Klumme

Årets oscarshow bliver årets vildeste opvisning i selvhædrende greenwashing

Hvis man kunne nomineres i kategorien ’mest hypede fremstilling af det mest minimale grønne tiltag’, ville oscarshowet 2020 være en sikker vinder, skriver klummeskribent Marina Hyde i dette debatindlæg
»Nogle gange behøver vi altså ikke at tage vores private jetfly til Palm Springs – og tilbage igen, tag jer nu sammen!« sagde Joaquin Phoenix til Golden Globe award, og fokus på klimaet ser ud til at fortsætte til dette års oscarudeling.

»Nogle gange behøver vi altså ikke at tage vores private jetfly til Palm Springs – og tilbage igen, tag jer nu sammen!« sagde Joaquin Phoenix til Golden Globe award, og fokus på klimaet ser ud til at fortsætte til dette års oscarudeling.

FREDERIC J. BROWN

Debat
4. februar 2020

Den årlige uddeling af oscarstatuetter nærmer sig, en begivenhed, hvis betydning kan måles på, at det store oscarshow selv tager prisen som vinder af flest emmypriser i historien med 47 sejre (i kategorien bedste prisceremoniprogram). Men uanset hvor hædret oscarshowet allerede er, bliver akademiet tilsyneladende aldrig træt af at finde nye måder at fejre sig selv på.

Det kan man undre sig over i lyset af de svindende seertal. Blot 30 millioner amerikanere valgte at følge live-tv-transmissionen sidste år. Angiveligt løber det globale publikum dog stadig op i en milliard, der hører vindernes takketaler til alle dem ’uden hvem dette ikke havde været muligt’.

I ugerne op til ceremonien har oscarakademiet haft mere travlt end vanligt med at inddæmme kritik for at have nomineret alt for få sorte (fem ud 152, red.). Den foretrukne metode er en omfattende greenwashing, hvor akademiet under overskriften ’Oscaren bliver grøn’ har forpligtet sig på at redde vores ’betrængte klode’ på mange små måder – eller som det hed i en stærkt følelsesladet pressemeddelelse i sidste uge: »Akademiet er en organisation af historiefortællere fra hele verden, og som medlemmer af et globalt fællesskab er vi også forpligtet til at gøre vores for at støtte planeten.«

Grøn frokost

Hvad påtænker akademiet så at gøre helt konkret? Med stolthed erklærede man, at alle nominerede vil blive trakteret med en frokostmenu, der vil være 100 PROCENT PLANTEBASERET (!), mens der ved det såkaldte Governors Ball-afterparty vil blive serveret mad, der er 70 procent plantebaseret, en klar opgradering fra de kun 50 procent plantebaserede menuer, man har kørt med siden 2013.

Er det mon Akademiets forsøg på at opfinde og selv kvalificere sig til en helt ny nomineringskategori: ’Mest hypede og selvgratulerende fremstilling af det mest minimale grønne tiltag’?

Det er overflødigt at sige, at den spinkle gestus blev oversolgt og andægtigt rapporteret i branchens egne medier, hvoraf flere påpegede, at Akademiets plan tilsyneladende er inspireret af Golden Globe-priskomiteens beslutning i sidste måned om at gå over til rent veganske traktementer.

Medier rapporterede samvittighedsfuldt, at den oprindelige plan om at severe »grillet chilensk havbrasen« blev ændret til »kejserhatte og risotto med vilde svampe og årstidens grøntsager«. Videre hed det, at dessertmester Thomas Henzi havde fremtryllet en »kuppelformet vegansk operakage« til at slutte af på.

Endnu flere leger med: Det førende skuespillerbureau VME proklamerede, at det ved sin egen oscarførfest også vil servere rent plantebaseret mad for på den måde at hædre bureauets største stjerne, den multioscarnominerede Joaquin Phoenix, stjernen i Joker – en film, hvis engagement i at genbruge andre instruktørers værker er nærmest totalt.

Genbrugssmoking

Hvad Phoenix selv angår, har han stolt proklameret, at han vil være iført den samme smoking gennem hele prisuddelingssæsonen – en beslutning, der vakte stor glæde hos Stella McCartney, som tilfældigvis har designet outfittet. »Den mand er en sand vinder,« skrev hun straks på Twitter. »Når han vælger en Stella-smoking, træffer han det rette valg for planetens fremtid. Han har også besluttet at bære det samme sæt i hele prisuddelingssæsonen for at reducere tøjspild. Hvor er jeg stolt over, at vi kan lægge vores kræfter sammen.«

I sin takketale ved Golden Globe indledte Phoenix med at sige: »For det første vil jeg gerne takke pressen i Hollywood for at have anerkendt sammenhængen mellem animalsk landbrug og klimaforandringer. Det er et meget dristigt skridt at gøre alt, hvad vi spiser i aften, plantebaseret«. Han nævnte dog et om muligt endnu dristigere skridt, der også kunne tages. »Nogle gange behøver vi altså ikke at tage vores private jetfly til Palm Springs – og tilbage igen, tag jer nu sammen!« Rørende er det også, at Golden Globe gjorde opmærksom på, at man i år ville genbruge sin røde løber fra sidste år i stedet for at smide den i skraldespanden, som man plejer.

Hvor må vi glæder os over, at oscarakademiet nu vil være klimabetænksomt nok til at tage det ekstra skridt, og hvor må vi håbe, at det hjælper dem til at byde os på endnu en tankevækkende oscaraften. Uanset hvor svært det så kan være at modstå den tanke, at disse mennesker i virkeligheden er en slags dobbeltagenter for den fossile energiindustri.

© The Guardian og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her