Læserbrev

Fremmedhadet har vundet, når regeringen vil fjerne retten til statsborgerskab for danske børn i syriske lejre

Regeringen har fremsat et lovforslag om at afskaffe den automatiske tildeling af statsborgerskab til børn af Syrienkrigere, som forventes at blive vedtaget med højrefløjen den 1. februar. Det understreger den fremmedhad, der har vundet indpas i dansk politik, skriver Ib Jørgensen i dette debatindlæg
Debat
2. januar 2020

Den 1. februar i det nye år træder en ny lov efter planen i kraft. Regeringen har fremlagt et lovforslag, hvis formål det er » … at afskaffe den automatiske tildeling af statsborgerskab til børn, hvis forældre har tilsluttet sig Islamisk Stat, og som er født i IS-kontrollerede områder«.

Det er skrækindjagende at iagttage den form for fremmedfrygt og fremmedhad, som har vundet indpas i lovgivningsarbejdet og de politiske beslutninger. Denne gang er den rettet mod børn. Med stor sandsynlighed vil loven ramme et meget lille, på grænsen til ikkeeksisterende antal.

Man kan da også have en mistanke om, at det egentlige formål med loven er et andet: at skabe ideologisk ammunition til kampen mod muslimske dele af samfundet i almindelighed og islamismen i særdeleshed.

Værst af alt er dog kampen mod at redde danske børn ud af fangelejrenes helvede.

Dette blev markant understreget af flere af ordførernes kommentarer til lovforslaget, som ved fremlæggelsen var blevet forsynet med et forbehold, nemlig at fratagelse af statsborgerskab ifølge Statsløsekonventionen ikke måtte betyde, at barnet blev statsløst. Det vakte modstand hos såvel Marie Krarup (DF) og Mette Thiesen (NB).

De var begge parate til at gøre børn statsløse. På et spørgsmål fra Simon Emil Ammitzbøll-Bille (Fremad) erklærede Thiesen endog, at hun var »fløjtende ligeglad« med, at det skete.

Henrik Dahl (LA) tilføjede debatten en ny nuance. Han var nemlig bange for, at eventuelt hjemvendte børn ville blive en del af »sympatisørsumpen«, et begreb han havde fundet anvendt af den tidligere politiker i Tyskland Helmut Schmidt under den såkaldte ’røde terror’ i 1970’erne. »Det kan selvfølgelig ikke være meningen, at sympatisørsumpen skal blive større – den skal blive mindre,« som Dahl udtrykte det.

I 2019 har borgerligheden tydeligvis fået et nyt ansigt: Kampen mod danske børn, der skal bøde for forældrenes gerninger.

Ib Jørgensen, Aalborg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hannibal Knudsen

Mette Frederiksen talte i sin nytårstale om øget indsats og højere grad af tvangsfjernelse af de mest misrøgtede børn fra deres familier. Men hun “glemte” i den forbindelse de nok allermest misrøgtede danske børn, nemlig børnene i disse fangelejre. I stedet for så umenneskeligt at fratage dem deres danske statsborgerskab, så burde de danske sociale myndigheder tvangsfjerne disse danske børn fra deres IS-mødre/familier og få dem bragt til danmark på danske institutioner - og måske mhp tvangsadoption