Klumme

Det er noget lort at være menneske. Det kan man bare ikke sige til nogen

Livets problemer løser sig ikke, bare fordi vi lever i et af verdens rigeste samfund. Alligevel er det skamfuldt at være svag og ulykkelig. Måske er den nye offerkultur et udtryk for, at vi ikke gør plads til den naturlige lidelse, skriver sceneinstruktør Katrine Wiedemann i dette debatindlæg
I et rigt velfærdssamfund som det danske, er en af vores største problematikker, at vi ikke tillader os selv periodevist at være nedtrykte, mener Katrine Widermann.

I et rigt velfærdssamfund som det danske, er en af vores største problematikker, at vi ikke tillader os selv periodevist at være nedtrykte, mener Katrine Widermann.

Jakob Dall

24. januar 2020

Januar er en lortemåned. Det er mørkt og koldt og nu er der også et problem, hvis det ikke er koldt, for så er det tegn på, at den er gal med klimaet. Hver gang vejret ter sig, er det knyttet til dommedag; der er nok hylder at tage problemer ned fra, hvis man skal blive i dårligt humør.

Hvis du er ung, kæmper du med stress over din fremtid, hvis du er gammel, er du syg, enten af depression over, at dit liv ikke blev, hvad du regnede med (og at skylden formentlig er din egen) eller din krop sætter ud, først med stivhed, drømme slukkes, det er for sent at blive sportsstjerne, så kommer gigten, og du kan ikke tage på bjergvandring, men det gider du heller ikke længere, til sidst kan du vælge mellem brok, blindhed, gigt og knogleskørhed, hvis du da ikke har sukkersyge, hjerte-kar-sygdomme eller kræft, denne sygdom, som døden synes at have opfundet, fordi den ikke orkede at finde på flere forskellige navne.

Hvis du er så heldig ikke at være syg eller døende, har du måske kærlighedsproblemer, du er blevet skilt, eller du mangler penge eller hader dit job. Livet er ikke, hvad du regnede med. Hvad gør du?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Lasse Kristensen
 • Mikkel Zess
 • Estermarie Mandelquist
 • Anker Heegaard
 • Viggo Okholm
 • Eva Schwanenflügel
 • Poul Erik Riis
 • Peter Wulff
 • Katrine Damm
 • Lise Lotte Rahbek
 • Jens Flø
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Susan Hansen
Lasse Kristensen, Mikkel Zess, Estermarie Mandelquist, Anker Heegaard, Viggo Okholm, Eva Schwanenflügel, Poul Erik Riis, Peter Wulff, Katrine Damm, Lise Lotte Rahbek, Jens Flø, Bjarne Bisgaard Jensen og Susan Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Maj-Britt Kent Hansen

Der er noget om det, Katrine Wiedemann!

Anker Heegaard, Eva Schwanenflügel, Hans Houmøller, Katrine Damm, Jens Larsen, Katrine Marie Christiani og Jens Garde anbefalede denne kommentar

Pragtfuld læsning - det kan kun blive en dejlig dag!

Anker Heegaard, Annemette Pedersen, Eva Schwanenflügel, Hans Houmøller, Katrine Marie Christiani, Jens Garde og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jeg vil gerne tilføje en lille bisætning på nutidens fokus på 'at komme videre'.
Alle skal hele tiden videre.
Men før man kan komme videre, må man godt have lov at være lige der, hvor man er. Midt i den sure, mørke januarsmelankoli.

Jeg skal videre - men lige nu er jeg her.

John jingvers@gmail.com, Erik Fuglsang, Estermarie Mandelquist, Anker Heegaard, Martin E. Haastrup, Viggo Okholm, Eva Schwanenflügel, Hans Houmøller, Heidi Larsen, Randi Christiansen, Katrine Marie Christiani, Sofie Jørgensen og Søren Haastrup anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Det er dog den rene elendighed du bekriver.
"nok hylder at tage problemer ned fra, hvis man skal blive i dårligt humør." Du har altså selv valgt at blive i dårligt humør. Hvorfor valgte du, at belemre andre med dit selvvalgte dårlige humør, når man nu ikke må.

Sikke dog et tragisk livssyn. Vel er vejret ikke noget at juble over, men at det skulle så slemt til for os her i smørhullet. Må jeg anbefale. En lang cykeltur med familien eller nære venner - en tur på Louisiana el. et andet godt museum - en tur på biblioteket, hvor pragtfulde læseroplevelser findes en masse - gå ind og se De forbandede år - sæt Miles Davis på afspilleren - gør dit badeværelse rent )det er dog kreativt) - glæd dig til foråret, det kommer om ca. to måneder.
Fortsæt selv listen

Wiedemann har en klar pointe i at vores kultur tabuiserer nedtrykthed, melankoli og det besværlige liv - til fordel for storkapitalens indtjening på dubiøse lykkeprodukter (materielle goder, medicin, livsstil m.m.), som i sidste instans virker fremmedgørende og handicappende på vores naturlige kræfter ... og konfliktskabende mellem os.

Arne Lund har derimod ikke en pointe i at 'De forbandede år' bidrager til bedre humør; selvom den på udmærket vis skildrer en del af skismaerne, opportunismen, kynismen og konflikterne i vort land under besættelsen, så forsøger filmen også at legitimere vor ganske fattige integritet, når det kommer til at finde og fastholde en antifascistisk værdifundering.

Mikkel Zess, Egon Stich, Martin Rønnow Klarlund, Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, Hanne Ribens, Hans Houmøller og Kim Øverup anbefalede denne kommentar

Hvor skal mennesker i øvrigt hen, når de skal 'videre'? Er 'videre' ikke i sig selv et tomrum, prædesignet til ekspropriering og utilitarisering? Det er tomme og meningsløse tilværelser, som 'skal videre' og det mest forarmende er vel at den kritiske refleksion over timheden og meningsløsheden udraderes i jagten på at komme 'videre'.

Mikkel Zess, Martin Rønnow Klarlund, Estermarie Mandelquist, Anker Heegaard, Martin E. Haastrup, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Susan Hansen og Hans Houmøller anbefalede denne kommentar

Sorg er også kulturelt forbudsramt; vi skal 'videre', når vi lider tab - det handler om at vi 'kommer videre' ... og når vi trøster vore småbørn er det ikke for at deltage i deres sorg, frustration, smerte og lidelse, eller for at lære om/af den, men for at få dem til at holde kæft og få jahat på, så vi kan være vellykkede forældre og børn i en skinnende tilværelse på lykkehjul. Det er megasmart i en fart.

Erik Fuglsang, Mikkel Zess, Martin Rønnow Klarlund, Estermarie Mandelquist, Kim Vildnis, Anker Heegaard, Martin E. Haastrup, Morten Hjerl-Hansen, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel og Hans Houmøller anbefalede denne kommentar
Hans Houmøller

Som altid en læseværdig og god kommentar fra Katrine Wiedemann.

Jens Larsen, Anker Heegaard, Eva Schwanenflügel og Susan Hansen anbefalede denne kommentar

Hanne Utoft - Når jeg nævnte "De forbandede år", så var det for at pege på en film, der på fremragende vis behandler et prekært emne. Vel er det ikke nogen humørspreder, men det er jo heller ikke det jeg anbefaler - kun ting, der er meningsfulde, og kan fordrive følelsen af at "livet er noget lort".
Filmen "legitimerer" ikke danskernes holdning til besættelsen - den forklarer og beskriver hvor mange lurvede kompromisser, der blev taget dengang for at familien Skov og nationen kunne overleve. Lurvede kompromisser, som stadig er gældende fx i relationerne til Kina, USA, Israel. I den retning er vi ikke kommet længere.