Klumme

Var USA’s drab på general Suleimani retfærdigt?

USA’s likvidering af den iranske general Qassem Suleimani bliver begrundet med, at han havde amerikanske liv på samvittigheden og potentielt udgjorde en trussel. Men holder den forklaring til en nærmere moralsk granskning? Det undersøger etikprofessor Peter Singer i dette debatindlæg
Var drabet ikke en krigshandling, men en udenretslig likvidering, der ikke var nødvendig for at afværge et forestående angreb, var det således ulovligt og umoralsk. Ikke blot kan det fortsat bidrage til en uheldsvanger eskalationslogik i konfrontationen mellem USA og Iran – det har også bidraget til en yderligere svækkelse af den internationale retsorden, skriver Peter Singer.

Var drabet ikke en krigshandling, men en udenretslig likvidering, der ikke var nødvendig for at afværge et forestående angreb, var det således ulovligt og umoralsk. Ikke blot kan det fortsat bidrage til en uheldsvanger eskalationslogik i konfrontationen mellem USA og Iran – det har også bidraget til en yderligere svækkelse af den internationale retsorden, skriver Peter Singer.

Hamed Malekpour

15. januar 2020

Den 3. januar likviderede USA general Qassem Suleimani, Irans næstmest magtfulde mand, da han var på vej ud af Bagdads lufthavn. Alle i samme bil blev dræbt ved droneangrebet.

På et efterfølgende pressemøde forklarede en talsmand for USA’s udenrigsministerium, at Suleimani i tyve år havde været »chefarkitekten« bag Irans terrorangreb og alene i Irak var ansvarlig for 608 amerikaneres død. Han henviste til, at Suleimani var udpeget som terrorist af FN, og at han var bad guy i ordets egentlige forstand.

Som bekendt var de amerikanske efterretninger om irakiske masseødelæggelsesvåben tilbage i 2003 helt forkerte. De efterretninger ledte til invasionen, der banede vej for Irans og Suleimanis involvering i landet. Men lad os for argumentets skyld se bort fra det og godtage den amerikanske begrundelse. Var likvideringen så etisk forsvarlig?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Morten Lind
  • Anders Graae
  • Anker Heegaard
  • Johnny Christiansen
Morten Lind, Anders Graae, Anker Heegaard og Johnny Christiansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Anker Heegaard

Det er jo også denne gang lykkedes for USA's førende politiker, at få alverdens parlamentarikere til at bifalde hans drab på Suleimani med flere.
Således finder også flere danske politikere drabene i orden og det er det mest bekymrende.
Det er et tegn på, at retsbegreberne er ved at skride den vej som Trump benytter, og det bør i høj grad bekymre den danske vælger.

Johnny Christiansen, Arne Thomsen og Hannibal Knudsen anbefalede denne kommentar