Læserbrev

3F’er til Enhedslisten: Hold jer væk fra OK20

Enhedslisten har lavet en kampagne, hvor de blander sig i overenskomstforhandlingerne og kræver, at arbejderne bliver tilgodeset. Men Enhedslisten skal blande sig uden om OK20 og ikke gøre mere skade på den allerede pressede danske arbejdsmarkedsmodel, skriver formand for byggegruppen i 3F, Peter Bøgh Kjærulff, i dette debatindlæg
Der er intet ’vi’ mellem de politiske partier og arbejdsmarkedets parter under overenskomstforhandlingerne. Derfor undrer det mig, at Enhedslisten ønsker at antænde en så farlig bombe under vores arbejdsmarked, som de gør netop nu, skriver Peter Bøg Kjærulff.

Der er intet ’vi’ mellem de politiske partier og arbejdsmarkedets parter under overenskomstforhandlingerne. Derfor undrer det mig, at Enhedslisten ønsker at antænde en så farlig bombe under vores arbejdsmarked, som de gør netop nu, skriver Peter Bøg Kjærulff.

Jonas Olufson

Debat
11. februar 2020

Selv om industriens forhandlere er nået til enighed, forhandles der stadig overenskomster for hundredtusindvis af arbejdere og tusindvis af virksomheder, og derfor venter meget af det private arbejdsmarked lige nu på at få afsløret forligsresultaterne, som skal ende med at danne rammerne for de næste par år.

Dette års forhandlinger får desværre kastet lange skygger ind over sig. For mens forhandlingerne foregår, kæmper arbejdsmarkedets parter imod en europæisk mindsteløn, der vil true den danske arbejdsmarkedsmodel.

Derfor undrer det mig noget så eklatant, at mens vi alle kæmper indædt for vores arbejdsmarkedsmodel, så mener Enhedslisten – trods tidligere opfordringer til det modsatte – stadig, at det er deres rolle at blande sig i overenskomstforhandlingerne med en OK20-kampagne med overskrifter som »Det er nu, vi skal indkassere vores velfortjente andel inden en ny krise.«

Der er intet ’vi’ mellem de politiske partier og arbejdsmarkedets parter under overenskomstforhandlingerne. Derfor undrer det mig, at Enhedslisten ønsker at antænde en så farlig bombe under vores arbejdsmarked, som de gør netop nu.

Vi har et system i Danmark, hvor vores rettigheder bliver til uden indblanding fra politikerne, så længe vi selvfølgelig ikke sætter landets tilstand over styr. Det har fungeret fint i 120 år, og for alles skyld skulle det gerne fortsætte uændret.

Derfor bliver jeg utrolig bange for, at Enhedslisten åbenbart ikke selv kan (eller vil) se, at de ikke skal agere som en form for partisk public service-organ for arbejderne.

Kan de ikke se, at de åbner for, at for eksempel Liberal Alliance påtager sig samme rolle blot for arbejdsgiverne? Eller at de åbner for, at en eventuel borgerlig regering i fremtiden kunne finde på at foretage indgreb i den frihed, som arbejdsmarkedets parter har i dag, og som vi arbejdere nyder godt af?

Der findes mange politiske snitflader mellem arbejdsmarkedets parter og de politiske partier, men løndannelse og overenskomster er ikke en af dem.

Hvis det er, fordi Enhedslisten inderst inde går og drømmer om, at vi i sidste ende skal have dikteret løndannelsen direkte fra Christiansborg, så vil det klæde dem at stå ved det. Men i så fald kan jeg godt frygte, hvilket politisk cirkus vores lønninger kunne blive en del af i fremtiden.

Derfor er min opfordring til Enhedslisten ganske klar: Sluk for jeres OK20-kampagne, for et rigtigt arbejderparti blander sig ikke i igangværende overenskomstforhandlinger.

Peter Bøgh Kjærulff, formand for byggegruppen i 3F

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Utroligt hvor historieløs en fagforeningsrepræsentant kan være.

Og så kommer han enda fra et fagforbund, hvor oplysningssekretær John Mølgaard gjorde en stor indsats for udbredelse af arbejderklassens historie, også i folkeskolen.

Mogens Holme, Mikkel Zess, Steen K Petersen, Karsten Lundsby, Henrik Røngaard Bentzen, Alvin Jensen, Birte Pedersen, Agnete La Cour, Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Eller at de åbner for, at en eventuel borgerlig regering i fremtiden kunne finde på at foretage indgreb i den frihed, som arbejdsmarkedets parter har i dag, og som vi arbejdere nyder godt af?"

Tja, den berømte frihed så den socialdemokratiske Thorning-regering ihvertfald ret meget gennem fingre med, da de lockoutede skolelærerne..

Mogens Holme, Bjarne Bisgaard Jensen, Mikkel Zess, Steen K Petersen, Karsten Lundsby, Alvin Jensen, Birte Pedersen, Bent Nørgaard, Christian Mondrup, Bjarne Andersen, Agnete La Cour og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Endnu værre regeringen og et flertal i Folketinget - ophøjede Finansministeriet/KL's forslag til lov og lærerne har endnu ikke fået en overenskomsts arbejdsforholdsaftale.

Bjarne Bisgaard Jensen, Mikkel Zess, Steen K Petersen, Karsten Lundsby, Alvin Jensen, Birte Pedersen, Bjarne Andersen, Agnete La Cour og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

...Der er vist nogen som stemmer Socialdemokratiet og ikke kan se virkeligheden. S-regeringerne har alle dage blandet sig i overenskomsterne. Faktisk er det de borgerlige som er bedst til at lade være.

Mikkel Zess, Steen K Petersen, Karsten Lundsby, Alvin Jensen, Birte Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

Ja Markus, hvor de socialdemokrater dog også behændig glemmer blå Bjarne famøse sms i sas konflikten, midt i en overenskomst forhandling.

Eva Schwanenflügel

.. Eller Moderniseringsstyrelsen og lærer-lockouten.

Esben Skytte Christiansen

”NØDDERNE KNÆKKER VI SELV”

Formanden for byggegruppen i 3F, Peter Bøgh Kjærulff, opfordrer i et læserbrev i Information Enhedslisten til ikke at blande sig direkte i OK20 med partipolitiske kampagner rettet mod de arbejdere, som de igangværende OK-forhandlinger omfatter. Det vil kun skade den danske arbejdsmarkedsmodel, hvor overenskomster normalt indgås uden indblanding fra politikerne på Christiansborg. Ellers ville det nemt kunne skabe præcedens for andre politiske partier til at gøre det samme, f.eks. på arbejdsgiversiden.

Allerede i forbindelse med kampagnen i 1972 op til folkeafstemningen om Danmarks tilslutning til EF hed det samstemmende hos LO og DA i avisannoncer, at ”nødderne knækker vi fortsat selv”, altså uden indblanding fra andre, herunder de politiske partier og EF. Det har senere afgørelser fra EU-domstolen dog vist ikke helt er tilfældet. Så enkelt er det altså ikke. Alligevel er det en rimelig forventning, at de politiske partier holder særdeles lav profil og overlader forhandlinger og aktioner til de involverede parter på hhv. lønmodtager- og arbejdsgiversiden. Det har formanden for byggegruppen i 3F fuldstændig ret i. Ingen politisk indblanding her, tak! Heller ikke fra ’vennerne’ og ’kammeraterne’.

Hvad formanden derimod ikke har ret i, er at beskrive Enhedslisten som ”et rigtigt arbejderparti”. Det er partiet ingenlunde og har heller aldrig været det, sådan som vi kender det fra de gamle, ægte arbejderpartier som SD og DKP, til dels SF, som jo udspringer af DKP, ligesom DKP i sin tid udsprang af SD.

Tager man udgangspunkt i EL’s medlemssammensætning og medlemmernes fagforeningsmæssige tilhørsforhold, så er under en tredjedel medlem af et fagforbund under det gamle LO-område. Og så skal man tillige erindre sig, at over halvdelen, ca. 60 %, af alle EL-medlemmer, har angivet at være uden faglig organisering, fordi de som pensionister eller studerende står uden for det normale arbejdsmarked med faglig organisering. Af de knap 40 % der således er fagligt organiseret, udgør akademikerne i AC med Dansk Magisterforening, GL og Djøf i spidsen langt den største gruppe, hvorefter følger gruppen af fagforeninger under det tidl. FTF-område (DLF, HK, BUPL m. fl.), og først på tredjepladsen kommer LO-området med bl.a. 3F, HK, FOA (12-13 % af alle medlemmer).

Altså er kun 1/8 af samtlige medlemmer fagligt organiserede arbejdere, de øvrige tilhører middelklassen og tilsvarende sociale lag. Enhedslisten er derfor snarere et akademikerparti og middelklasseparti end et rigtigt arbejderparti. Det kan således ikke undre, at en art anarkosyndikalistisk utålmodighed af og til koger over og popper flammende op, når man nu ikke helt har styr på de revolutionære grundbegreber og arbejdskampens stringent militante metoder. Man forstår derfor godt byggegruppeformandens frustration.