Klumme

Nobelpristager i økonomi: Nej, Trump har ikke gjort noget godt for amerikansk økonomi

Mange mener, at Trump bliver svær at slå til valget i november, fordi han – uanset hvilke reservationer man ellers kan have – har været god for den amerikanske økonomi. Intet kunne være længere fra sandheden, skriver nobelpristager i økonomi Joseph E. Stiglitz i dette debatindlæg
»Den allerede relativt lave forventede levealder faldt i de første to år af Trumps regeringstid. Millioner har mistet dækningsgrader i deres private sygesikringsordninger, og andelen af uforsikrede er på to år vokset fra 11 procent til næsten 14 procent, og dødsfald som følge af alkohol- og narkomisbrug samt selvmord lå i 2017 fire gang over niveauet fra 1999.« skriver Joseph E. Stiglitz, nobelprisvinder i økonomi.

»Den allerede relativt lave forventede levealder faldt i de første to år af Trumps regeringstid. Millioner har mistet dækningsgrader i deres private sygesikringsordninger, og andelen af uforsikrede er på to år vokset fra 11 procent til næsten 14 procent, og dødsfald som følge af alkohol- og narkomisbrug samt selvmord lå i 2017 fire gang over niveauet fra 1999.« skriver Joseph E. Stiglitz, nobelprisvinder i økonomi.

Pascal Saez

28. januar 2020

Er verdens erhvervselite kommet sig over sin begejstring for Donald Trump?

For et par år siden var kun de færreste ledere af verdens store selskaber optagede af klimaforandringer eller forargede over præsidentens kvindesyn, racefordomme og foragt for demokratiske institutioner.

Derimod jublede de over hans skattelettelser til milliardærer og selskaber og så frem til de dereguleringer, han havde stillet i udsigt, så de kunne forurene mere, gøre flere opioid-afhængige, lokke flere børn til at konsumere sukkersygefremkaldende produkter og genoptage de finansielle fiksfakserier, der udløste krisen i 2008.

Vil man vide noget om et lands økonomiske sundhedstilstand, bør man først se på borgernes sundhedstilstand. Er de velstående og tilfredse, vil de også være sundere og leve længere. Blandt verdens højtudviklede lande befinder USA sig i bunden af disse statistikker.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Katrine Damm
 • Carsten Munk
 • Morten Wieth
 • jens christian jacobsen
 • Eva Schwanenflügel
 • Ulla Westlund Sørensen
 • Niels-Simon Larsen
 • Anders Reinholdt
 • Christian Skoubye
 • Olaf Tehrani
 • Peter Beck-Lauritzen
 • Poul Anker Juul
 • Torben K L Jensen
 • Astrid Goplen
 • Tom Hansen
 • Morten Damsgaard-Madsen
 • Peter Knap
 • Thomas Tanghus
Katrine Damm, Carsten Munk, Morten Wieth, jens christian jacobsen, Eva Schwanenflügel, Ulla Westlund Sørensen, Niels-Simon Larsen, Anders Reinholdt, Christian Skoubye, Olaf Tehrani, Peter Beck-Lauritzen, Poul Anker Juul, Torben K L Jensen, Astrid Goplen, Tom Hansen, Morten Damsgaard-Madsen, Peter Knap og Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bent Gregersen

USA har lighedspunkter med u-landende. Trump er oldermand for den højredrevne pøbel.
Velfærdsstaterne er kendetegnet ved en skatte betaling for ydelser der i pøbelregimer er dobbelt så høje, hvorfor pøblen afliver deres medborgere. Disse har simpelt hen ikke råd til at overleve.

Elisabeth Andersen, Ole Frank, Eva Schwanenflügel og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

Trump har gjort det samme som Obama og Bush. Lånt penge, som skal betales tilbage en dag, Det har skabt inflation i bl.a. aktier og fast ejendom, og især en følelse af at vi er blevet rigere, fordi vi indtil videre ikke skal betale det tilbage vi har lånt, og fordi andre områder som eksempelvis fødevarer, elektronik og transport, har været udsat for deflation.

Med andre ord, så har vi oplevet en fremgang i levestandard, som Trump under ingen omstændighed vil være den præsident der vil sætte en stopper for, også selvom at det er tydeligt at bunken foran ploven bliver større og større, og en dag er det slut. Men ikke idag.

Thomas Barfod, Krister Meyersahm, Ole Frank og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Gælden på verdenplan er vokset med 300 % siden krisen og med rette kan man sige at "gæld" er blevet til en verdensvaluta.

Katrine Damm, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Espen Bøgh og Dan D. Jensen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Trumps vælgere stemmer ikke på ham på grund af hans økonomiske teft, men fordi de godt kan lide hans retorik og hans måde og jonglere rundt med alverdens ledere i bedste bodega stil. De føler han er en af dem - Hvilket han så ikke er. Mange vælgere er styret af følelser. Særligt i et land, hvor man er overladt til sig selv.

Katrine Damm, Carsten Munk, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Hanne Ribens, Espen Bøgh, Dan D. Jensen, Niels-Simon Larsen, Hans Houmøller, Peter Beck-Lauritzen, Erik Winberg, Søren Kristensen og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Hvem konfronterer Trump med disse udsagn? Giv disse opgørelser til Sanders & Warren Stiglitz, hvis ikke allerede!

Claus Bødtcher-Hansen

28/jan/2020

Altså, hvad skal Verden i almindelighed, og
USA’s almindelige mennesker i særdeleshed,
dog med en mega egopat som Trump :-( ?

Venlig/bekymret hilsen
Claus

Men Trump har heller ikke sendt flere tropper i krig, faktisk nedtrappet "foreigner affairs" (:-)
Det bryder våben-lobbyen sig ikke om.
Og som eneste us-præsident nogensinde, foreslår han nu en palistinensisk stat. Bravo.

Søren Kristensen

Man skulle ikke tro vi lige har fornærmet Kina på det groveste, når man tænker på hvor forargede vi er over Trumps retorik.