Klumme

Georg Metz: Dronning DR

Serien om Frederik 9. fejrede monarkiet og kvalitetens nederlag
Serien om Frederik, sømandskongen med en floskel, udgør kun en lille del af en klæg royal programplan for de kommende tider, der ikke sparer nogen for noget, skriver Georg Metz i ugens Intermetzo. Her ses Frederik 9. til annonceringen af Margrethe 2. og Prins Henriks forlovelse.

Serien om Frederik, sømandskongen med en floskel, udgør kun en lille del af en klæg royal programplan for de kommende tider, der ikke sparer nogen for noget, skriver Georg Metz i ugens Intermetzo. Her ses Frederik 9. til annonceringen af Margrethe 2. og Prins Henriks forlovelse.

Klaus Gottfredsen

24. januar 2020

Kong Frederik i admiralsuniform siger: Hej, Margrethe! Margrethe svarer: Hej, far!

Hej registreres i Den Danske Ordbog første gang i 1960, men kun som afskedshilsen.

Hej som nutidshej udveksles i slotshaven fem år før i DR’s serie om Frederik 9.

I betragtning af at kongen trods folkeligheden var den samme, der til Statsradiofoniens Aksel Dahlerup, ærbødig som et mikrofonstativ, svarede, at kongefamilien såmænd levede som alle andre og tilføjede et ’og her er så gobelinsalen’, kan hej forekomme en anelse malplaceret.

Tankegangen bag serien er formentlig, at personerne skal tale til nutiden, hvilket heller ikke er en indlysende disposition. Som fast kommentator til sig selv og sit liv udsender dronningen ikke just et sprogligt ekko af dagens dansk.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Erik Karlsen
 • Morten Lind
 • Arne Lund
 • Eva Schwanenflügel
 • Susan Hansen
 • Thomas Tanghus
 • Anders Graae
 • Hans Larsen
 • Katrine Damm
 • Kurt Nielsen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Maj-Britt Kent Hansen
 • Poul Anker Sørensen
 • Poul Anker Juul
Erik Karlsen, Morten Lind, Arne Lund, Eva Schwanenflügel, Susan Hansen, Thomas Tanghus, Anders Graae, Hans Larsen, Katrine Damm, Kurt Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Maj-Britt Kent Hansen, Poul Anker Sørensen og Poul Anker Juul anbefalede denne artikel

Kommentarer

Af en eller anden grund kommer jeg nu om stunder til at sige DF, når jeg egentlig mener DR...

Eva Schwanenflügel, Gitte Loeyche, Olav Bo Hessellund og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar

"Som fast kommentator til sig selv og sit liv udsender dronningen ikke just et sprogligt ekko af dagens dansk" - tydeligere kan det ikke siges, at det er sådan hun tjener sine penge.
Idiotien stopper næppe foreløbig, thi nu er det lykkes at få Sosserne med ombord. Tidl. måtte Sosser ikke modtage ordner og andet blik. Nu går det næppe en dag hvor en eller anden SD-byrådsmedlem behænges med blikket og bliver Dannaebrogsmand. Venter vi længe nok, så kommer turen også til Rosenkrantz-Theil og Tesfaye, der begge har vist sig at være ualmindelig tilpasningsduelige.