Klumme

Lad det antisemitiske relief hænge i Martin Luthers gamle kirke

I Tyskland diskuterer de, om et antisemitisk relief, der hænger i en kirke i Wittenberg, bør fjernes. Der er gode argumenter for, men selv om det er stødende, bør det blive hængende for at minde os om antisemitismens lange historie, skriver journalist Karen Syberg i dette debatindlæg
»Hvis mindelserne om fortidens ugerninger forsvinder, blegner den historiske hukommelse.« skriver Karen Syberg i forbindelse med at relieffet 'Judensau' kritiseres og ønskes fjernet.

»Hvis mindelserne om fortidens ugerninger forsvinder, blegner den historiske hukommelse.« skriver Karen Syberg i forbindelse med at relieffet 'Judensau' kritiseres og ønskes fjernet.

John Macdougall

27. januar 2020

For tiden pågår en debat i Tyskland om et relief fra 1305 på facaden af Stadtkirche i Wittenberg, Martin Luthers gamle kirke. Det er en såkaldt Judensau, en ’jødeso’, som forestiller en rabbiner, der kigger ind i røvhullet på en griseso, mens andre jøder sutter på dens patter. Næppe noget, der har anfægtet den gamle antisemit.

Men i 1988, på 50-året for Krystalnatten, blev der under Wittenberg-relieffet tilføjet endnu en skulptur, som mindede om, at seks millioner jøder blev myrdet i Holocaust »under korsets tegn«.

Debatten døde dog ikke af den grund. I dag er der underskriftindsamlinger i gang, enten for at få fjernet relieffet, eller for at få det flyttet på museum. Så sent som for en halv snes dage siden havde Der Spiegel en stor artikel om en pensioneret præst, der på et tidspunkt var konverteret til jødedommen, og som nu fører en indædt kamp for at få Judensau-relieffet nedtaget.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bjørn Pedersen
  • Fødevarestyrelsen Mørkhøj
  • Niels Vest-Hansen
  • Lillian Larsen
  • Christian Mondrup
Bjørn Pedersen, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Niels Vest-Hansen, Lillian Larsen og Christian Mondrup anbefalede denne artikel

Kommentarer

Christian De Thurah

Overalt i Europa er der, ligesom i Danmark, i de senere år blevet plads til højtråbende, højreorienterede, populistiske partier, som vil erodere den verdensorden, der blev skabt på ruinerne af Anden Verdenskrig,..”. Ja - blandt andet.

Ete Forchhammer

For at se den gamle "jødeso" på kirken i Wittenberg må man stoppe op og lægge hovedet tilbage, det sidder højt. Det nye "anti-monument" ligger helt bogstaveligt lige for ens fødder. Man skal altså ikke kun ha' et stort hul i sin historiske viden, men også ville være forarget for at blive det.

Dorte Sørensen

Er Judensau-relieffet på Wittenberg-kirken ikke en god påmindelse om at grundlæggeren en af de store kristne retninger selv var antisemitist . Alene derfor bør det vel ha' lov at blive på kirken.