Klumme

Georg Metz: Advarsler mod antisemitisme må og bør komme ovenfra

Fremskridt voksede ikke ind i himlen, da Stauning og fagbevægelsen satte Christian X stolen for døren under Påskekrisen i 1920. Derfor taler dronningen stadig til sine undersåtter nytårsaften. Majestæten fortjente dog sin apanage flere gange efter sin forfærdelse over tidens tegn på antisemitisme
Der er flere årsager til at dronningen taler til sine undersåtter nytårsaften. Her forsøger hun efter bedste evne at reklamere for sine sønner og skabe fremadrettet sammenhængskraft. Georg Metz gennemgår hvorfor i denne omgang Intemetzo.

Der er flere årsager til at dronningen taler til sine undersåtter nytårsaften. Her forsøger hun efter bedste evne at reklamere for sine sønner og skabe fremadrettet sammenhængskraft. Georg Metz gennemgår hvorfor i denne omgang Intemetzo.

John Randeris

3. januar 2020

Året var varmt, mild vinter og forår. I juli kunne Christian X ride over grænsen i rimeligt vejr, om end det allerede tordnede i syd. Hvad de revolutionære bevægelser i Berlin i sidste ende indebar af rædsler, var selvfølgelig kun fremtidsmusik. Men frikorpsenes huseren med knipler og skydevåben viste tegn på den uforsonlighed, der ikke kun lå under overfladen. Vold og mord var de bevæbnede forbryderes politiske sprog.

I Danmark var Stauning opmærksom på disse trusler og på de hjemlige højrekræfter og andre yderliggåendes manøvrer.

Kongen forsøgte et statskup, ganske vist kluntet forberedt og udført, rådgivet af politisk ubegavede mænd, der som kongen ville have Flensborg med mere med i genforeningen. Den slet skjulte ambition var at rulle kongeindflydelsen tilbage til Christian IX’s dage.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Carsten Mortensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Anders Reinholdt
  • Susan Hansen
  • Kurt Nielsen
  • Hans Larsen
  • Maj-Britt Kent Hansen
Carsten Mortensen, Eva Schwanenflügel, Anders Reinholdt, Susan Hansen, Kurt Nielsen, Hans Larsen og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Nej, Metz! Majonæsen fortjente IKKE sin apanage ved selektivt "kun" at advare mod den gryende antisemitisme. For et endnu større problem er den grasserende modstand resp. racisme mod "de fremmede" - først og fremmest sige folk med muslimsk/mellemøstlig baggrund.
Jeg forklejner overhovedet ikke, at en modbydelige antisemitisme er ved at vokse sig frem fra de rottehuller, hvor den har ligget i hi. Men at få intolerancen til udelukkende at handle om jøder er at skyde langt ved siden af.
Enhver, der gider undersøge sagen, kan nemt forvisse sig om, at det vore muslimske borgere dagligt udsættes for, langt overgår det, jøderne må døje med - hvilket (igen) er slemt nok. Fx er der mig bekendt ikke hyppige angreb på synagoger, mens moskeer og muslimske mødelokaler hyppigt udsættes for angreb og hærværk. Og de tilfælde af hærværk, der har været på muslimske gravpladser (Brøndby) får overhovedet ikke den samme opmærksomhed, som når det gælder jødiske grave som i Randers.
Der er ingen ved deres fuld fem, der forlanger at jøderne skal assimilere sig med det danske normalsamfund, men Mette Frederiksen og store dele af folketinget, medierne og befolkningen er af den opfattelse, at det skal muslimerne - og hvis ikke, kan de bare skride "hjem".
"Skik følge eller land fly", bruges udelukkende mod muslimerne - ikke mod jøderne, der tværtimod anses for at være et værdifuldt islæt i det danske samfund.
Jeg mener naturligvis at både jøder og muslimer har deres legtime plads her i landet, og at de begge bidrager til at løfte den danske grød et godt stykke op over plovfuren.
Majonæsens og Mette Frederiksens nytårstaler skal ses under ét - de er jo skrevet og konfirmeret på det samme kontor - og bedømmes derefter. Mette Frederiksens ønske om at tvangsfjerne endnu flere børn med indvandrerbaggrund, og majonæsens banale fraser om anti-semitisme hænger sammen, og bekræfter Jonas Eikas ord om den danske statsracisme.

Flemming Berger, Michel Banz, erik pedersen, Thomas Tanghus, Mogens Holme, Carsten Wienholtz, Tino Rozzo, Hans Larsen, Erik Karlsen, Hannibal Knudsen, Rikke Nielsen, irene christoffersen og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar
Hannibal Knudsen

Stort set enig i Arne Lund‘s bemærkninger. Men bemærk dog dronningens efterfølgende ord:
“Antisemitisme, intolerance og undertrykkelse af anderledes tænkende hører ingen steder hjemme. Det er noget, som vi skal være meget opmærksomme på og hjælpe hinanden med at modarbejde.“
Det er altså ikke blot antisemitismen, men også al intolerance og undertrykkelse af anderledes tænkende, dronningen væmmes ved. Besynderligt at hverken politikere eller journalister har bemærket dette!! Men dronningen havde dog bredere udsyn, selv om jeg naturligvis ikke kan vide hvad mere hun tænkte på.
Jeg tænkte da straks videre på den intolerance flygtninge og indvandrere i stigende omfang udsættes for. Og videre på den intolerance og undertrykkelse zionister udsætter palæstinenserne for. Og den intolerance og attentater islamistiske og andre ekstremister udsætter alle i vores vestlige kultur for. Og intet af alt dette hører hjemme hos os - eller i vores fælles verden

Hanne Ribens, Michel Banz, Rikke Nielsen, Tommy Clausen, Thomas Tanghus, Lillian Larsen, Per Torbensen, Christel Gruner-Olesen, Anders Reinholdt, Karsten Lundsby og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar

Hannibal Knudsen - Tjah…? Majonæsen siger hvad hun får besked på, alt efter hvilken vej vinden blæser, og hvem der er ved magten pt.
Tilbage i 80'ere tog hun afstand fra danskernes dumsmarte bemærkningen mht. "de fremmede".
I Fogh-tiden stak hun verbale øretæver ud til dem, der ikke kunne tilpasse sig danske vaner, kultur og skikke mv.
Når hun nu nævner intolerancen, så er det for at helgardere sig. Hun- og regeringen - bærer kappen på begge skuldre, mener både det ene og det andet. Afgørende er deres handlinger.

Men Metz, fortæl os om antisemitismen ikke i stor stil stammer fra de mellemøstlige flygtninge og familiesamførte?
Jeg kan ikke tro den hidrører fra danskere, tror du selv det? Men herpå kan man nok ikke finde undersøgelser og statistik. Hadprædikanter i moskeer er da blevet pågrebet og udvist, for at prædike det sædvanlige mellemøstlige jødehads evangeli, som vel især Iran er eksponent for.
Undskyld, men jeg vil da ikke påduttes en antisemitisme af dig , Metz - og finder det egentlig derfor helt ude i dampen med din tak her til Margrethes formaning.
Men ellers er jeg da monarkist - som du nu også - med måde.

Henrik Andersen, Ole jakob Dueholm Bech og Flemming Olsen anbefalede denne kommentar

Niels Jakobs - Vil du dermed sige, at de nazister, der skændede de jødiske grave i Randers, og hvad kernesunde danske mænd ellers render rundt og laver og siger - at det skyldes mellemøstliginspiration?

Ib Gram-Jensen, Erik Karlsen, Malan Helge, Carsten Wienholtz, Christel Gruner-Olesen, Flemming Berger, Rikke Nielsen, erik pedersen, Marie Jensen, Thomas Tanghus, Jane Doe og Mogens Holme anbefalede denne kommentar