Kommentar

Derfor bliver Bernie Sanders USA’s næste præsident

Bernie Sanders er den demokratiske kandidat, der har indsamlet flest penge og har flest donationer, flest donorer og flest frivillige. Mange medier ignorerer imidlertid hans stærke position, men bliv ikke overrasket, hvis han først vinder Iowa og siden det hele, skriver Ulv Ankerstjerne, der var frivillig for Bernie Sanders i 2016, i dette debatindlæg
»Bliv ikke overrasket, kære læser, når Bernie Sanders vælges som demokraternes kandidat til præsidentvalget i november og siden indtager Det Hvide Hus i spidsen for en folkebevægelse, hvis lige USA ikke har set siden 1960’ernes borgerrettighedsbevægelse«

»Bliv ikke overrasket, kære læser, når Bernie Sanders vælges som demokraternes kandidat til præsidentvalget i november og siden indtager Det Hvide Hus i spidsen for en folkebevægelse, hvis lige USA ikke har set siden 1960’ernes borgerrettighedsbevægelse«

Sean Rayford

Debat
25. januar 2020

At demokraternes kandidat til præsidentvalget i november meget vel kan vise sig at blive den selvbestaltede socialdemokrat Bernie Sanders, vil utvivlsomt overraske en del af Informations læsere.

At det forholder sig sådan, skyldes store dele af den danske presses dækning af amerikansk politik og amerikanske forhold. Den baserer sig tilsyneladende næsten udelukkende på de store amerikanske mainstreammedier: CNN, MSNBC, The New York Times og The Washington Post. Disse medier synes at have gjort en dyd ud af at ignorere Bernies kandidatur, popularitet og position i meningsmålingerne.

Men på trods af den manglende medieomtale har opbakningen til Bernie Sanders været støt stigende i meningsmålingerne, siden han pådrog sig et mindre hjerteslag i begyndelsen af oktober 2019 og kort tid efter vandt primærvalgets mest eftertragtede endorsement fra det demokratiske stjerneskud og Instagramfænomen kongresmedlem Alexandria Ocasio-Cortez.

Bernie Sanders ligger solidt placeret som nummer to i Realclearpolitics.com’s gennemsnit af de nationale målinger, cirka syv procent efter Joe Biden, mens han fører i New Hampshire, hvor primærvalget finder sted den 11. februar. Han ligger og svinger mellem nummer et og to i Iowa, der er den første stat, hvor de går til valg – den 3. februar.

Bernie Sanders har kontinuerligt været USA’s mest populære politiker målt på de såkaldte favorability ratings, siden han indtog den nationale scene i forbindelse med primærvalget i 2016 – en popularitet, der også udtrykkes i de enorme skarer, der møder op til hans politiske rallies på tværs af hele landet.

Hans kampagne har formået at indsamle langt flere penge end hans demokratiske modstandere – næsten 100 millioner dollar alene i 2019 – på trods af at den gennemsnitlige donation til hans kampagne er på bare 18,53 dollar, eller hvad der svarer til 125 danske kroner – hvilket er mindre end halvt så meget som Bidens gennemsnitlige donation på 41 dollar.

Det betyder, at Bernie Sanders ikke alene har indsamlet flest penge, han har også fået flere individuelle donationer – næsten fem millioner – og fra flere individuelle donorer – over 1,8 millioner mennesker.

Smittende entusiasme

Disse tal er en effekt af den imponerende entusiasme, som Bernies personlighed, politik og standhaftighed indgyder i hans vælgere. Af samme grund har hans kampagne langt flere frivillige end hans modstanderes – en ressource som kampagnen selvfølgelig forsøger at bruge bedst muligt, og derfor har kampagnen også den største stab af kampagnemedarbejdere placeret on the ground i de forskellige stater.

Disse ansatte kampagnemedarbejdere organiserer lokale frivillige og anvender disses og deres egen arbejdskraft og entusiasme bedst muligt til at sikre, at så mange potentielle vælgere som muligt bliver præsenteret for Bernie Sanders og hans politiske budskab – og at deres stemme går til ham.

Bernie Sanders’ kampagne satser altså på en simpel, men banebrydende valgstrategi, der søger at ændre den måde, hvorpå Det Demokratiske Parti har forsøgt at vinde præsidentvalgene siden 1970’erne. Bernie Sanders går nemlig efter at henvende sig til den store andel af de amerikanske vælgere, der føler sig fremmedgjorte over for den politiske proces og derfor ikke stemmer til hverken primær-, midtvejs- eller præsidentvalg.

Hvor valgdeltagelsen til et folketingsvalg her i Danmark ligger på omkring 85-90 procent, er den ved amerikanske præsidentvalg kun omkring 55-60 procent og under 30 procent til de forudgående primærvalg.

Blandt disse sofavælgere er afroamerikanere, latinamerikanere, unge og arbejderklasseborgere overrepræsenteret, og det er netop blandt disse vælgergrupper, at Bernie Sanders står stærkest. Lykkes det hans kampagne at engagere disse vælgere, kan det få afgørende betydning for det endelige valgresultat – en betydning, som det til gengæld er særdeles vanskeligt at indfange i meningsmålingerne, som vægter mere pålidelige vælgergrupper.

Som den kandidat med flest penge, flest donationer, flest donorer og flest frivillige samt en gunstig position i meningsmålingerne står Bernie Sanders stærkt, inden de første stemmer afgives i Iowa.

Vinder han Iowa og New Hampshire ugen efter, vil hans politiske momentum være så stærkt, at det er svært at se, hvordan hans eneste reelle modstander Joe Biden skal kunne vende udviklingen i sin favør.

Bliv således ikke overrasket, kære læser, når Bernie Sanders vælges som demokraternes kandidat til præsidentvalget i november og siden indtager Det Hvide Hus i spidsen for en folkebevægelse, hvis lige USA ikke har set siden 1960’ernes borgerrettighedsbevægelse.

Ulv Ankerstjerne er antropolog og var frivillig for Bernie Sanders ved primærvalget i 2016

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tommy Clausen

Ved gud bare det var sandt!

Ole Frank, Erik Kall, Jan Fritsbøger, Anders Graae, Bjarne Bisgaard Jensen, Alvin Jensen, Jeppe Lindholm, Steen K Petersen, Johanna Haas, Søs Jensen, Birte Pedersen, Kristian Jensen, Sus johnsen, Gert Romme, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Kim Øverup og Niels Makholm anbefalede denne kommentar
Astrid Goplen

“At det forholder sig sådan, skyldes store dele af den danske presses dækning af amerikansk politik og amerikanske forhold. Den baserer sig tilsyneladende næsten udelukkende på de store amerikanske mainstreammedier: CNN, MSNBC, The New York Times og The Washington Post. Disse medier synes at have gjort en dyd ud af at ignorere Bernies kandidatur, popularitet og position i meningsmålingerne.” Så rigtigt! Har længe undret mig over den danske presses ofte mangelfulde (ja dovne) dækning af amerikansk politik og amerikanske forhold. Det virker tit som om, at de danske journalister, der skal dække USA, ikke bevæger sig ret meget ud over DCs, NYs o.s.v echo-chambers. Og det er trist.

Ole Frank, Anders Graae, Allan S. K. Frederiksen, Bjarne Bisgaard Jensen, jørgen djørup, Jakob Silberbrandt, Alvin Jensen, Hanne Utoft, Torben Arendal, Michael Waterstradt, Steen K Petersen, Johanna Haas, Birte Pedersen, Brian Nocis Jensen, Emil Davidsen, Kristian Jensen, Gert Romme, Lars Løfgren, Egon Stich, Tommy Clausen, Eva Schwanenflügel og Jan Damskier anbefalede denne kommentar

DRs taleradio gentager og gentager, at Biden nok er den der vil blive Demokraternes kandidat. Den dækker ikke, hvad der foregår uden for de oven nævnte medier. På samme mangelfulde måde som Information. Og jeg har stadig ikke fået nogen forklaring på, hvorfor Information har så ondt i røven over Bernie Sanders. - Min families og flere venner siger, som papegøjer, at Sanders er for gammel. Undskyld, men hvad er Trump og Biden? Vårharer? - Og så vidt jeg kan konstatere, har Sanders ikke begyndende demens.

Ole Frank, Erik Kall, Anders Graae, Jakob Silberbrandt, Alvin Jensen, Hanne Utoft, Torben Arendal, Michael Waterstradt, Steen K Petersen, Johanna Haas, Jane Doe, Birte Pedersen, Brian Nocis Jensen, Lars Løfgren, Eva Schwanenflügel, Astrid Goplen og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ved sidste præsidentvalg var næsten alle stensikre på at Clinton ville blive valgt - men hvordan gik det så lige?
Medierne, meningsmålingerne og kommentatorerne har langt fra altid ret.

Der er dog visse hurdler ikke nævnt i dette optimistiske
indlæg; problemet med vælgerregistreringer der afvises på illegitimt grundlag, samt valgmandssystemet.
Og så er der fake news på sociale medier.
Alle tre faktorer var med til at rulle Trump ind i det Hvide Hus, selvom han fik 3 millioner færre stemmer.

Alligevel kan jeg ikke undgå at mærke en lille følelse af fryd brede sig i maven, når jeg forestiller mig Bernie som president elect :-)

Ole Frank, Jan Fritsbøger, Bjarne Bisgaard Jensen, Jakob Silberbrandt, Alvin Jensen, Steen K Petersen, Mogens Holme, Carl Chr Søndergård, Søs Jensen, Birte Pedersen, Kristian Jensen, Liselotte Paulsen, Gert Romme og Astrid Goplen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Og hvem vil han mon vælge som running mate???

Flemming Olsen, Alvin Jensen og Johanna Haas anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

Andrew Yang er nu nr 4 på listen og Elisabeth Warren er på vej ned men nej nej nej information kan forsat ikke skrive om yang og hans faktisk imponerende valgkamp.

René Arestrup, Jakob Silberbrandt og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

Jeg er imponeret.. jo det store lys som skal slå Donald Trump født 14 juni 1946 nu 73 år gammel er den 78 årige Bernie Sanders født den 8 september 1941 jo i konkurrence mod Joe biden født den 20 november 1942 nu 78 år gammel med Elisabeth Warren som Nr 3 på listen født den 22 juni 1949.. "kun... 70 år gammel... Mens medierne i Danmark overhovedet ikke vil skrive om nr 4 på listen Andrew Yang født 13 januar 1975 nu 45 år gammel. En mand som der henter stemmer over på den anden side af hækken i det røde republikanske hovedland.. ja en mand som. Hvis politik taler til dem i svingstaterne som jo afgør det amerikanske valg men nej nej nej og atter NEJ . Man kan ikke engang se ham selv om han så faktisk er asiatisk amerikansk. Ung og har en bred appel..

I kommer til at vågne op tirsdag den fjerde februar og nu bliver information nød til at skrive om yang. Selv om han er med sin politik med basis indkomst persona non grata på information..

Bernie Sanders som præsident i USA ville være den bedste form for "poetic justice" man kan tænke soøig efter rædselsårene med Trump og al den foragt, død og ødelæggelse som Trump har spredt. Også til vores breddegrader.
Trump er en parodi på et menneske.
Sanders er indbegrebet af et menneske i den gamle, betydning "Mensch. "
Jeg tror, Sanders ville kunne hele verden.
Og bringe tolerancen og de gode kræfter og tanker frem.
Jeg håber af hjertet, Bernie Sanders bliver valgt - og jeg tror der er en reel chance: Sanders "hit the ground running" Efter Han tabte nomineringen i 2016 til Hillary Clinton Og han er fortsat med at løbe. Sanders ved, hvad det gælder.

Achim K. Holzmüller, Jakob Silberbrandt, Lars Løfgren, Alvin Jensen, Jan Damskier, Søs Jensen, Astrid Goplen, Jeppe Lindholm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Den brede amerikanske befolkning har brug for en præsident som Bernie Sanders. Der findes nok intet land i verden som reelt ikke med over 50% af vælgerne vil støtte en socialdemokratisk politik. En politik som er til gavn for 90% af en befolkning, som kan leve trykt i fred og ro uden bekymringer for voldsomheder som f.eks. ugentlige skoleskyderier - Med mindre befolkningen bliver manipuleret til noget andet som det er tilfældet i et land som USA.

Venstre & Co har forsøgt sig med samme manipulerende strategi i Danmark siden den USA fanatiske Anders Fogh Rasmussen blev statsminister i 2001. Men fejlede.

Go for it Bernie.

Lars Løfgren, Alvin Jensen, Jens Mårbjerg, Søs Jensen, Astrid Goplen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Trump eller Sanders aka krig eller fred. For at stille fremtiden forsimplet på en spids.

Det er lidt rystende at en del refererer årene med Trump som særlige rædselsår - for de foregående administrationer har mindst skabt samme rædsel rundt om i verden, herunder særligt i de lande, som er blevet ødelagt, fattiggjorte via embargoer og udsat for trusler og kup. Trump's meriter i så henseende er indtil videre relativt begrænsede, omend han som socialt dysfunktionel personage naturligvis topper de fleste med mange alen.

Mht. Bernie Sanders' mulige valg af vicepræsident, så er den oplagte kandidat på det ideologiske plan Tulsi Gabbard. Det er vel kun hende og Andrew Yang fra det oprindelige kandidatfelt i Demokraternes nomineringsproces , som iht. hæderlighed og integritet nærmer sig Sanders, men selvom det lykkes Sanders at blive nomineret og siden vinde præsidentvalget (hvilket han vil have store chancer for mod netop Trump), består hovedudfordringen i hvordan det vil gå for en Sanders-administration når de bastante magtstrukturer (Corporate Americas funding af politikere i begge partier, the permanent state’s influeren på politikudviklingen, mainstreammediernes propaganda for det bestående system, herunder de løbende smædekampagner mod individer og grupper som udfordrer det bestående samt den ekstreme lobbyisme og den omfattende mangel på politikeres habilitet i beslutningsspørgsmål) i det amerikanske, politiske establishment skal håndteres. Vejen er lang og trang, og den vil fordre en hidtil uset deltagelse og støtte fra den brede, amerikanske befolkning, som er de eneste med en reel, stærk interesse i at forfølge Sanders’ erklærede politiske mål. Til forskel fra Obama’s præsidentkampagner, som i manges øjne havde et humanistisk og progressivt skær, har Sanders forpligtet sig moralsk og etisk på konkrete og radikale ændringer som vil stille ham særdeles fjendtligt overfor ikke blot traditionerne indenfor amerikansk embedsførsel og magtudøvelse, men også de økonomiske interesser hos medicinalgiganterne, techgiganterne, forsikringsgiganterne og finansgiganterne. Foruden naturligvis militærgiganterne og transportgiganterne, hele den fossile industri.

Achim K. Holzmüller, Anders Graae, Bjarne Bisgaard Jensen, Jakob Silberbrandt, Lars Løfgren, Alvin Jensen, Søs Jensen, Emil Davidsen, Astrid Goplen, Eva Schwanenflügel og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar
Michael Waterstradt

At både MSNBC samt CNN er begyndt at omtale Sanders som frontrunner er helt uhørt. Tidligere har de samme kooperative medier mere interesseret sig for, hvem som lå på anden eller sågar fjerdepladsen (Pete Buttigieg) frem for at nævne Sanders førsteplads.
Problemet for de kooperative nyheds"shows" samt den herskende klasse er, at Sanderskampagnen mere eller mindre har frigjort sig fra den normale afhængighed af pressen og spreder sine budskaber gennem youtube samt generelt demokratisering af vælgere ved hjælp af den hærskare af frivillige, som går fra dør til dør i valgdistrikterne.
Som Sanders kampagnen udtrykker det "Not Me; Us"; budskabet er ikke til at tage fejl af; den almindelige amerikanere skal nu igen demokratiseres og kræve sin ret til en del af velfærdskagen.
Jeg tror dog, at Sanders skal vinde en jordskredssejr for ikke at DNC igen snyder ved valgurnerne ved brug af sine superdelegrerede (712 superdelegerede, hvor èn enkelt SD stemme har samme vægt som cirka 10.000 almindelige stemmer).
Jeg ser frem til en kæmpesejr til Sanders, hvor en god del af de cirka 100 mill desillusionerede amerikanere, som ikke stemte sidst, trækker sig op fra sofaen og går hen til valgstederne. Jeg håber endvidere at han peger på Tulsi Gabbart som VicePræsident.

Anders Graae, Jakob Silberbrandt, Lars Løfgren, Alvin Jensen, Søs Jensen, Astrid Goplen, Eva Schwanenflügel og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

USA er et af de demokratiske lande i verden, hvor den kandidat som får færrest stemmer alligevel ofte blive præsident. Det lyder alt andet end demokratisk i mine øre. Hvis det var den kandidat som får flest stemmer, som vinder præsident valget ville der kun meget sjældent sidde en republikaner på det amerikanske præsidentembede. Afledt af det ville der ligeledes næsten altid være et demokratisk flertal blandt USA's magtfulde 9 højesteretsdommer, som er valgt på livstid.

Demokratiet kan tilsyneladende gradbøjes.

Jan Fritsbøger, Alvin Jensen, Søs Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

"Trump eller Sanders aka krig eller fred. For at stille fremtiden forsimplet på en spids."

Man kunne også sige/skrive; Sanders eller Biden. Biden stemte for den ulovlige invasion af Iran og bidrog kraftigt i de amerikanske indsatser, som understøttede statskuppet i Ukraine. Han er også helt indforstået med at fastholde forsikringsgiganternes store sugerør nede i både de offentlige kasser og almindelige amerikaneres lommer, når det kommer til amerikansk folkesundhed, ligesom han er på særdeles god fod med Wall Street, techgiganterne og militærkontraktørerne.

Warren er adskillige gange taget i at lyve; ikke blot har hun adskillige, indbyrdes modstridende, fortællinger om sit eget arbejds- og privatliv ude at gå i medierne - fornyligt har hun ladet en historie sive til CNN om at Sanders for mere end et år siden under en privat samtale under fire øjne har sagt at en kvinde ikke kan blive præsident i USA. Denne ublu anklage om en sexistisk tankegang hos Sanders modsiges af de mange offentlige erklæringer, Sanders gennem de sidste tre årtier har givet om at en kvindelig præsident i USA ville være en udmærket idé, men de historieløse mainstreammedier i USA har villigt kolporteret historien og præsteret vinklede interviews, som understøtter at Warren's påstande har noget på sig.

Allan S. K. Frederiksen, Lars Løfgren, Jakob Silberbrandt, Alvin Jensen, Søs Jensen, Emil Davidsen, Michael Waterstradt og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søs Jensen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Astrid Goplen anbefalede denne kommentar

Irak, naturligvis - jvf. min kommentar kl. 20.48. Men mht. Iran, så er Biden stort set enig med Trump-administrationen og øvrige, ledende Demokrater om at der skal være sanktioner og militær tilstedeværelse rundt omkring Iran ... som i deres øjne har formastet sig til at anbringe deres land ovenpå en olie- og gasrig undergrund, midt mellem de utallige amerikanske baser, som skiftende Demokratiske og Republikanske administrationer gennem tiden har opført i Guds eget navn.

Anders Graae, Lars Løfgren, Jakob Silberbrandt, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar

Lur mig om ikke Sanders vil prøve af hjælpe AOC til en passene magtfuld post. Det er tros alt ham der opdaget hinde.

Achim K. Holzmüller

Hanne Utoft, du har efter min opfattelse så ret i din "analyse over situationen" kl. 20.22!

Og dog: Jeg tror næppe, selvom Sanders måske er istand til at aktivere mange blandt de nye vælgergrupper, unge, minoriteter, etc., som rækker til at fælde Trump og eller anden konservativ ved næste valg. Synes, alt i alt er det US-amerikanske samfund ikke parate endnu til at acceptere hans nye, for amerikanerne for venstre placerede idéer. Der skal en alvorlig bundskraber i samfundets eller verdens-økonomi til, så den del af Trumps ja-sigere kan se, hvad hans dysfunktionel og paranoialsk politik har ført til.

Og, så slemt det er, skal der tilsyneladende en Trump mere til. Måske vil føre det så efter forhåbentlig kort tid til et nyt impeachment trail og dermed til et endeligt resultat ...

Man må kunne håbe ..., også for vores egen interesse.

René Arestrup

Jeg er bange for at kronikøren er indfanget af sin egen begejstring for Sanders og dermed ikke ser ganske klart.

Ja, gu ville det da være fantastisk hvis det virkelig skulle lykkes Sanders at gå hele vejen. Det ville være godt for USA, det ville være godt for amerikanerne og det ville være godt for resten af verden.

MEN, dybt i det amerikanske vælgerhav hersker en instinktiv modvilje mod alt hvad der bare lugter af socialisme. Uanset hvor lyserød, den er. Og man kommer ikke uden om at Sanders - i en amerikansk kontekst - nærmest er radikal socialist.

Dertil kommer, at de 'bastante magtstrukturer', som Hanne Utoft omtaler ovenfor, i den grad kender deres besøgelsestid. Det er muligt, at Sanders kan sno DNC, men det sidste og afgørende skridt bliver det absolut sværeste, for her vil han ikke blot være oppe imod en fuldstændig skruppelløs Trump-kampagne, men også hele corporate America, som vil kaste alt ind på at spænde ben for ham.

Det er en formidabel modstander. Just say'in.

Flemming Olsen

Alle de unge begejstrerede amerikanere, som åbenbart støtter ham er ikke rigtigt kloge oven i hovedet, de aner tilsyneladende intet om alderdommen og dens fysiske og mentale skavanker eller prøver at ignorere dem lige som Informations aldrende debatpanel. USA's problemer drejer sig ikke kun om offentlig sygesikring og billigere insulin.

Vil de virkelig have en 80-årig hjertepatient og stivstikker som Commander in Chief? Det kunne måske have en kerne af sandhed, når Hillary fremhæver, at ingen i senatet kan lide ham, og at han ikke kan samarbejde og få gennemført noget. I alt fald skylder han vælgerne - meget snart - at give et svar på hvem, der skal være hans vicepræsident.

Flemming Olsen

Hvad om han valgte Jimmy Carter som vicepræsident? Han er kun 95 og har masser af gamle politiske erfaringer fra 70'erne, så kan de hygge sig sammen og snakke om gamle dage.

René Arestrup

De to mest velegnede kandidater er end ikke i nærheden af en nominering. Yang og Gabbard ville være et dream-team.