Kommentar

Vi skal have et retursystem til tøj, ligesom vi har til flasker

Danmark skal genbruge både tøj og tøjfibre. Vi skal skabe et landsdækkende retursystem til tøj og udvikle fibergenbrugsteknologier. Sådan kan vi skabe et nyt eksporteventyr for dansk erhvervsliv – og bidrage til CO2-reduktion globalt, skriver forsker Lene Lange og mediechef for IN, Søndag og Femina, Anne Axholm, i dette debatindlæg
»Samtidig er der en stor spildprocent hos forbrugerne: En dansker køber i snit cirka 16 kilo nyt tøj om året, og det meste ender i skraldespanden. Heldigvis tyder meget på, at tøj i dag får et længere liv, fordi flere og flere forbrugere donerer aflagt eller ubrugt tøj til venner, genbrug eller sælger det videre på nettet eller i genbrugsbutikker.« skriver Lene Lange og Anne Axholm i denne kommentar.

»Samtidig er der en stor spildprocent hos forbrugerne: En dansker køber i snit cirka 16 kilo nyt tøj om året, og det meste ender i skraldespanden. Heldigvis tyder meget på, at tøj i dag får et længere liv, fordi flere og flere forbrugere donerer aflagt eller ubrugt tøj til venner, genbrug eller sælger det videre på nettet eller i genbrugsbutikker.« skriver Lene Lange og Anne Axholm i denne kommentar.

Nanna Navntoft

Debat
28. januar 2020

I denne uge er det Copenhagen Fashion Week, hvor skandinaviske modebrands sender modeller på catwalken i det tøj, som forbrugerne kan købe og gå i til efteråret.

Danske modehuse som Bestseller, Designers Remix, Ganni og svenske H&M ligger helt i front, når det gælder omlægning af tøjproduktion til større bæredygtighed, og der bliver investeret flittigt i CO2-kvoter som aflad for negative aftryk på klimaet. At være bæredygtig er blevet den nye license to operate for modebranchen, som udgør Danmarks fjerdestørste eksporterhverv.

Men de gode takter ændrer desværre ikke ved, at den globale mode- og tekstilbranche ligger på en trist andenplads efter olieindustrien, når det gælder belastning af klodens miljø og klima: Årligt produceres godt 150 milliarder stykker tøj på verdensplan, hvilket udleder ti procent af verdens CO2. Det er lige så meget som fly- og shippingbranchen tilsammen.

Den største klimasynder er det materiale, tøjet er lavet af. Bomuld kræver et enormt forbrug af vand (en almindelig t-shirt i bomuld koster 1.400 liter vand at producere), energi, landbrugsareal og pesticider – og det belaster med CO2-udledning både under forarbejdning af tekstilerne, og når de usolgte tøjbjerge bliver brændt som affald. Materialer står for op mod to tredjedele af en modevirksomheds negative klima- og miljøaftryk.

Samtidig er der en stor spildprocent hos forbrugerne: En dansker køber i snit cirka 16 kilo nyt tøj om året, og det meste ender i skraldespanden. Heldigvis tyder meget på, at tøj i dag får et længere liv, fordi flere og flere forbrugere donerer aflagt eller ubrugt tøj til venner, genbrug eller sælger det videre på nettet eller i genbrugsbutikker.

Enestående grøn eksportmulighed

Udvikling af ny teknologi til genbrug af tekstilfibre er i centrum i de anbefalinger, som Danmarks Bioøkonomipanel netop har afleveret til den socialdemokratiske regering. En af hovedpointerne er, at Danmark mangler et landsdækkende retursystem, som indsamler tekstiler på samme måde, som det sker med flasker i dag.

Sådan et bør skabes, og så bør forskere, modebranche, biotekindustri og landbrug gå sammen om at udvikle teknologier til en tekstilfibermølle, som ved hjælp af enzymer (og andre grønne teknologier) kan rense fibre fra danskernes aflagte tøj.

Disse rensede tøjfibre kan så blive til en ny råvare, som kan genindfarves mere miljøskånsomt og blandes med fibre, som stadig er lange nok til at blive spundet, vævet eller strikket op til nyt tøj. Det er en stor udfordring at gøre denne upcycling-teknologi både skånsom, effektiv og kommercielt rentabel, og derfor kræver det et tæt samarbejde mellem forskningsdiscipliner og industrielle kompetencer.

Tekstilfibermøllen vil kunne mindske det globale forbrug af nye råvarer – og give Danmark en mulighed for teknologieksport. Både til industrinationer og udviklingslande.

Mange landmænd er parate til miljøskånsomt at dyrke nye fiberafgrøder som hør og hamp, som kan indgå i fremtidens tekstilproduktion i Danmark sammen med fibre fra grønne bioraffinaderier, som er under udbygning flere steder i landet.

Tilsvarende kan fibre fra træaffald også indgå i design og produktion af nye typer tekstil. Og ikke mindst vil produktion af tekstiler på basis af genbrugte og lokale fibre betyde, at modebranchen får mulighed for at styrke konkurrenceevnen og få højere pris for tøj, der er designet og måske endda produceret lokalt i Norden ved hjælp af upcyclede fibre.

Et nyt EU-affaldsdirektiv sætter fra den 1. januar 2025 en stopper for, at overskudstekstiler brændes. Det vil i sig selv fungere som en driver for sortering af tøj og upcycling af fibre. Fra om kun knap fem år er hele EU således forpligtet til at indsamle tekstiler separat. Herved skabes en stort volumen af tilgængelige råvarer for fibergenbrug.

Derfor bør regeringen sætte sig et mål om, at Danmark skal være klar med nye fibergenbrugsteknologier, inden direktivet træder i kraft. Hvis vi agerer hurtigt og fokuseret i Danmark, har vi en enestående mulighed for at gå forrest med udvikling af avanceret tekstilfiberforarbejdning i stor skala, som kan komme en klimaambitiøs modebranche, dansk eksport og kloden til gavn – uden forbrugerne går glip af tøj med klare farver og smukt design.

Lene Lange er ph.d., dr. scient., medlem af det danske Bioøkonomipanel, Vice Chair for EU Biobased Industries’ Scientific Committee og ejer af LLa-BioEconomy, Research & Advisory.

Anne Axholm er mediechef for IN, Søndag og Femina

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Thomas Tanghus

16 kilo!?! Så må der denondehyleme være mange, der køber endnu mere absurde mængder tøj. Jeg ved ikke om karklude regnes som tøj, men det er mit indkøb gennem det sidste års tid.

Eva Schwanenflügel og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar
Klaus Lundahl Engelholt

@Thomas Tanghus, prøv at lægge mærke til forskellen i størrelse af herre- og dameafdelingerne for tøj, næste gang du kommer ind i et center eller stormagasin.

Carsten Munk, Søren Kristensen, søren ploug og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

Hvor kan man finde statistikken omhandlende de 16 kilo tøj pr. år?

Jeg har ledt lidt, og jeg kan ikke finde den. 16 kilo i gennemsnit virker voldsomt. Jeg tænker umiddelbart, at det er et tal, der enten omdefinerer begrebet "tøj" eller på anden måde manipulerer i en retning, der skal give indtryk af overforbrug.

Ib Christoffersen

Jeg sælger indsamlede værdier til støtte for lokale foreninger i genbrugsgruppen.dk
En stor del af indtægterne kommer fra netop indsamlet tøj der sælges igen. Og mon ikke det sker mange steder. Så hvor meget tøj genbruges ikke?

Søren Kristensen

Retursystem til tøj. Det kan da kun gå for langsomt.

Jeppe Lindholm

Begynd at producere tøj der holder igen, frem for køb og smid væk klunse - Så er der ikke noget at returnere.

Knud Ejstrup Larsen, Vivi Rindom, Lillian Larsen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

80% af den tid vi bruger og 80% af det vi producere er det rene overflødige nonsens. Hvad med at bremse op frem for at bygge en genbrugsindustri på benene? Tag f.eks. affaldsforbrændingsanlæg. De har ikke afhjulpet affaldsproblemet. Tværtimod har de skabt et behov for forbrændingsegnet affald.

Det rene galimatias.

Knud Ejstrup Larsen og Torbjørn Methmann anbefalede denne kommentar
Steen Trasborg

Intet nyt! https://www.museodeltessuto.it/museo/sede/?lang=en I Prato - Italien har de faktisk haft produktion af fiber siden slutningen af 1800 tallet - desværre har den modernede industri taget over og iøvrigt er vi jo slet ikke der hvor fiber kan gå tilbage - iøvrigt er hele Branchen for Genbrug af Tøj ved at nå smerte grænsen med hensyn til at sortere og at få økonomi i at sortere.

Sine Jacobsen

Jeppe Lindholm: Jeg synes sådan set at du har ret, men problemet er, at vi tit gerne vil have nyt tøj, selvom der hænger noget i skabet som ikke er slidt op. Derfor nytter det ikke, at vi kun producerer/køber en bedre kvalitet.
Kan dog anbefale at tage et år uden nyindkøb af tøj. (det er ikke så slemt som det lyder, man vænner sig til det i løbet af året). Bagefter har man faktisk ikke det store behov for at købe nyt. Det virker nok lidt ligesom at holde op med at ryge, abstinenserne aftager med tiden.

Jeppe Lindholm

At der hele tiden skal nyt tøj i skabet er intet andet end en dårlig vane på linie med for meget sukker i maden.

Hvis der skal vælges mellem frisk luft og en levedygtig planet Jorden ved jeg godt hvad jeg vil vælge.

Jeppe Lindholm

Vi behøver slet ikke vende tilbage til stenalderen. Men vi behøver at ændre vaner. Og det kan sagtens lade sig gøre.