Læserbrev

Skattely bør ikke være en konkurrencefordel

EU’s udbudslov gør det meget svært at være skattelyfri kommune i Danmark, for firmaer med aggressiv skatteplanlægning har en konkurrencefordel i det nuværende system. Vi bør kunne sætte krav til moral, ikke kun pris, skriver Niels Fuglsang (S) og Anders Winnerskjold (S) i dette debatindlæg
Debat
6. januar 2020

En lang række af verdens største og rigeste firmaer bidrager kun til fælleskassen i de lande, der har de laveste skatteprocenter. Skatteunddragelse og -undgåelse koster ifølge EU-Kommissionen et beløb, der årligt svarer til 15.000 kroner per EU-borger. Fænomenet kan efterhånden nærmest betragtes som en selvfølge, men det er dybt, dybt problematisk.

I Aarhus vil vi gerne være skattelyfri kommune. Desværre er det sværere end som så. For nuværende fokuserer vi på vores investeringsportefølje, men kommunens største mulighed for at påvirke giganterne og markedet er gennem vores indkøb. I Aarhus køber vi ind for mere end fem milliarder kroner årligt – og som offentlig sektor køber vi varer og tjenester for mere end 300 milliarder kroner hvert år.

Men som følge af EU’s udbudslov har vi meget svært ved at sætte krav til udbuddet, når det gælder aggressiv skatteplanlægning. Der skal simpelthen foreligge deciderede lovovertrædelser, før vi må udelukke firmaer fra at byde på opgaver – herunder firmaer, der bevidst planlægger sig fra at betale skat i Danmark.

Selv om det bliver svært at undgå de store firmaer, når vi handler, så skal vi arbejde politisk for at udelukke dem, som ikke bidrager til fællesskabet. Det skal ikke være en konkurrencefordel at bidrage mindst muligt til statskassen. Derimod bør moral og etik være et konkurrenceparameter, hvis man handler med det offentlige i Danmark.

I EU skal vi ændre reglerne, så vi som stat og kommune kan stille krav om, at de firmaer, vi samarbejder med, ikke bruger skattely. Vi mener også, det er på tide, at EU sortlister de lande, der fungerer som skattely, når de for eksempel sænker skatten mod nul og opretholder bankhemmeligheder. Endelig bør vi vedtage en minimumsselskabsskat i EU, så Apple ikke længere kan slippe afsted med en skatteprocent på 0,005 i Irland.

Skattely er en trussel mod vores velfærd, når de, der har mest, næsten intet betaler. Det er på tide, at vi siger klart fra over for den amoralske skattesvindel.

Af Niels Fuglsang (S), medlem af Europa-Parlamentet og Anders Winnerskjold (S), politisk ordfører i Aarhus

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Det bør begynde med retten til at vælge lokalt.