

Demokratiet er i krise, fordi kapitalinteresser har stadig mere magt

Silas Harrebye og Alternativets mulige løsninger på krisen i vores demokrati glemmer helt at interessere sig for de dybere årsager til problemerne. Det handler om, at det er nogle få, der bestemmer mere og mere, fordi de ejer mere og mere, skriver medlem af Enhedslistens Hovedbestyrelse Mikael Hertoft i dette debatindlæg
Silas Harrebye er lektor og studieleder på Roskilde Universitet. Han forsker i demokrati og sociale bevægelser og er tidligere medlem af Alternativets hovedbestyrelse.

Silas Harrebye er lektor og studieleder på Roskilde Universitet. Han forsker i demokrati og sociale bevægelser og er tidligere medlem af Alternativets hovedbestyrelse.

Sigrid Nygaard

31. januar 2020

Silas Harrebye fra Alternativet tager i sit indlæg den 21. januar »demokratiets krise« op. Det er godt, for demokratiet har store problemer i Danmark og globalt. Men han når ikke rigtig ind til, hvad der er årsagen til problemerne. Han glemmer problemet med ejendommen: Det er nogle få, der ejer det meste og dermed har retten til at bestemme over fabrikker, boliger, landbrug og aviser.

På private arbejdspladser bestemmer ejerne, hvad der skal produceres, og om fabrikken skal fortsætte eller lukke. Gennem fagforeninger kan arbejderne forhandle løn og arbejdstid. Men vores arbejdspladser er ikke demokratiske.

Penge kan købe aviser, tv-udsendelser, tænketanke og lignende. Google og Facebook har en enorm magt over den offentlige debat. Og også i Danmark er de største medier kontrolleret af store kapitalinteresser.

I den offentlige sektor er det i princippet de politisk valgte i kommuner, regioner og Folketinget, der bestemmer. Men den offentlige sektor er blevet udhulet systematisk i mange år gennem privatiseringer. Når offentlige opgaver bliver udbudt privat, er der meget lidt kontrol med, hvad der foregår – måske ud over nogle få paragraffer i en kontrakt.

Et særligt udemokratisk fif er at udskille statens aktivitet i selvstændige selskaber som det statslige selskab Energinet. Det har blandt andet besluttet at bygge Baltic Pipe – en gasledning, som vil koste mange milliarder, og som vil binde Danmark til brug af fossile brændstoffer mange årtier frem.

Beslutningen er taget af en bestyrelse, indsat af den forrige regering og godkendt af to energiministre, senest af Dan Jørgensen (S). Men den har aldrig været til afstemning i Folketinget – og den er stik imod ideen om netop at udfase brugen af fossilt brændsel, som ellers er vedtaget i klimaloven af Folketingets brede flertal.

EU stiller særlige krav om, at statslige og kommunale virksomheder skal fungere som private på markedets vilkår. En stor del af demokratiets krise er EU’s mangel på demokrati. Men det har vi ikke hørt meget om fra Alternativet, som stadig har en naiv drøm om EU.

Borgerforslag og borgerforsamlinger er gode ideer, men slet ikke nok. For at løse demokratiets krise må vi først forstå årsagerne.

Men tak for at rejse diskussionen.

Mikael Hertoft, medlem af Enhedslistens Hovedbestyrelse

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Morten Hjerl-Hansen
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Mikkel Zess
  • Hanne Utoft
  • Peter Knap
  • Lise Lotte Rahbek
  • Hans Ditlev Nissen
  • Carsten Svendsen
  • Eva Schwanenflügel
  • Randi Christiansen
Morten Hjerl-Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Mikkel Zess, Hanne Utoft, Peter Knap, Lise Lotte Rahbek, Hans Ditlev Nissen, Carsten Svendsen, Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Randi Christiansen

Privatkapitalisering på fællesejet er vejen til asociale samfund. Når talen falder på fællesejet, bliver alle meget fraværende i blikket .... farvel og sov godt. Hvis du kan, snart stjæler privatfitterne din hovedpude. De ejer landbruget - banker har IKKE forstand på at drive landbrug. De køber den infrastruktur, de kan komme i nærheden af. Private kontrollerer medie-og finansverdenen, opkøb af fast ejendom er det nye sort. Det er helt sort - som i historien om kong midas.

Morten Hjerl-Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Mikkel Zess, Egon Stich, Hanne Utoft, Peter Knap, Tommy Clausen, jon jacobsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Helt rigtigt set.

Mange er i den vildfarelse, at Staten og kommunerne selv bestemmer det hele.
Men sådan er det ikke længere efter årelange, borgerlige privatiseringer.
Desuden er hele Danmarks økonomi i spændetrøje pga EU's Finanspagt med tilhørende Budgetlov, og de deraf følgende sparekrav i det offentlige.

Man kunne ønske sig et snarligt opgør mod dette regime.

Morten Hjerl-Hansen, Randi Christiansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Mikkel Zess, Peter Knap, Lise Lotte Rahbek og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Et lille barn kan sagtens forstå, at når der ikke er tilstrækkeligt bæredygtig energi til produktionen af alle vores vare og tjensteydelser og ingen udsigt til at der i nogen meningsfuld fremtid for vores samfund, kommer bæredygtig energi i en målestok, der kan opretholde det nuværende forbrug, så må der ændres på hele systemet.

Det er som at gå fra mælk fra brystet for et barn eller stoppe med, at bruge sut.

Hvorfor stopper, vores folkevalgte politikere, ikke med at bruge sut?

Philip B. Johnsen

Planlagt forældelse er et princip inden for industrielt design, hvor et givet produkt bevidst designes til at holde i en begrænset levetid, selvom det potentielt kunne holde længere.

Men hvorfor forsvare statsministeren med misvisende tal i ‘klimaloven’ denne fortsatte ekstravagante CO2 udlednings galskab?

Børnene betaler for statsministerens personlige forbrug og de andre riges fest.

Her er en liste over det overforbrug politikerne må adressere, foruden kvalitet og lovgivning der sikre garanti for kvalitet, hvis der skal opnås målbar CO2 reduktion i Danmark, der kan sikre vores børns overlevelse og politikere kan passende starte med deres ‘eget’ personlige forbrug.

Slut med de største huse.
Slut med sommerhuse.
Slut med hjem nummer to.
Slut med prestige biler.
Slut med SUV biler.
Slut med to biler.
Slut med et liv konstant på farten.
Slut med et hyppigt flyver liv.
Slut med et business/first class flyver liv.
Slut med et eksorbitant overforbruger liv.

Randi Christiansen

Det er da glædeligt, at information omsider sætter denne formulering på dagsordenen. Det har overtegnede i al ubeskedenhed forsøgt i disse kommentarspor siden 2008. Min gud, ting tager tid. Og lad mig til phillips liste føje, at skal enighed om en sådan kontrolleret omstilling kunne lade sig gøre, må nogle parametre på plads : hvad er overlevelsesniveauet for føde, klæder, bolig i den givne habitat?

Så drastisk må vi gå til værks, hvis vi skal lykkes med en retfærdig og funktionel miljø-og socioøkonomisk omstilling. Og det skal vi jo. Så dem, der siger nej til at deltage på den beskrevne måde, er selviske, selvoptagede, dumme og/eller korrupte sabotører af omstillingen.

Bare min mening, nogen andre bud, der ikke er for langhårede? Enkelhed gør alting nemmere og mere gennemskueligt. Særinteresser skal ikke længere kunne skjule sig bag kompliceret lovgivning smækfyldt med kattelemme for de få.