Klumme

Rune Lykkeberg: Klimaforandringerne beviser ikke sig selv

Man skulle tro, at billederne fra Australien overbeviste de sidste skeptikere og modstandere om, at klimaforandringer er virkelige. Problemet er, at det vil være en meget dyr erkendelse, skriver chefredaktør Rune Lykkeberg i dette debatindlæg
Kampen mod klimaforandringerne er en erkendelsesproces, som vi gennemgør løbende i fællesskab. Men den er også en interessekamp, hvor mange vil miste rigtig meget, hvis de tager tager konsekvensen af deres fælles erkendelse, skriver Rune Lykkeberg.

Kampen mod klimaforandringerne er en erkendelsesproces, som vi gennemgør løbende i fællesskab. Men den er også en interessekamp, hvor mange vil miste rigtig meget, hvis de tager tager konsekvensen af deres fælles erkendelse, skriver Rune Lykkeberg.

Stringer/AFP

Debat
4. januar 2020

Hvis man om klimaforandringerne ville lave en film, der var et effektivt og overbevisende opråb til benægterne, skeptikerne og tvivlerne for at få dem til at vågne op til erkendelse og krav om handling, er de aktuelle optagelser fra Australien en gave.

Billederne af de tusinder mennesker, som på årets sidste dag var flygtet fra hjem og stod desperate på stranden, ville være en fortræffelig afslutning på filmen. Sådan stod mennesker i et højt industrialiseret samfund på stranden og fejrede nytårsaften med bevidstheden om, at de havde forladt alt, hvad de ejede, og at myndighederne ikke kunne sørge for deres sikkerhed. Den moderne civilisation var for dem ikke længere en beskyttelse mod naturens vilkårlighed og uforudsete tildragelser, hvilket i sig selv er angstfremkaldende.

De stod konfronteret med kræfter, der var langt stærkere end dem selv og deres samfund. Som karakter i en førmoderne mytologi var havet deres eneste redning fra ilden.

Filmen skulle være en slags grøn propagandafilm. Den skulle udstille modsætningen mellem de accelererende katastrofer, som finder sted omkring os, og de politiske ledere, der endnu ikke har erkendt, at kampen mod klimaforandringer er samtidens definerende opgave. Og den skulle vise dem, der har sagt, at temperaturer jo altid er gået og op ned, og at der altid har været skovbrande og orkaner, at disse fænomener er blevet radikaliserede af klimaforandringerne.

Det ville nok være for meget af det gode, hvis man til filmen udelukkende valgte billeder af skove i flammer, mennesker på flugt, ødelagte hjem og skønne dyr brændt ihjel. Så man kunne, hvis det skulle være en gribende film, vælge en koalabjørn til fortællingens centrum, eller, hvis man havde brug for en helt, gøre en af de mange tusind frivillige brandfolk til hovedperson.

Efter et efterår, hvor selv de rigeste i Californien måtte flygte i deres store biler fra skovbrande og erkende, at dele af delstaten er blevet ubeboelig, hvor Venedig igen blev voldsomt oversvømmet, og hvor EU erklærede kontinentet i klimaundtagelsestilstand, skulle man tro, at filmen fra Australien ville være det definitive bevis i historiens retssag. At nu var diskussionen om, hvorvidt kampen mod klimaforandringer bør være præmissen for al politik, overstået.

Hvem behøver flere beviser?

Det er der tilsyneladende mange, der gør. Australiens konservative premierminister Scott Morrison taler om, at ingen regering i verden bestemmer over vilde vejrfænomener, og at naturkatastrofer netop hedder sådan, fordi de er forårsaget af naturen. Længe har vi troet på, at når først klimaforandringerne blev manifeste og tydelige, ville de så at sige bevise sig selv. Ingen behøver jo lave den grønne propagandafilm, for den er identisk med den globale nyhedsdækning. Og vi har både fået offerhistorier om koalaer og heltefortællinger om brandmænd.

Men vi må erkende, at ilden, orkanerne og vandstigningerne ikke beviser sig selv.

Det gør kun de mennesker, som tyder dem i fællesskab. Og vi har stadig mange mennesker med magt, som har for meget at miste, hvis de erkender sammenhængen mellem forbrug og produktion og samfundstruende naturforandringer. Kul har, som The Economist har skrevet, været kongen i Australien, siden de britiske kolonialister forlod landet. Australien tjener 300 milliarder kroner om året på den kul, som er med til at ødelægge vores atmosfære og radikalisere vores vejrfænomener.

Kampen mod klimaforandringerne er således en erkendelsesproces, som vi gennemgør løbende i fællesskab. Men den er også en interessekamp, hvor mange vil miste rigtig meget, hvis de tager tager konsekvensen af deres fælles erkendelse.

Problemet er, at det, man skal give afkald på for at forhindre klimaforandringerne, er konkret og aktuelt, mens effekten af afkaldet er abstrakt og langt ude i fremtiden. 

Det fordrer en ny solidaritet og kollektiv kreativitet, som mobiliserer det bedste i markederne og de politiske systemer. Hvis Danmark kan blive til en grøn propagandafilm om, hvordan det skal ske, har vi gjort det bedste for os selv og vores eftertid.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Danmark er ikke en grøn propagandafilm, og kan kun blive det, hvis vi viser vejen til et mere enkelt liv, og det er der ikke mange, der vil ind på. Australien brænder, men vil ikke opgive kullet. Vi vil ikke opgive overforbruget, og må så bare vente på katastrofen.

På bunden af en glasvase med smal hals ligger en banan. En abe ser den og stikker hånden ned og griber bananen. Den kan hverken få hånden op eller slippe bananen. Der bliver den siddende, indtil den...

Jeg har ikke opdaget endnu, at DK har løsningen på problemerne.

Ejvind Larsen, Mikkel Zess, kjeld jensen, erik steenstrup dyhr, Torben Bruhn Andersen, Carsten Svendsen, Olaf Tehrani, Henrik Røngaard Bentzen, Alvin Jensen, Arne Albatros Olsen, Jeppe Lindholm, Jan Weber Fritsbøger, Ete Forchhammer , Benta Victoria Gunnlögsson, Hanne Utoft, Kim Øverup, Flemming Berger og Jens Lysdal anbefalede denne kommentar
Aksel Gasbjerg

“Det fordrer en ny solidaritet og kollektiv kreativitet, som mobiliserer det bedste i markederne og de politiske systemer.”

Øhh.. “fordring”, “ny solidaritet”, “kollektiv kreativitet”, “mobilisering”, “det bedste i markederne” og “det bedste i de politiske systemer”.

Jamen med denne simple opskrift er klimakrisen jo hurtigt løst.

kjeld jensen, Henrik Røngaard Bentzen, Finn Bendixen, Alvin Jensen, Steffen Gliese, Donald Axel, Arne Albatros Olsen, Hanne Utoft og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Hvad har de to sager at gøre med klimaændringer?

Bent Nørgaard

Så er det godt at jorden har haft mindst 3 varme/istider før der var mennesker på den. Det faktum springer vi måske over, da det ikke lader sig indpasse i den "grønne" teori?. Universet er ikke statisk.

Per Torbensen, Niels K. Nielsen, Anders Reinholdt, Randi Christiansen, Rikke Nielsen og Frank Hansen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

“Det fordrer en ny solidaritet og kollektiv kreativitet, som mobiliserer det bedste i markederne og de politiske systemer.”

Alle de gode egenskaber ved det danske samfund før 2002. Tillid kan også tilføjes. Efter Venstre, gennem Anders Fogh Rasmussen, overtog statsministerposten, og senere Den-Lille-Svindler, har Venstre & Co effektivt ødelagt sammenhængskraften i det danske samfund.

Peter Wulff, kjeld jensen, Kim Houmøller, Carsten Wienholtz, Michael Christiansen, Henrik Røngaard Bentzen, Bent Gregersen, Alvin Jensen, Steffen Gliese og Donald Axel anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Klimakrisen er kun et symptom på en grundlæggende civilisationskrise. De 2 andre kriser er den store ulighed, og truslen for økosystemerne og den biologiske bioversitet.

De skal og kan kun alle sammen løses samlet, for uden et opgør med uligheden, vil der ikke kunne fremskaffes de ressourser, som er nødvendige for omstillingen.

Ejvind Larsen, Erik Winberg, Bent Gregersen, kjeld jensen, Michael Christiansen, Henrik Røngaard Bentzen, Alvin Jensen, Steffen Gliese og Donald Axel anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Hmm, det forekommer mig at den sorte industriens og dets ejer, tror at de kan styre uden om ved at benægte.
Måske mener de at et ufordelagtigt klima, er noget man kan betale sig fra? Nu hvor vi er rige. Lidt ligesom at man ror at man kan betale sig til sikkerhed, ved at ansætte “fattige” til at bevogte/passe på rige.
Det er en lidt underlige ide, neo/ultra liberale har. De tror at de “fattige” er parate til at passe på de rige. Lidt samme tanke har de med hensyn til klima forandringerne, mig først fordi jeg er vigtig (Rig) når og hvis det kommer dertil at befolkningerne begynder at vandre, er jeg ikke så sikker på at rigdom gør den store forskel i det lange løb.
Klima tosserne, som hævder at jorden har været varmer før (før menneskerne) glemmer sammenbruddet af bioversiteten og det fald i landbrugs udbyttet det vil medføre.
Nogle taler om på til 35%.

Rune Lykkebergs idé om hvad der skal til at omvende en klima-skeptiker er helt forkerte, vi troede alle at der ville være en forståelse, efterhånden som statistikker og konkrete oversvømmelser og katastrofer (små som store) viste sig med større hyppighed.

Men hvis man stadig tror det efter at have set darwin-benægtere abortmodstandere, "Flat Earth", religionstilhængere og ISÆR Trumpister argumentere fundamentalistisk, så er man vist blevet for naiv.

Trump's tilhængere har bevist, at mennesket stadig er let at narre og at oplysning ikke trænger ud gennem befolkningslagene. Jeg tror det skyldes at vores skoleformer er for autoritets-fremmende, men det er en anden diskussion.

Bent Gregersen, Ejvind Larsen, Erik Winberg, Mikkel Zess, kjeld jensen, Lillian Larsen, Arne Albatros Olsen, Anker Heegaard, Jesper Sano Højdal, Steffen Gliese og Teis Dyrvald anbefalede denne kommentar
Bent Nørgaard

@Donald Axel. Så er det godt at vi har dig, som har set lyset! PS, hvad var det der fremprovokerede de sidste tre varme/istider, for der var ingen, eller meget få mennesker tilstede, da de indtræf? Måske fordi universet ikke er statisk?

Bent Gregersen

Bent Nørgaar
De naturlige klimaændringer fx.istider er medtaget i FN´s klimaberetninger. Når man tvivler på disse videnskabelige rapporter må man finde sig i at der stilles det samme krav til tvivlerne om deres tvivls videnskabelige sandsynlighed. Hvis ikke, er der bare snik snak.

Ejvind Larsen, Jeppe Lindholm, Tue Romanow, Sabine Behrmann, kjeld jensen, Britta Hansen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Klimaforandringerne handler om noget, som rækker ud over alt, hvad mennesket indtil videre har været givet ved. Det kender ikke til grænser, til høj-lav eller til religiøse forskelle. Det er forfærdeligt, at så mange mennesker og dyr lider, og at så meget af det, vi har kært, kan gå til grunde. Men selve erkendelsesprocessen, som Rune skriver om, behøver ikke være forfærdelig. For hvad er det, vi håber på? At kunne finde en vej ud af krisen, altså hvor vi opfinder en super CO2-eliminator, så vi kan opretholde vores livsstil? Måske. Eller jo, selvfølgelig tænker man/jeg også sådan. Men for mig har klimakrisen hele tiden også været noget andet. Noget større, hvis jeg må være så fræk at sige det. Noget med dannelse, tolerance og respekt for andet end vores eget mikrokosmos. Altså at denne, lige præcis denne, krise gør så naller, at vi vitterlig begynder at sadle om og tænker os i nye retninger. Retninger, vi ikke tidligere har betrådt og retninger, som i fællesskab er transcenderende for den uretfærdighed, ulighed og smerte, vi dagligt fodres med, og som altså vil få os igennem denne krise.
Ja, det er også en interessekamp, og ovenstående ”bløde håb” er jo blot en dråbe i havet, men hvis ikke vi nærer håb, er vi for alvor på røven.

Ejvind Larsen, Flemming Berger, Jan Weber Fritsbøger og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

Arne Albatros, du glemte en meget vigtig krise, nemlig truslen fra militarismen med krige og vanvittigt overdrevet resourseforbrug som er i fremmarch for tiden.
Randi, Teslas teori om en uudtømmelig energikilde har den svaghed at den kilde ikke findes, og er ren fantasi, det er med andre ord et blålys som ikke kan hjælpe os,
men der er en reel energikilde som måske ville kunne erstatte alle fossile energikilder, nemlig kernefusion, den er dog ikke brugbar før vi får den til at virke i praksis, og den er desværre heller ikke nok som løsning af klima-krisen,
vi kommer ikke uden om massive reduktioner i forbrug, kun en verden hvor stort set alt overflødigt forbrug er stoppet vil kunne være bæredygtig på langt sigt,
fuldstændig uanset hvilke energikilder vi måtte opdage, for det handler ikke kun om energi.

Ejvind Larsen, Erik Winberg, Flemming Berger og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar

Glimrende & tydelig understregning af klimakampens dilemma som hvis ikke vi løser det betyder at vi fortsætter med at skide i egen rede.

Randi Christiansen

For solens cykler har NATURLIGVIS ingen markant betydning for jordens klima? Ihvertfald ikke NÆR så meget som menneskets co2 udledning ... kan jeg forstå

Bent Gregersen

Jan Weber Fritsbøger
Jo, solen leverer 8.500 gange hele menneskehedens energiforbrug og den er så venlig at fortsætte i 500 milliarder år.

Bent Gregersen

Hov!
"Ingiøren" skriver at den australske regering fik en rappert der forudsagde skobrændene nu allerede for tolv år siden og senere gentaget mange gange uden politisk reaktion.

Bent Gregersen

Jan Weber Fritsbøger
Jo, solen leverer 8.500 gange hele menneskehedens energiforbrug og den er så venlig at fortsætte i 500 milliarder år.