Læserbrev

Nordens unge socialdemokratiske ledere til moderpartierne: Lav en nordisk Green New Deal

Lige nu er de nordiske socialdemokratiers svar på klimakrisen ikke troværdigt. Når partilederne mødes onsdag, har de mulighed for at lave verdens mest ambitiøse Green New Deal, der skal basere sig på investeringer, forskning og grænseoverskridende regler, skriver lederne af de socialdemokratiske ungdomsorganisationer i dette debatindlæg
Green New Deal for Norden skal stå på tre ben, hvor et af dem skal være forskning, skriver lederne af de socialdemokratiske ungdomsorganisationer.

Green New Deal for Norden skal stå på tre ben, hvor et af dem skal være forskning, skriver lederne af de socialdemokratiske ungdomsorganisationer.

Jens Hartmann Schmidt

Debat
29. januar 2020

Onsdag den 29. januar mødes socialdemokratiske ledere fra de nordiske lande i SAMAK, de nordiske arbejderbevægelsers samarbejdskomité. Som ledere af de socialdemokratiske ungdomsorganisationer i Norden er vores budskab til vores partiledere klart: Tiden er inde til en Green New Deal i de nordiske lande.

Socialdemokratiernes svar på den gigantiske udfordring, vi står over for, er nemlig ikke særlig troværdigt i øjeblikket.

Kampen for klimaet fremstilles ofte som en konflikt mellem økonomisk vækst og personlig frihed på den ene side og et højt ambitionsniveau for CO2-reduktion på den anden side.

En klimapolitik uden socialdemokratisk fordelingspolitik er dømt til at gå galt. Vi kan ikke forvente, at den enkelte ofrer sin økonomiske sikkerhed eller jobtryghed i industrien. Det står klart, efter at vi har set folkelig modstand mod højere benzinpriser og forslag om, at hele industrier skal lukkes ned.

Vores svar er anderledes: Vi har råd til at investere i fremtiden.

En Green New Deal for Norden skal stå på tre ben:

Investeringer. I alle vores lande er der brug for store investeringer i infrastruktur, boliger og andre grønne investeringer. Disse kan vi sagtens låne os til på den korte bane. Det skal være århundredets grønne investeringer, der både øger borgernes sociale sikkerhed og samtidig sikrer tusindvis af nye og trygge job.

Forskning og industriomstilling. Vores velfærdssamfund kræver, at vi har konkurrencedygtige virksomheder, der sikrer skatteindtægter fra erhvervsliv og arbejdstagere. Hvis vi vil bevare og udvikle en stærk konkurrenceevne, må vi investere benhårdt i grøn forskning og de bæredygtige industrier.

Grænseoverskridende regler. På trods af vores store velstand er Norden et relativt begrænset marked. Men ved at vise vejen med fælles regler og harmoniserede klimalovgivninger kan de nordiske lande stille højere krav til resten af Europa. Vores region kan og skal udvikle verdens første cirkulære økonomi.

Norden har alle muligheder for at lave verdens mest ambitiøse Green New Deal. Vi opfordrer vores partiledere til ikke at forspilde denne mulighed.

Philip Botström, leder af Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund (SSU)

Ina Libak, leder af Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF)

Mikkel Näkkäläjärvi, leder af Finlands Socialdemokratiska Ungdomsförbund (FSU)

Frederik Vad Nielsen, leder af Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tommy Clausen

En god ide´. lad os arbejde for fremtiden.

Enig. Eneste logiske vej frem.