Læserbrev

Elitesport skaber sunde børn

Elitesport for børn har længe haft et dårligt rygte. Men dette skyldes, at folk ikke ved, hvordan elitesport for børn finder sted i 2020. Børnene får motion, et socialt fællesskab og opmærksomhed fra voksne med overskud, skriver Anders Lange i dette debatindlæg
Debat
3. januar 2020

Overskriften på dette indlæg ville førhen have været et forkert udsagn. I dag vil det muligvis skabe debat, men det skyldes uvidenhed om, hvordan elitesport for børn finder sted i 2020.

Jeg kommer i elitemiljøer for fodboldbørn. Her taler vi ikke om de tilfældige gode hold med en overambitiøs far på sidelinjen. Det er ikke elitesport. Derimod taler vi om klubber med en struktureret tilgang til børnene.

En spiller i Kjøbenhavns Boldklub får mulighed for at bevæge sig i et forpligtende fællesskab 5-6 gange om ugen. Det kan lyde af meget, men to timers bevægelse om dagen er de færreste børn i Danmark forundt. Flere undersøgelser peger på,at børn faktisk bevæger sig alt for lidt i disse år. Børn bruger tid på computeren og er forbundet via online netværk og ikke gennem fysisk kontakt, hvor de kan mærke hinanden.

Det er selvfølgelig vigtigt, at klubberne ikke specialiserer børnene for tidligt. Derfor får børnene på eliteholdene i Kjøbenhavns Boldklub kendskab til andre idrætsformer og bevægelsesmønstre. Det styrker deres kropsbevidsthed og bibeholder motivationen for fodbolden på den lange bane.

Mens flere børn og unge oplever ensomhed, så skaber en holdsport fællesskaber på tværs af sociale og kulturelle lag. Elitesport er ikke forbeholdt de riges børn. Selv om der kommer flere private firmaer, der tilbyder privat træning til børn ned til otte år, så er fundamentet for fodboldtræning fortsat i foreningslivet. Der er ikke et modsætningsforhold mellem social læring og elitesport. Faktisk oplever jeg ofte, at børnene på elitehold får flere oplevelser og ture, da trænerne har mere overskud til at planlægge aktiviteter.

Selvfølgelig er elitesport også forbundet med nederlag undervejs. Derfor er kommunikationen med børn og forældre vigtig. Det må ikke komme som et lyn fra en klar himmel, hvis det går den gale vej. Heldigvis oplever vi ikke de overkrævende forældre, som skoledebatten ellers giver udtryk for i flere medier. Når forældrene er godt informeret, så bliver de trygge ved de didaktiske metoder. Det gælder i skolen, og det gælder i fodboldklubben.

Det er kun sundt for børn at vokse op med opture og bump på vejen. Sådan er livet, og sådan er sport. Tænk, hvis alle børn havde en normering i skolen på en voksen til hvert femte barn. Hvis hver klasse havde en psykolog tilknyttet, og hvis en skoleelev kom på fire til fem lejrskoler om året. Det lyder som en utopi, men det er faktisk det, elitebørn i sunde rammer får tilbudt i dagens Danmark.

Anders Lange, talentchef i KB Talent

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kurt Loftkjær

Sport skaber måske sunde børn

Lad os lige få på plads, hvad der menes med elite:
"gruppe mennesker som hører til de bedste eller mest privilegerede inden for et bestemt område, fx i kraft af deres evner, magt eller rigdom."

Når debattøren skriver om børn elitesport, så taler vi altså om et fåtal af børn om hvilket det skrevne muligvis gælder. På den baggrund vil jeg karakterisere indlægget, som vildledende, da det præsenterer elitesport, som en løsning på børns problemer. Hvis debattøren havde lovprist almindelig sportsudøvelse, ville jeg nemmere kunne forstå ham.

Elitesport har mange ulemper. Penge og prestige kommer i centrum, berøring med kemiske/medicinske hjælpestoffer er nærliggende og i en række tilfælde sker der ødelæggelse af natur og miljø for at skabe anlæg til elitesporten.

Elitesport er ikke en løsning men snarere et problem.

Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Mikkel Zess, Jens Erik Starup og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Er det skribentens ærinde, at alle børn skal dyrke elitesport? Eller er ærindet blot at forsvare de ressourcer, der bruges på at dyrke eliten?

Elitesport er en tilskuersport for de fleste. Det bringer ingen sundhed!

Carsten Svendsen

Ifølge sidste afsnit af indlægget, så vælter der usunde børn ud af folkeskolen...

Gert Lindberg

"Tænk, hvis alle børn havde en normering i skolen på en voksen til hvert femte barn. Hvis hver klasse havde en psykolog tilknyttet, og hvis en skoleelev kom på fire til fem lejrskoler om året. Det lyder som en utopi, men det er faktisk det, elitebørn i sunde rammer får tilbudt i dagens Danmark."

Netop, det kommer aldrig til at ske. Så de ene
ste sunde børn ovennævnte skaber er jo for eliten. Suuk.